Έντυπη Έκδοση

Μαρκήσιος ντε Σαντ

Η ηθική του Κακού

Εργο του Χάρη Περιορέλλη. Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Πριν από λίγες ημέρες, έπεσε στα χέρια μου ο πρώτος τίτλος από την καινούρια σειρά, των εκδόσεων Νεφέλη Ερωτικής λογοτεχνίας, σε διεύθυνση Δούκα Καπάνταη. Πρόκειται, απ' όσο φαίνεται, για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο ξεκινάει εντυπωσιακά με την έκδοση της εμβληματικής Ζυστίν του Μαρκησίου ντε Σαντ, σε νέα, ιδιαίτερα προσεγμένη μετάφραση του Δημήτρη Γκινοσάτη.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ταύτιση με την Κόρη των Αθηνών
   Στις πολλές μυθιστορηματικές βιογραφίες του Λόρδου Βύρωνα έρχεται να προστεθεί και μία κατ' επίφασιν βιογραφία της Τερέζας Μακρή, της έφηβης, που εκείνος απαθανάτισε μέσω της ποίησης ως «Κόρη των Αθηνών».
  • Σπέρματα Δημουλά*
   Η ποίηση στην Ελλάδα έχει ρίζες που πάνε πολύ βαθιά, από τις μάχες της Ιλιάδας και τις ακτές της Οδύσσειας του Ομήρου, στην Ιθάκη του Καβάφη και μ' ένα σάλτο στον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο. Τα σκήπτρα, ασφαλώς, τα κρατά ο Ομηρος, με τα έπη του να προκαλούν παγκοσμίως, ακόμη και σήμερα, ολοένα αυξανόμενο θαυμασμό.
  • Οιδίπους Τύραννος με κουνημένη γκαρνταρόμπα
   Τι συνιστά μια κοινότητα και της παρέχει συνοχή; Πέρα από τη βιολογική οικογένεια, επάνω σε ποιους άξονες κτίζεται η κοινωνική συγγένεια; Ποιες συλλογικές ταυτίσεις μάς επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε αλλήλους ως «ομοίους»;
  • Ακραίες μορφές θρησκευτικής πίστης
   Ενα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Χένινγκ Μάνκελ, το Πριν πέσει η παγωνιά, ξεχωρίζει και για τη σφιχτή αφήγηση, που δεν παρουσιάζει κενά σε κανένα σημείο, αν και είναι πληθωρική, όπως, άλλωστε, και σε όλα τα βιβλία του, αλλά και για το θέμα του, το οποίο αγγίζει σοβαρά και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.
  • 44 ποιήματα για την έννοια της κοινότητας Στην περιπέτεια ενός αινίγματος
   Εχουμε συνηθίσει να θεωρούμε συχνά την ποίηση συνώνυμη του αυτομαστιγώματος, της ταπείνωσης, του αυτοεξευτελισμού, της καταγγελίας, της οργής, του θυμού, και πολύ σπάνια, αλλά οπωσδήποτε συμβαίνει, ακόμη και της αναξιοπρέπειας.
  • Με λάσπη και το αίμα δίπλα Ψάχνοντας τον πολιτισμό που δεν υπάρχει
   Η φασιστική πολιτική βία υπάρχει διάχυτη και οι τάσεις για το μέλλον είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των πιστών της. Ο τρόπος που προσηλυτίζει ανθρώπους στους κόλπους της είναι τα διαφορετικά της πρόσωπα.
  • Η σχέση άρρενος και θήλειας αρχής
   Ο ρομαντικός ποιητής Percy Shelley και η σύζυγός του, συγγραφέας Mary Shelley (κόρη του φιλόσοφου William Godwin και της διανοούμενης φεμινίστριας Mary Wollstonecraft), αποτέλεσαν ένα θρυλικό λογοτεχνικό ζευγάρι.
  • Αισθητική του εφήμερου
   Λιτότητα, εικονογραφία και βαθύς στοχασμός είναι τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά του χαϊκού. Με τη σταθερή στιχουργική μορφή του, το ιαπωνικό ποιητικό είδος κατέκτησε τη Δύση. Ποιητές του διαμετρήματος του Μπόρχες και του Σεφέρη υπέκυψαν στη γοητεία του.
 • Γράμμα από την Κερατέα

