Έντυπη Έκδοση

Ο Παζολίνι εμπνέει

«ΠΠΠ. Μια αντίστροφη πολεμική» είναι ο τίτλος της έκθεσης - αφιέρωμα στον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, που εγκαινιάζεται αύριο στις Βρυξέλλες στο εκεί Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

«Ο δάσκαλος είναι κατάλληλος για να τρώγεται με πικάντικη σάλτσα», λέει ο Μαουρίτσιο Σαβίνι σχολιάζοντας την πρωτότυπη σύνθεσή του «Ο δάσκαλος είναι κατάλληλος για να τρώγεται με πικάντικη σάλτσα», λέει ο Μαουρίτσιο Σαβίνι σχολιάζοντας την πρωτότυπη σύνθεσή του Η έκθεση, που οργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Θεώρημα» και σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Ρώμη, θα περάσει τα ιταλικά σύνορα φέροντας στην πρωτεύουσα του Βελγίου αρκετούς από τους ζωγράφους, γλύπτες και φωτογράφους που ήδη είχαν αντιπαραβάλει τη δουλειά τους μ' εκείνη του διανοητή από το Φριούλι. Αναμεσά τους και οι Γιάννης Κουνέλης, Κλάουντιο Αμπάτε, Κάρλα Ακάρντι, Μικελάντζελο Πιστολέτο, Ολιβιέρο Ραϊνάλντι, Πιέτρο Ρούφο, Λάουρα Κανάλι και Ματέο Βπαζίλε.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η έκθεση θα ανοίξει στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης. Η ακεραιότητα και η ελευθερία του Παζολίνι, η ηθική του αδιαλλαξία και η απαίτησή του για κοινωνική δικαιοσύνη, πέρα από τη γλυκύτητα του έργου του, αποτελούν ποιητικά και πολιτικά αγαθά που δεν πρέπει ν' ανήκουν μόνο στην Ιταλία αλλά στην Ενωμένη Ευρώπη, σήμερα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε σχετικά ο νομάρχης του Λάτσιο, Νικόλα Ζινγκαρέτι.

Κεντρική ιδέα του «ΠΠΠ. Μια αντίστροφη πολεμική» είναι να δέσει τη σύγχρονη τέχνη στα σύνθετα με στίχους έργα του Παζολίνι: Το λογοτεχνικό κόρπους του συγγραφέα των «Πειρατικών γραπτών», «τεμαχίστηκε» αντλώντας μεταξύ των σημαντικότερων έργων του: «Στάχτες του Γκράμσι», «Η θρησκεία του καιρού μου», «Ποιήματα σε σχήμα ρόδου», «Χειμάζω κι οργανώνομαι». Κι ύστερα «επανασυντέθηκε», με διαφορετικές δημιουργικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και που ανήκουν σε δύο διαφορετικές γενιές. Το αποτέλεσμα είναι να καταθέτουν διαφορετικές μαρτυρίες για τις ιστορικές εποχές και το μήνυμα του Παζολίνι.

Στόχος είναι να ενεργοποιήσουν, για τον χρήστη, ένα ηθικό χώρο που γύρω από τον άξονά του να περιστρέφονται η ποιητική έμπνευση και η καλλιτεχνική δημιουργία σε μια συνεχή ματαίωση των προτάσεων, των συμβόλων, της πόζας στις απόψεις και στα δημιουργήματα, που εντυπωσιάζουν στην πρώτη επαφή.

Για το συνδυασμό μεταξύ ποιημάτων και έργων λήφθηκε υπόψη η έρευνα και οι τρόποι που κάθε καλλιτέχνης ενέθεσε στη δουλειά του. Αρκεί ένα παράδειγμα: το ποίημα «Στην κόκκινη σημαία» ολοκληρώνεται με την προτροπή: «... εσύ που ήδη εκθειάζεις δόξες των εργατών και των αστών γίνε ξανά ένα κουρέλι, να σ' ανεμίζει ο πιο φτωχός».

Ποιος θα μπορούσε καλύτερα από τον Μικελάντζελο Πιστολέτο, τον «πρίγκιπα» του κινήματος της «Φτωχής τέχνης», τον καλλιτέχνη που υπέγραψε την «Αφροδίτη των κουρελιών», αυτόν που συχνά θέτει τους συναδέλφους του προ των ευθυνών τους για ό,τι αφορά την κοινωνική ευθύνη, να αντιπαρατεθεί στους στίχους.

«Σε μια εποχή όπως η δική μας -σημειώνει ο Ακίλε Μπονίτο Ολίβα στον κατάλογο της έκθεσης- σε μια τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής μας στην οποία η οικονομία πήρε το πάνω χέρι από την πολιτική και οι χρηματιστές από την οικονομία, η μετάληψη ανάμεσα στους στίχους του Παζολίνι και τα έργα των εικαστικών μπορεί να καταδείξει προς την ελπίδα και την υποψία για ένα καλύτερο μέλλον».

Η ματιά του Πιέρ Πάολο, ιερόσυλο έργο του Φράνκο Τζουλίνο Η ματιά του Πιέρ Πάολο, ιερόσυλο έργο του Φράνκο Τζουλίνο

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Εκθέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Στην 35χρονη Λορ Προυβόστ το βραβείο Turner
Θέατρο
Ζούμε το εφιαλτικό παραμύθι «Το κοριτσάκι με το μαγκάλι»
Βιβλίο
Στο τραπέζι πάλι η ενιαία τιμή βιβλίου
Μνημεία
Αναστηλώνεται ως τζαμί;
Εκθέσεις
Ο Παζολίνι εμπνέει
Κι αυτά
Η μαγεία του αργαλειού
Κι εκείνα
Για ρατσισμό κατηγορείται ο Μπομπ Ντίλαν
Ο πιο κακός ο μαθητής
Λογοτεχνία
Απεβίωσε ο Αιγύπτιος λογοτέχνης Αχμάντ Φουάντ Νεγκμ
TV & Media
Ακριβοί στα πίτουρα...
Πλάνα χωρίς άδεια
Συζήτηση για την ΕΡΤ στην έκθεση Newspeak
Κινηματογράφος
Τρόμος στην οθόνη
Άλλες ειδήσεις
6 χρόνια σε κλουβί φυλακής