Έντυπη Έκδοση

Ο Βάισμπροτ «ψηφίζει» ΣΥΡΙΖΑ

Το πολιτικό εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα πλέκει ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CEPR), Μαρκ Βάισμπροτ, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, ξέρει πολύ καλά ότι η λιτότητα είναι το λάθος που διαπράττεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, γνωστός πολέμιος του ΔΝΤ, είχε συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα.

Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Οι αρχές της Ευρώπης βασανίζουν ακόμα την Ελλάδα - Μπορεί κάποιος να τους σταματήσει;», που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Al Jazeera, ο Βάισμπροτ υπογραμμίζει τη «μετεωρική άνοδο» του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας: «Τώρα είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα και ο Τσίπρας μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της», ενώ εκτιμά ότι εάν δεν «υπήρχε η σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα δεν θα είχε μειώσει τα επιτόκια».

Ο Βάισμπροτ στηρίζει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό των περικοπών. Και υποστηρίζει, όπως άλλωστε και στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» (3/2), ότι εάν η Ελλάδα ακολουθήσει τις επιταγές της τρόικας, θα παγιδευτεί ακόμα περισσότερο στην «παγίδα της ανεργίας», με κίνδυνο να χαθούν και οι δυνατότητες και τα ταλέντα αυτών που είναι άνεργοι για μεγάλο διάστημα.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως μοναδική λύση για ανάκαμψη, στο δρόμο που χάραξε η Αργεντινή, ο Βάισμπροτ ολοκληρώνει την ανάλυσή του αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική και η πολιτική «είναι δύο πολύ διαφορετικές πραγματικότητες». Ετσι, δηλώνει ότι δεν επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν προτείνουν την έξοδο από το ευρώ. «Ενα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να κινείται πολύ πιο μπροστά από το εκλογικό σώμα, καθώς φαίνεται ότι η πλειοψηφία της χώρας δεν είναι έτοιμη να "ξεφορτωθεί" το ευρώ», σχολιάζει ο Βάισμπροτ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Χτυπήστε με έξυπνους τρόπους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΑΟΖ
Αμερικανικές «συμβουλές» για την ΑΟΖ
Κυβέρνηση
Ρωγμές προκαλούν τα ακίνητα
Νέα επεισόδια στον πόλεμο των δηλώσεων
Στο τραπέζι οι αντιθέσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Χτυπήστε με έξυπνους τρόπους
Ο Βάισμπροτ «ψηφίζει» ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Δημοκρατία
Και βουλευτές Ν.Δ. υπέρ των αγροτών
ΠΑΣΟΚ
Γκάλοπ για την... ιδεολογία του κάνει το ΠΑΣΟΚ!
Οικονομική κρίση
«Η Γερμανία να πληρώσει την κρίση»
ΔΗΜΑΡ
Προτάσεις ΔΗΜΑΡ για την ανεργία
Χρυσή Αυγή
Χρυσή Αυγή με Γερμανούς νεοναζί
Κύπρος
Σε δέκα δισ. εκτιμάται η ανακεφαλαιοποίηση στην Κύπρο
Παρέμβαση Εκκλησίας
Άλλες ειδήσεις
Στην «Πρωτοβουλία» ο Χρήστος Ζώης
Φάκελοι με σφαίρες