Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ

Το μνημόνιο γεννά ανεξάρτητους στο ΠΑΣΟΚ

Αιμοδότης κομμάτων και ανεξάρτητων κινήσεων, είτε για την αυτοδιοίκηση είτε για την κεντρική πολιτική σκηνή, έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο το ΠΑΣΟΚ, καθώς ορισμένοι βουλευτές και αρκετά στελέχη του -διαφωνώντας με την πολιτική του μνημονίου- διαχώρισαν τη θέση τους και διαγράφηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς.

Οι πιο πολλοί από αυτούς έκαναν την πρώτη τους εκλογική εμφάνιση κόντρα στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, μόνοι τους ή συνεργαζόμενοι με άλλα κόμματα και σχήματα της Αριστεράς, στις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες του περασμένου Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο επιτυχή αποτελέσματα, στο βαθμό που θα περίμεναν οι ίδιοι και οι υποστηρικτές τους.

Ορισμένοι, όπως π.χ. ο Γιάννης Δημαράς -που έκανε πιο αισθητή την παρουσία του απ' όλους τους άλλους- και ο Βασίλης Οικονόμου, διεκδικούν αυτόνομη παρουσία και στην κεντρική πολιτική σκηνή και ήδη προετοιμάζονται γι' αυτό. Αλλοι εξακολουθούν για την ώρα μοναχικό δρόμο μέσα στη Βουλή, όπως είναι η Σοφία Σακοράφα και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος. Αλλοι, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, λειτουργούν ως συνεργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση με τον ΣΥΝ. Ας δούμε την πορεία των πιο γνωστών από αυτούς:

* Ο Γιάννης Δημαράς, που έβλεπε τον εαυτό του ως σίγουρο περιφερειάρχη μέχρι το άνοιγμα της κάλπης αλλά απέτυχε να μπει στο δεύτερο γύρο, ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών (αν και το όνομα της κίνησης θα το αλλάξει ύστερα από απαίτηση του Μίκη Θεοδωράκη, που έχει ιδρύσει κι αυτός κίνηση με το ίδιο όνομα). Πριν καταλήξει σε αυτή την ενέργειά του αποφάσισε τελικά να μην παραιτηθεί από βουλευτής, όπως είχε δύο φορές προαναγγείλει. Τον κ. Δημαρά ακολουθούν και άλλα στελέχη που εδώ και χρόνια είχαν συνδέσει την πολιτική τους παρουσία με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, με υποψήφιους που στήριζε το κυβερνών κόμμα, και ο πρώην βουλευτής Ν. Γαλανός.

* Ο βουλευτής του υπολοίπου Αττικής Βασίλης Οικονόμου συνεργάζεται με τον Γιάννη Δημαρά και μαζί ίδρυσαν την Κίνηση Πολιτών. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε δοκιμάσει κι αυτός την τύχη του στην αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος δήμαρχος Ωρωπού αλλά απέτυχε παταγωδώς, καθώς συγκέντρωσε μονοψήφιο ποσοστό. Αμέσως μετά τη διαγραφή του την περασμένη άνοιξη, είχε ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με αριστερές δυνάμεις και τον Αλέξη Μητρόπουλο, αλλά δεν προχώρησε τελικά σε κάτι πιο συγκροτημένο μαζί τους.

Στην εκδήλωση ανακοίνωσης της κίνησης των Δημαρά - Οικονόμου είχαν δώσει το «παρών» στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

* Η βουλευτής Σοφία Σακοράφα ακολουθεί μια μοναχική κοινοβουλευτική πορεία. Αρνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφια περιφερειάρχης και μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί σε καμία κίνηση. Στη Βουλή είναι πλέον σταθερά απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης αλλά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το τι προτίθεται να κάνει στο μέλλον.

* Ο τελευταίος διαγραφείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος είναι μια πιο ειδική περίπτωση, καθώς είναι ο μόνος απ' όλους τους άλλους που είχε προσωπική σχέση συνεργασίας με τον Γ. Παπανδρέου. Οπως λέει, απέρριψε από την πρώτη στιγμή προτάσεις συνεργασίας με άλλα πολιτικά σχήματα, ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ανεξάρτητες κινήσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν τον έχει αντικαταστήσει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ο ίδιος φαίνεται ότι συναισθηματικά θεωρεί τον εαυτό του ακόμα ΠΑΣΟΚ, αλλά εξακολουθεί να έχει μεγάλες διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική, που δεν του επιτρέπουν να αλλάξει στάση. Θα συνεχίσει την ανεξάρτητη πορεία του μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας.

* Ο Αλέξης Μητρόπουλος αρχικά έκανε κινήσεις μαζί με τον Γ. Δημαρά. Προεκλογικά τα έσπασαν και κατέβηκαν αντίπαλοι στις περιφερειακές εκλογές. Ο κ. Μητρόπουλος ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης με τον ΣΥΝ. Από τα λίγα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνεργάστηκαν με άλλο κόμμα. Παραμένει συνεργαζόμενος με τον ΣΥΝ για την ώρα αλλά μετά τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου δεν ανέπτυξε κάποια ιδιαίτερη πολιτική δράση. Επέστρεψε όμως στην τηλεόραση, κυρίως μέσω της εκπομπής του Γ. Αυτιά.

* Με τον Αλέξη Μητρόπουλο συντάχθηκαν ο Νότης Μαριάς, που ήταν το 2006 υποψήφιος νομάρχης Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και ο Δημ. Τσουκαλάς, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ. Την κινητικότητα των διαγραμμένων ή αποχωρησάντων από το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί, αλλά χωρίς να έχει ενταχθεί σε καμία, και ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ν. Εξαρχος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωζώνη
Συμφωνία στα γενικά, αλλά με καχυποψία
Τα αγκάθια για την Ελλάδα
Τσίπρας: Εχουν συναινέσει σε σχέδιο εξαθλίωσης
«Ανταλλάξτε ελληνική γη με ομόλογα»
Μιλάνε για «ναι», αποκρύπτουν το «πόσο»
Υπόθεση Βατοπεδίου
Επιμένει το Βατοπέδι
ΠΑΣΟΚ
Το μνημόνιο γεννά ανεξάρτητους στο ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Παιδείας
Προθέσεις αιματοχυσίας διέγνωσε η Διαμαντοπούλου
Τουρκία
Ερντογάν κατά Τουρκοκυπρίων
Βουλή
Ντόρα κατά Αναστασιάδη και κυβερνητική δέσμευση: Τιμωρία χωρίς εξαιρέσεις
Άλλες ειδήσεις
ΕΡΤ: Το μικρό δελτίο «έφαγε» τον Σαμαρά
Πρωθυπουργικό... γραφείο κατά Τσίπρα για τους συμβασιούχους
Κέντρα απεξάρτησης από αλκοόλ και τζόγο
Ναι στους Οικολόγους από τον Τσίπρα
Αέριο Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα χωρίς τουρκική συμμετοχή