 • Αφανής αναγνώστης

  • Ενα λανθάνον επιτήδευμα
   Ο επιμελητής κειμένων μετεωρίζεται ανάμεσα σ' ένα μετά -και σ' ένα πριν-: μετά τον συγγραφέα και πριν από τον αναγνώστη. Μ' άλλα λόγια μετά τον αποστολέα και πριν από τον παραλήπτη αυτής της ανεξέλεγκτης ανταλλαγής ιδεών και αισθημάτων, στρατηγικής και γύμνιας, λέξεων και σιωπής, άγχους και προσδοκίας.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ζητιανεύοντας την επιτυχία στο τραγούδι
   Λίγο-πολύ όλοι έχουμε καταλάβει ότι η σημερινή οικονομική χρήση δεν έχει προηγούμενο σε σχέση με αυτά που συνέβησαν στη χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια, ίσως και παλαιότερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη δεκαετία του '50 υπήρχε αρκετή φτώχεια στην Ελλάδα, όπως και αργότερα.
  • John Martyn Ενας κιθαρίστας που έφερε πολλά είδη μουσικής πιο κοντά
   Ο κιθαρίστας John Martyn είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα μουσικών που, σε αντίθεση με την πενιχρή παρουσία τους στους καταλόγους επιτυχιών, κατάφεραν να έχουν μεγάλη επιρροή στην καλλιτεχνική πορεία αρκετών καλλιτεχνών.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Σ' έναν δρόμο
   Ο τρόπος που βαδίζει, γυναίκα περασμένα τα πενήντα και μοιάζει με κοριτσάκι που παίζει μόνο στον δρόμο, που δεν πηγαίνει πουθενά, προχωρεί τόσο αργά, λες και είναι μέσα σε κάποιο δάσος και ο χρόνος πλάι της, ένας σιωπηλός συνοδοιπόρος, σαν να θέλει, κι όλο ν' αναβάλλει, να απολογηθεί για κάτι που δεν έφταιξε.
  • «ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» στον Πειραιά
   Παραστάσεις λόγου, μουσικής και εικόνας στις 8, 15, 22 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου, 9 το βράδυ, στο PassPort, Καραΐσκου 119, πλ. Κοραή, Πειραιάς, τηλ.: 210-4296401
  • Το «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν στο «Δημήτρης Χορν» Οταν ο ζωγράφος Ρόθκο γίνεται θεατρική πράξη
   «Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας...», έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος Κάρολος Κουν. Κάνουμε θέατρο για να βιώσουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες, για να εκφραστούμε, για να κερδίσουμε τα προς το ζην.
  • Περί αβάσταχτης ερημιάς, γραφής και λοιπών αδιεξόδων
   Μέρος τρίτο Στο δοκίμιό του La litterature et le droit a la mort (ελλην. μτφρ. Νίκος Ηλιάδης, Η λογοτεχνία και το δικαίωμα στον θάνατο, εκδ. Futura, 2003), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Critique στις αρχές του 1948, ο γάλλος διανοητής Maurice Blanchot (1907-2003) αναρωτιέται γιατί γράφουμε και πού ακριβώς στοχεύουμε με αυτό.
  • Μηνύματα στο κινητό από τη Σιγκαπούρη Το κύμα
   Περιμένω έναν ντόπιο. Φίλο από τις προηγούμενες στάσεις μου εδώ. Εχουμε ήδη προγραμματίσει να πάμε να δούμε τα νέα αποκτήματα του εντυπωσιακού, υποδειγματικού μεγαενυδρείου στο νησί Σεντόζα. Το κόσμημα της Σιγκαπούρης. Ο κύριος προορισμός των πρωτάρηδων τουριστών της περιοχής.
  • Στον βρόντο
   Είναι νύχτα και πλένω πιάτα. Εδώ κι εκεί, αστέρια αμυδρά, σαν πιτσιλιές από τη σαπουνάδα. Τρίζουν τα ξύλα στο τζάκι και η θράκα φωτίζει σαν ξεφτισμένο νέον πάνω στα πράγματα.
  • Ο Πειραιάς στην πρώτη γραμμή
   Το PassPort, στον Πειραιά, φιλοξενεί τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο την παρουσία και τον λόγο ή τη μουσική των:
  • Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα
   Εκτός από τους καταραμένους ποιητές, υπάρχουν και οι απλοί καταραμένοι. Λίγο προσεκτικά να κοιτάξεις γύρω σου, τους βλέπεις. (Ενδέχεται να είσαι και συ και να μην το 'χεις καταλάβει!) Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, τι θα πει καταραμένος;