Έντυπη Έκδοση

Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος

Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται συνεχώς από το μέτωπο κατά του καρκίνου, καθώς οι θεραπείες εξελίσσονται συνεχώς. Νόσος «ταμπού» ακόμη και σήμερα, παύει να θεωρείται πλέον ανίατη για πολλές περιπτώσεις.

Πλήρες θέμα...

 • 4 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

  • Μια δεκαετία επιτευγμάτων κατά της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας
   Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών χαρακτηριζόμενη από μια ανωμαλία που αποκαλείται χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph). Το χρωμόσωμα Ph συνθέτει ένα ελαττωματικό ένζυμο, γνωστό ως κινάση της τυροσίνης Bcr-Abl, το οποίο ευθύνεται για την αναστολή του σήματος που δίνει εντολή στον οργανισμό να σταματήσει την παραγωγή λευκών κυττάρων.
  • Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Εσείς; Ακόμα περιμένετε;
   Η τεράστια συμβολή των εμβολίων στη δημόσια υγεία γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι με τον μαζικό εμβολιασμό ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος, η ευλογιά και πολλές άλλες έχουν, αν όχι εξαφανιστεί, μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και σίγουρα δεν είναι πλέον απειλητικές για τη ζωή. Αυτό πια ισχύει και για μια μορφή καρκίνου, εκείνη του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου αποτελεί μία από τις επιστημονικές εξελίξεις που ευδοκίμησαν να περάσουν από τα ερευνητικά εργαστήρια στα ράφια των φαρμακείων, χαρίζοντας στα κορίτσια και τις νεαρές κοπέλες προστασία από τη νόσο.
  • Καρκίνος του δέρματος Ελπιδοφόρα θεραπεία κατά μεταστατικού μελανώματος
   Σημαντικό όφελος επιβίωσης στο μεταστατικό μελάνωμα, την πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος, παρέχει μια υπό έρευνα εξατομικευμένη θεραπεία σύμφωνα με τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ, BRIM3. Ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τους ασθενείς που πάσχουν από τη σοβαρή μορφή της νόσου, για την αντιμετώπιση της οποίας τα τελευταία 30 χρόνια οι θεραπευτικές επιλογές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.
 • Διαβήτης

  • Εγκριση νέας θεραπείας του διαβητικού οιδήματος ωχράς
   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια νέα ένδειξη για την ουσία ρανιμπιζουμάμπη για τη θεραπεία ασθενών με οπτική βλάβη εξαιτίας διαβητικού οιδήματος ωχράς (ΔΟΩ), το οποίο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης του πληθυσμού εργασιακής ηλικίας στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Διεθνής επιστημονική διάκριση Ελληνα επιστήμονα
   Η επιστημονική ομάδα του δρος Κανελλόπουλου εφάρμοσε πρώτη την τεχνική διασύνδεσης κολλαγόνου μαζί με ομαλοποίηση με laser, ενώ πρόσφατα έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο η θεραπεία της ομάδας του στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας http://www.aao.org/