Έντυπη Έκδοση

«ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» στον Πειραιά

Παραστάσεις λόγου, μουσικής και εικόνας στις 8, 15, 22 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου, 9 το βράδυ, στο PassPort, Καραΐσκου 119, πλ. Κοραή, Πειραιάς, τηλ.: 210-4296401

Α' μέρος

Αφιέρωμα στον Κύκλο του CNS του Μάνου Χατζιδάκι και σε τραγούδια του Κλάους Νόμι, που ερμηνεύονται ζωντανά από την Αθηνά Ντανέλη και τον Χρήστο Θεοφιλάτο και συνοδεύονται από αντίστοιχες ταινίες.

Β' μέρος

Αφιέρωμα σε τραγούδια «χωρίς διαβατήριο», ελληνικά και ξένα.

Προλογίζουν και διαβάζουν:

Μέμη Σπυράτου, Γιώργος Χρονάς.

Τραγουδούν: Αθηνά Ντανέλη, Χρήστος Θεοφιλάτος, Σταύρος Νιφοράτος, Νεφέλη Κουρή. Στο πιάνο, ο συνθέτης Νίκος Πλάτανος.

Ιδέα-επιλογές-σκηνοθεσία ταινιών: Μέμη Σπυράτου.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Οσον αφορά τον Κύκλο του CNS, η ιδέα γεννήθηκε, εκτός της αγάπης προς το συγκεκριμένο έργο, και από το γεγονός ότι όσες φορές ακούσαμε αυτά τα τραγούδια ήταν από ερμηνευτές με κλασική παιδεία, και ίσως επειδή η ερμηνεία της Φλέρυς Νταντωνάκη υπήρξε ορόσημο, δεν τα ακούμε πολύ συχνά. Η ιδέα λοιπόν για εκ νέου παρουσίασή τους, εκτός των άλλων, οφείλεται και στη φωνή της Αθηνάς Ντανέλη, η οποία, χωρίς να έχει κλασική μουσική παιδεία, διαθέτει εν γένει παιδεία που της επιτρέπει την ερμηνεία τους και ίσως τη βοηθά και το ότι είναι και ηθοποιός, κι όλοι ξέρουμε ότι πρώτη ύλη των λέξεων είναι ο ήχος και η μουσική. Ο συγκεκριμένος λόγος και η συγκεκριμένη μουσική του Μ. Χατζιδάκι με οδήγησαν και στην εικόνα κι έτσι αυτά τα τραγούδια έγιναν και μικρές ταινίες-ωδές στην απώλεια.

Ιδιοι ή παρόμοιοι λόγοι συντρέχουν και στην παρουσίαση κάποιων τραγουδιών του εντελώς ιδιαίτερου ερμηνευτή Κλάους Νόμι, ο οποίος διαθέτοντας τη μοναδική γκάμα τού κόντρα-τενόρου σφράγισε με την ερμηνεία του τραγούδια όπως π.χ. το Cold Song, άρια του Henry Purcell από την όπερα Βασιλιάς Αρθούρος, και πίστευα ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε άλλος να τα ερμηνεύσει, μέχρι που άκουσα τον Χρήστο Θεοφιλάτο, επίσης και ηθοποιό.

Οι δύο παραπάνω ενότητες αποτέλεσαν λοιπόν το Α' μέρος μιας ιδιόμορφης παράστασης, όπου μουσική, λόγος και εικόνα συνομιλούν, με τη βοήθεια και του φίλου-ποιητή Γιώργου Χρονά - με τον οποίο μοιράζομαι τον ρόλο του παρουσιαστή και του αναγνώστη σε μικρά εισαγωγικά κείμενα ή ποιητικά αποσπάσματα. Κατά τη διάρκεια των προβών άρχισαν να μας επισκέπτονται ήχοι «από την πρώτη ποίηση της ζωής μας» κι έτσι, αναπόφευκτα, τραγούδια χωρίς διαβατήριο, σχεδόν από μόνα τους, διεκδίκησαν τον χώρο τους, συνθέτοντας το Β' μέρος, όπου εκτός από τους δύο προαναφερθέντες τραγουδιστές συμμετέχουν και δύο ακόμα πιο νέα παιδιά: ο Σταύρος Νιφοράτος και η Νεφέλη Κουρή, η οποία θα τραγουδήσει ρεμπέτικα και παραδοσιακά.

Τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ελληνικά και ξένα, τραγούδια που μας μεγάλωσαν και τα μεγαλώσαμε και που τώρα τα λένε έντεχνα. Αλλά και τραγούδια λαϊκά και ρεμπέτικα εντός συνόρων και fados και γκρεκάνικα εκτός συνόρων. Εντός μας όμως πάντα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Μουσική
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Η ηθική του Κακού
Ταύτιση με την Κόρη των Αθηνών
Σπέρματα Δημουλά*
Οιδίπους Τύραννος με κουνημένη γκαρνταρόμπα
Ακραίες μορφές θρησκευτικής πίστης
Στην περιπέτεια ενός αινίγματος
Ψάχνοντας τον πολιτισμό που δεν υπάρχει
Η σχέση άρρενος και θήλειας αρχής
Αισθητική του εφήμερου
Γράμμα από την Κερατέα
«Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας»
Αφανής αναγνώστης
Ενα λανθάνον επιτήδευμα
Από τις 4:00 στις 6:00
Ζητιανεύοντας την επιτυχία στο τραγούδι
Ενας κιθαρίστας που έφερε πολλά είδη μουσικής πιο κοντά
Άλλες ειδήσεις
Σ' έναν δρόμο
«ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» στον Πειραιά
Οταν ο ζωγράφος Ρόθκο γίνεται θεατρική πράξη
Περί αβάσταχτης ερημιάς, γραφής και λοιπών αδιεξόδων
Το κύμα
Στον βρόντο
Ο Πειραιάς στην πρώτη γραμμή
Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα