Έντυπη Έκδοση

Ενα θαύμα γραφής μες στην αθανασία

Φωτογραφία του Σωτήρη Λάμπρου για τη Βιβλιοθήκη
Η Κλαρίσε Λισπέκτορ έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στην πορτογαλική και παγκόσμια λογοτεχνία. Την έχουν παραλληλίσει με τον Κάφκα, τον Τζόις, τη Γουλφ, τον Μπόρχες, τον Ρεμπό, τον Προυστ, τον Κίρκεργκαρντ. Φαίνεται ότι αυτή η «μάγισσα της γραφής», που επιζητούσε διαρκώς το «θαύμα» στη ζωή της και στη λογοτεχνία, κέρδισε την αθανασία μέσα από το έργο της.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Με το πρόσχημα της βιογραφίας
   Οταν κάποιος εγκαταλείπει τα εγκόσμια, τα όποια κατάλοιπά του, λιγότερο ή περισσότερο τακτοποιημένα, ανάλογα με τη φύση του θανάτου του, δηλαδή αν πρόκειται για αιφνίδιο ή αναμενόμενο τέλος, μένουν στη φύλαξη των οικείων του.
  • Ο εαυτός στον τόπο του άλλου
   Ο εαυτός δεν ανήκει στον εαυτό του, ανήκει στον άλλον, είναι του άλλου. Ανήκει στη σκηνή που ο άλλος τού εγείρει, στη σκηνή τής απεύθυνσής του, όταν ο άλλος μού απευθύνεται, όταν γυρεύει και τα δικά μου λόγια. Είναι μάλιστα αυτή η γλωσσική σκηνή που καθορίζει την οντολογία μου, αυτή την ίδια την υποκειμενοποίησή μου.
  • Ο Κόσμος είναι η Σαλονίκη
  • Χρόνος είναι το ταξίδι στο άπειρο
   Ο Αρθουρ Κλαρκ (1917 - 2008), οραματιστής, φιλόσοφος, επιστήμονας, είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας που άφησε το στίγμα του στον περασμένο αιώνα, διότι προσέδωσε στο είδος πνευματικό και υπαρξιακό βάθος.
  • Πτυχές της πολιτικής και θεατρικής σκηνής
   Μόνο κατά τα τελευταία χρόνια η Τζούντιθ Μπάτλερ έγινε κάπως γνωστή στο ελληνικό κοινό με τη δημοσίευση δύο άρθρων, «Παραστασιακές επιτελέσεις και συγκρότηση του φύλου.
  • Κατ' εικόνα και ομοίωση
   Διαβάζεις τον τίτλο Ερωτας, σοκολάτα, φόνος. Βλέπεις αμέσως τρούφα, γλυκιά σάρκα και αίμα. Αλλά λάθος. Πρόκειται για την αποθηκευμένη στη ναφθαλίνη ζωή μιας φιλοσόφου. Πρόκειται για μια γνώση που ντύνεται με ράφια βιβλιοθήκης. Πρόκειται για τη διευθύντρια της Επιθεώρησης Εφαρμοσμένης Ηθικής, με βάση το Εδιμβούργο.
  • Κίνα: το αίσθημα του προορισμού
   Η σκέψη για τις συγκυρίες και τα φαινόμενα της εποχής μας καλλιεργείται, με τη μορφή γνώσης και ειδίκευσης, σε πανεπιστήμια, σε κέντρα ερευνών, σε think tanks, σε ιδρύματα και ομάδες ενδιαφέροντος. Σπάνιες οι περιπτώσεις όπου η προσωπική εμπειρία καθοδηγεί τη σκέψη και τον δημόσιο λόγο που της ανήκει...
  • Το σφυρί και ο διαβήτης
   Μία από τις πιο διαβόητες μυστικές κρατικές υπηρεσίες μιας χώρας που έχει πάψει να υπάρχει, στοιχειώνει τη φαντασία της αυστραλής δημοσιογράφου και συγγραφέως Anna Funder.
  • «Ο ουρανός μοιράζεται πρώτος πρώτος»
   Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός τής Βολφ ως «ηθικής αυθεντίας», άμεσα συνδεδεμένος με τη συνειδητή αντιπαράθεσή της με το παρελθόν και την εξ αυτής αποκάλυψη της αλήθειας, στάση στην οποία έμελλε να «συμπεριληφθεί» και η άδικη εκστρατεία εναντίον της, μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών· αυτή η εκστρατεία, ωστόσο, έληξε άδοξα, εφόσον τελικά αποκαταστάθηκε η δημόσια εικόνα της συγγραφέως.
  • Πού πάνε οι ήρωες μετά το «τέλος»;
   Μια συλλογή διηγημάτων με πρωταγωνιστές τούς ήρωες ενός μυθιστορήματος Πού πάνε οι ήρωες μετά το τέλος κάποιου μυθιστορήματος που μας γοήτευσε; Πού καταφεύγουν; Πού θα στεγαστούν μετά τη λήξη της παραμονής τους στις σελίδες κάποιου βιβλίου; Συνεχίζουν άραγε την προδιαγεγραμμένη πορεία, αυτή που τους επιβάλλει ο επινοημένος χαρακτήρας τους και η εποχή, ή μήπως το μέλλον τούς επιφυλάσσει κάποια ανατροπή;
 • Φιλοσοφία

