Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Συμφωνία στα γενικά, αλλά με καχυποψία

Οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν χθες «για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν» μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου (24-25) προς τη δημιουργία της οικονομικής διακυβέρνησης, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η Ανγκελα Μέρκελ. Βέβαια, υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένες χώρες που, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, δεν είδαν με καλό μάτι τις προτάσεις του Βερολίνου, με αποτέλεσμα να κρατήσει η συζήτηση μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Γ. Παπανδρέου καθώς εξηγεί πως οι αγορές έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Ελλάδα Ο Γ. Παπανδρέου καθώς εξηγεί πως οι αγορές έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Ελλάδα Τελικά, όμως, επήλθε συμφωνία επί των γενικών κατευθύνσεων του γερμανικού σχεδίου και, όπως δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, «θα εξετάσουμε στην πορεία τις διάφορες απόψεις», με στόχο να επιτευχθεί μια σύγκλιση και να ληφθούν αποφάσεις στη σύνοδο που θα συνέλθει στις 24-25 Μαρτίου.

Αρχηγική εμφάνιση

Η καγκελάριος φαίνεται ότι ενόχλησε ορισμένους εταίρους με την αρχηγική εμφάνιση που έκανε στη μονοήμερη σύνοδο κορυφής. Μάλιστα, ήταν τόσο σίγουρη ότι οι εταίροι θα συμφωνήσουν με το γερμανικό σχέδιο, ώστε πριν ακόμη γίνει η συζήτηση στο γεύμα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, προέβη σε από κοινού δηλώσεις με τον πιστό σύμμαχό της Νικολά Σαρκοζί, δίνοντας μια γεύση για τις προθέσεις του γερμανο-γαλλικού άξονα. Σαν να είχε ήδη τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων στο τσεπάκι της... Και έπεσε έξω...

Στις δηλώσεις της, η καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι το σχέδιό της, που θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της οικονομικής διακυβέρνησης, θα στηριχθεί σε μια σιδερένια δημοσιονομική πειθαρχία και σ' ένα ενισχυμένο οικονομικό «σύμφωνο σύγκλισης», όπως αποκάλεσε τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στόχος: η υιοθέτηση των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του συμφώνου σύγκλισης και όχι εναρμόνισης, στη σύνοδο κορυφής που θα συνέλθει στα τέλη Μαρτίου.

Στο διάστημα αυτό, ο πρόεδρος των «27», Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη λήψη αποφάσεων. Ενας πρώτος απολογισμός των διαβουλεύσεων του Χ.Β. Ρόμπαϊ, ιδίως όσον αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα γίνει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, που θα συνέλθει στις αρχές Μαρτίου, έπειτα από αίτημα του Βερολίνου.

Αναζητείται σύγκλιση

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Χ.Β. Ρόμπαϊ και των κρατών-μελών για την επίτευξη μιας σύγκλισης θέσεων ως προς:

1. Την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Η Γερμανία προτείνει να οριστεί στα 67 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού. Αντέδρασε, όμως, μια μικρή ομάδα χωρών με επικεφαλής την Αυστρία.

2. Την κατάργηση της προσαρμογής των μισθών με τον πληθωρισμό, σε όσες χώρες εφαρμόζεται αυτό το μέτρο. Αντέδρασαν το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία, αλλά και το Λουξεμβούργο.

3. Τη φορολογική σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών, θέτοντας ένα ελάχιστο συντελεστή στη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Στο μέτρο αυτό εξέφρασε την αντίθεσή της κυρίως η Ιρλανδία, που έχει χαμηλό συντελεστή (12,5%), αλλά ενδέχεται να παρασύρει και άλλες χώρες.

4. Τη συνταγματική δέσμευση των κρατών-μελών για διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Στο γερμανικό αυτό αίτημα δεν προέκυψαν σοβαρές αντιδράσεις.

Ακόμη, πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι «έχει καπελωθεί» από το γερμανο-γαλλικό άξονα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει, περί τα τέλη Μαρτίου, τους δείκτες για την ανταγωνιστικότητα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας (έλλειμμα ισοζυγίου και τρεχουσών συναλλαγών, κόστος ανά μονάδα εργασίας...). Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο πρώτο «ευρωπαϊκό 6μηνο», στο πλαίσιο του οποίου και με βάση την ετήσια έκθεση ανάπτυξης που υπέβαλε η Κομισιόν (συνταξιοδοτικό, flexicurity...) η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου (24-25) «θα καταγράψει τις προτεραιότητες για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική εξυγίανση για τον επόμενο γύρο των προγραμμάτων σύγκλισης και σταθερότητας. Σε αυτή τη βάση, τα κράτη-μέλη προσκαλούνται να υποβάλουν μέχρι τα μέσα Απριλίου τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, όπως και τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης»...

Η επιμήκυνση

Επίσης, η σύνοδος στα τέλη Μαρτίου «θα λάβει την τελική απόφαση για την περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης, προκειμένου να δημιουργηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)», που θα τεθεί σε ισχύ το 2013. Και θα εξεταστεί «η εφαρμογή των υφιστάμενων προγραμμάτων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία». Από την εξέταση αυτή θα εξαρτηθεί φυσικά και η απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, που αποτελεί μέρος του συνολικού «πακέτου».

Οσον αφορά την ενίσχυση του σημερινού ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, θα εξεταστούν στη σύνοδο του Μαρτίου ολοκληρωμένες προτάσεις που θα υποβάλει το Γιούρογκρουπ, έτσι ώστε «να διασφαλιστούν η απαραίτητη ευελιξία και η οικονομική δύναμη για να παράσχει (το Ταμείο) ικανοποιητική υποστήριξη» στις ενδιαφερόμενες χώρες, καθώς και τα «επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του». Λίγο ρευστά όλα αυτά, αλλά το Βερολίνο θα επιδείξει κατανόηση για τα θέματα που αφορούν το εν λόγω Ταμείο, εάν «περάσουν» αυτά που θέλει στα τέλη Μαρτίου... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Τα αγκάθια για την Ελλάδα
Τσίπρας: Εχουν συναινέσει σε σχέδιο εξαθλίωσης
«Ανταλλάξτε ελληνική γη με ομόλογα»
Μιλάνε για «ναι», αποκρύπτουν το «πόσο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωζώνη
Συμφωνία στα γενικά, αλλά με καχυποψία
Τα αγκάθια για την Ελλάδα
Τσίπρας: Εχουν συναινέσει σε σχέδιο εξαθλίωσης
«Ανταλλάξτε ελληνική γη με ομόλογα»
Μιλάνε για «ναι», αποκρύπτουν το «πόσο»
Υπόθεση Βατοπεδίου
Επιμένει το Βατοπέδι
ΠΑΣΟΚ
Το μνημόνιο γεννά ανεξάρτητους στο ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Παιδείας
Προθέσεις αιματοχυσίας διέγνωσε η Διαμαντοπούλου
Τουρκία
Ερντογάν κατά Τουρκοκυπρίων
Βουλή
Ντόρα κατά Αναστασιάδη και κυβερνητική δέσμευση: Τιμωρία χωρίς εξαιρέσεις
Άλλες ειδήσεις
ΕΡΤ: Το μικρό δελτίο «έφαγε» τον Σαμαρά
Πρωθυπουργικό... γραφείο κατά Τσίπρα για τους συμβασιούχους
Κέντρα απεξάρτησης από αλκοόλ και τζόγο
Ναι στους Οικολόγους από τον Τσίπρα
Αέριο Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα χωρίς τουρκική συμμετοχή