Έντυπη Έκδοση

Τα αγκάθια για την Ελλάδα

Μεγάλα αγκάθια για την ελληνική κυβέρνηση περιέχει το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε., που καλούνται να συζητήσουν το επόμενο διάστημα οι χώρες-μέλη για να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής τους, όπως επιθυμεί και πιέζει το Βερολίνο.

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την ελληνική κυβέρνηση από τις προτάσεις Μέρκελ δεν είναι άλλο από τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, με το νέο ασφαλιστικό τα όρια πήγαν στα 65 χρόνια έπειτα από πολλές αντιδράσεις.

Μεγάλο αγκάθι επίσης είναι η απαίτηση της Μέρκελ για αποσύνδεση των αυξήσεων από τον πληθωρισμό επίσης σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Μας σώζει ο πάγος

Αυτήν τη στιγμή για τα επόμενα δύο η τρία χρόνια μπορεί η Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, λόγω του ότι οι αυξήσεις έχουν παγώσει, όμως ο μόνιμος χαρακτήρας αυτής της πρόβλεψης της πρότασης Μέρκελ θα φέρει το πρόβλημα αργά ή γρήγορα στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία και θα πρέπει να το λύσει. Σύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με τον πληθωρισμό υπάρχει σήμερα στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στην Κύπρο.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανοίξει αυτά τα θέματα, που υπερβαίνουν ακόμα και το Μνημόνιο, είναι πιθανόν να προκληθούν νέες κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν ξεπεραστεί, ενώ μέρα με τη μέρα και η δυναμική της κυβέρνησης μειώνεται.

«Εχουμε κάνει το 95%»

Οσα προβλέπει η πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας για τον οικονομικό συντονισμό της Ε.Ε η Ελλάδα τα έχει κάνει σε ποσοστό 95%, υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το σχέδιο Μέρκελ δεν θα επιφέρει νέα μέτρα στη χώρα μας. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας. Ολα όσα συζητιούνται δεν μεταφράζονται σε νέα μέτρα, το βάρος πέφτει στις ευρωπαϊκές συλλογικές αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν παρουσίασαν συγκεκριμένη πρόταση αλλά σκέψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια σύγκλιση ασφαλιστική και φορολογική. Εξέφρασε τον προβληματισμό για το αν αυτό το πακέτο θα μπορέσει να πάρει οριστική μορφή και να συμφωνηθεί μέχρι την εαρινή σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Σημείωσε όμως ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες όλοι εξέφρασαν βούληση να βρεθεί λύση.

Οσον αφορά το θέμα για το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως η Ελλάδα, για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγιναν θετικές αναφορές, ωστόσο δεν ελήφθη απόφαση. Εντύπωση έκανε η παρατήρησή του ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μιας συνολικότερης λύσης, που θα αφορά το χρέος και άλλων χωρών.

Απέρριψε και πάλι τη λύση της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της χώρας, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν άλλες λύσεις, καθώς είπε ότι υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γίνουν για το συνολικό χρέος, που έχουν σχέση με το Ταμείο Σταθερότητας. Είπε ότι η επιμήκυνση είναι δεδομένη, απέφυγε όμως να πει αν η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο του Μαρτίου.

* Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με Αιγύπτιους παράγοντες. Χθες ο Γ. Παπανδρέου μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και με τον Ελ Μπαραντέι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Συμφωνία στα γενικά, αλλά με καχυποψία
Τσίπρας: Εχουν συναινέσει σε σχέδιο εξαθλίωσης
«Ανταλλάξτε ελληνική γη με ομόλογα»
Μιλάνε για «ναι», αποκρύπτουν το «πόσο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωζώνη
Συμφωνία στα γενικά, αλλά με καχυποψία
Τα αγκάθια για την Ελλάδα
Τσίπρας: Εχουν συναινέσει σε σχέδιο εξαθλίωσης
«Ανταλλάξτε ελληνική γη με ομόλογα»
Μιλάνε για «ναι», αποκρύπτουν το «πόσο»
Υπόθεση Βατοπεδίου
Επιμένει το Βατοπέδι
ΠΑΣΟΚ
Το μνημόνιο γεννά ανεξάρτητους στο ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Παιδείας
Προθέσεις αιματοχυσίας διέγνωσε η Διαμαντοπούλου
Τουρκία
Ερντογάν κατά Τουρκοκυπρίων
Βουλή
Ντόρα κατά Αναστασιάδη και κυβερνητική δέσμευση: Τιμωρία χωρίς εξαιρέσεις
Άλλες ειδήσεις
ΕΡΤ: Το μικρό δελτίο «έφαγε» τον Σαμαρά
Πρωθυπουργικό... γραφείο κατά Τσίπρα για τους συμβασιούχους
Κέντρα απεξάρτησης από αλκοόλ και τζόγο
Ναι στους Οικολόγους από τον Τσίπρα
Αέριο Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα χωρίς τουρκική συμμετοχή