Έντυπη Έκδοση

Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΘΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Σενάρια άμεσης αποχώρησης Μουμπάρακ

Χριστιανοί σχηματίζουν αλυσίδες προστασίας γύρω από τους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους, την ώρα της προσευχής. Ο πατριωτισμός ενώνει τους Αιγυπτίους, που το αποδεικνύουν εδώ και δέκα ημέρες στην πλατεία Ταχρίρ (φωτ. Ass. Press - Reuters)
Υπό την επίβλεψη του στρατού διαδήλωσαν χθες αναρίθμητοι Αιγύπτιοι στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Η πλάστιγγα γέρνει πια φανερά υπέρ εκείνων που ζητούν την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Σενάρια άμεσης αντικατάστασής του από μεταβατική κυβέρνηση συζητούν τώρα οι ΗΠΑ.

Πλήρες θέμα...

 • Αίγυπτος

  • Αραβες ηγέτες: ζώντας με το φόβο του ντόμινο
   Ο φόβος της μετάδοσης της κοινωνικής αναταραχής, που ανατρέπει τα δεδομένα σε Τυνησία και Αίγυπτο, οδηγεί τους ηγέτες άλλων αραβικών χωρών σε μικρότερες ή μεγαλύτερες πολιτικές αλλαγές και υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.
  • Η αλληλεγγύη ζει στην πλατεία Ταχρίρ
   Ηαλληλεγγύη δίνει τον ρυθμό στην πλατεία Απελευθέρωσης του Καΐρου, με την επιτροπή ασφαλείας να έχει τον πλήρη έλεγχο, ενώ μέσα από τα οδοφράγματα η καρδιά της παρατεταμένης διαδήλωσης χτυπά στους ήχους της μπάντας με τη ζωντανή μουσική, βρίσκει στήριξη στους μπουφέδες των εθελοντών, ακουμπά στη βοήθεια του ιατρικού προσωπικού και προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί στις μικρές λεπτομέρειες ενός κλίματος που κάνει τη χώρα περήφανη, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, όπως λένε οι αντικαθεστωτικοί.
  • ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ Χωρίς πρόβλεψη η επόμενη μέρα
   Διάδοχη κατάσταση, ικανή να απαντήσει στις προσδοκίες του ετερόκλιτου πλήθους που για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες βγήκε στους δρόμους αξιώνοντας αλλαγή καθεστώτος, θα πρέπει να αναζητήσει η Αίγυπτος την επαύριο της αποχώρησης του Χόσνι Μουμπάρακ.
  • Η βελόνα της Ε.Ε. κόλλησε στην «ειρηνική μετάβαση»
   Οι ηγέτες των «27» περιορίστηκαν χθες σε μια προειδοποίηση προς το καθεστώς Μουμπάρακ να αποφύγει κάθε χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, επανέλαβαν την επιθυμία τους για μια ειρηνική μετάβαση, αλλά δεν τόλμησαν να πάνε παραπέρα και να ζητήσουν την παραίτηση αμέσως ή την αποχώρηση του γηραιού δικτάτορα από την εξουσία.
  • Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΝΩΜΑΛΙΑ» ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ «Σχέδιο δράσης τώρα»
   Η «ανωμαλία» στη Μέση Ανατολή οφείλεται στο αποικιοκρατικό παρελθόν και στο γεγονός ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει τελειώσει στην περιοχή αυτή, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τονίζει ότι «δεν ήταν επαρκείς οι δηλώσεις που έκανε ο Μουμπάρακ την περασμένη Τρίτη. Πρέπει να παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης, έτσι ώστε να το αντιληφθεί ο λαός και να αποκλιμακωθεί η ένταση».
 • Άλλες ειδήσεις

  • Κατάσταση βρασμού
   Ο άνεμος της απαντοχής σαρώνει τις χώρες της σιωπής, αναδεύοντας τα στερεότυπα.