  • Είναι τα βιβλία άνθρωποι;
   Το (α)νόστιμον ήμαρ των προσωκρατικών φιλοσόφων Ενα καίριο ζήτημα της θεωρίας της γραφής είναι το πόσα τμήματα απ' την ανθρώπινη υπόσταση συγκεντρώνει και περιλαμβάνει ένα βιβλίο, και σε ποιο βαθμό μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία ενός ανθρώπου.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ονειρα και τραγούδι, μια στενή σχέση
   Υπάρχει μία απόλυτη ταύτιση μεταξύ ονείρων και τραγουδιών, αφού και τα δύο σού δίνουν τη δυνατότητα της ψευδαίσθησης. Να γίνεις δηλαδή κομμάτι κάποιου γεγονότος που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
  • ROD McKUEN Δύο ιδιότητες για έναν δημιουργό
   Στη δεκαετία του '60 αρκετοί ήταν οι σημαντικοί καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στη διεθνή μουσική σκηνή και πατρίδα τους ήταν ο Καναδάς.
 • Άλλες ειδήσεις

  • ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ «the Office» - Στέκι συνάντησης «χειροποίητων ιδεών»
   Το «the Office» («το Γραφείο») είναι μια αυτοσχέδια γκαλερί στην Εντός Των Τειχών Λευκωσία. Εχει βγάλει τις ρίζες του στην άκρη της πόλης, ενώ βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της. Βρίσκεται επί της ιδιωτικής οδού Κλεάνθη Χριστοφίδη 32, σ' έναν δρόμο τον οποίο διαπερνάει μια απόκοσμη και σιωπηρά τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς ισορροπεί πάνω στην τομή της ιστορίας.
  • Ημερολόγιο νυχτερινής ανάγνωσης της ζωής του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη
   Εκείνο που μ' αρέσει στον τρόπο που βιογραφεί τη ζωή του ο καλός ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης, είναι πως δεν διαπερνούν τα κείμενά του αξίες και λέξεις που τονίζουν τις διαφορές του περιβάλλοντος στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, με την πλειονότητα των πολιτών της Αθήνας της εποχής του.
  • Μια ασεβής συνομιλία του Γιώργου Κακουλίδη με τον Σταύρο Σταυρόπουλο περί κριτικής ή τυφλότητας
   Τον βρήκα στον σταθμό, είχα καθυστερήσει. Κυριακή απόγευμα, ο Ολυμπιακός νίκησε. Από το αμάξι έτρεχαν λάδια. Και απ' τη ζωή μου. Κάποια τσιμούχα είχε φύγει από τη θέση της. Σταματήσαμε στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς για μελομακάρονα. Τα ποιήματα μπορούσαν να περιμένουν. Ηταν γεμάτος ενθουσιασμό, αλλά μιλούσε μάλλον θυμωμένα. Αυτά που πονάνε, βγάζουν θυμό. Δικαίως. Κάτω από τη μασχάλη του κρυβόταν μια ακουαρέλα. Μου την πρόσφερε. Ηταν δώρο. Φιλίας. Για μένα. Εφτιαξα έναν καφέ. Μου ζήτησε το The Coln concert του Κιθ Τζάρετ. Το είχα. Το βινίλιο έκανε αυτή τη μαγική περιστροφή του πριν ακουστεί. Το πιάνο ήταν θανάσιμο. Επεσε μια σιωπή. Σε δύο μέρη. Μετά πήραμε μπρος. Αρχισαν να γλιστράνε οι λέξεις.
  • Πλεκτάνες
   Οι παλάμες του είναι ανοιχτές σαν αστέρια από κρέας, καθώς εκείνος κάθεται ακίνητος και χαζεύει τη θέση των πραγματικών αστεριών μέσα στον σκοτεινό ουρανό της Αθήνας.