Έντυπη Έκδοση

Ο εφιαλτικός κανόνας

Εργο της Βένιας Δημητρακοπούλου. Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Ο Μαρκ Μαζάουερ, διακεκριμένος μελετητής της Ιστορίας, καθηγητής κατά καιρούς στο Πρίνστον, στο Σάσεξ, στο Bircbeck College και σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (ΗΠΑ), μας έχει προ πολλού δώσει δείγματα των διεξοδικών, πολυετών ερευνών του στο κατεξοχήν γνωστικό του πεδίο, που μας ενδιαφέρουν άμεσα.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Πολιτικές του ηθικού
   Η Ηθική είναι ήδη από την εποχή των στωικών η ίδια η καρδιά της Φιλοσοφίας. Στις μέρες μας μάλιστα, λόγω μιας όξυνσης που παρουσιάζεται σε διάφορα επίπεδα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις τεχνικοεπιστημονικές εξελίξεις, η Ηθική δείχνει να επανακάμπτει και να καθίσταται, όπως υποστηρίζει ο Alain Badiou, «η κύρια φιλοσοφική τάση του καιρού μας».
  • Η μαγεία του μικρού
   Ενα βιβλίο με ελκυστικό, αλλά ασαφή τίτλο και, επιπλέον, χωρίς μερικές αράδες στο οπισθόφυλλο που να προϊδεάζουν για το περιεχόμενό του, πιστεύουμε πως αδικεί εαυτό. Πόσω μάλλον, όταν ο τίτλος δημιουργεί την παραπλανητική εντύπωση ότι πρόκειται για ανάλαφρο μυθιστόρημα, γραμμένο, το πιθανότερο, από έναν φιλογύνη.
  • Οι συνταγματάρχες, η περιπέτεια της γνώσης και ο Θεός
   Από τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όταν η Ελλάδα είναι έτοιμη να καταρρεύσει ξανά και ξανά, ακόμη και μετά την οριστική απομάκρυνση της χούντας, σε μια περιπλάνηση στη γνώση, όπως και στη συνύπαρξη δύο ριζικά διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Και από εκεί σε μια φιλοσοφική σύγκρουση, η οποία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες μας: ο κόσμος είναι προϊόν της βούλησης του Θεού ή της εξέλιξης των ειδών;
  • «Ναυτικά μακό και Corydrane Καλλιγραφίες»
   «Οσο πάει γίνεται και πιο ερεθιστικό! Ο ρόλος του θεατή είναι τελικά ανυπόφορος». Εγκαταλείπεις την εξέδρα. Διαλέγεις τον πόνο της βαθιάς, μονόδρομης επιλογής και σνομπάρεις την ευκολία τού να μη ζεις έκβαση. Στο κόκκινο.
  • Δέντρο που φυλλορροεί;
   (το κριτικό έργο του Περικλή Σφυρίδη) Ο θεσσαλονικιός πεζογράφος και κριτικός Περικλής Σφυρίδης, ολοκληρώνοντας μια γόνιμη πορεία τριάντα χρόνων στα γράμματα, εκδίδει το βιβλίο ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΙΙ, που περιλαμβάνει κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκριτικής αναφορικά με το χρονικό διάστημα από το 1999 έως το 2008.
  • Ηθικολόγος της αρμονίας
   Ζούμε στον κόσμο της σοβαροφάνειας, του καθωσπρεπισμού και της παραπλάνησης. Η θέαση που έχουμε για τα πράγματα είναι θολή και τα όποια συμπεράσματα συγκεχυμένα. Δεν θέλουμε να δούμε όλες τις πλευρές της κοινωνίας μας. Οσοι προσπαθούν να το κάνουν, είναι πολύ... επιστημονικοί. Ορθολογιστές. Οχι ο Charles Fourier.
  • Μυθιστορηματική αξιοποίηση μιας παρωχημένης εποχής
   Η ανάπτυξη του ιστορικού πνεύματος αλλά και της Ιστορίας ως επιστήμης και η οριστική διαμόρφωση γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα του μυθιστορήματος ως ιδιαίτερου λογοτεχνικού είδους καθιέρωσαν το ιστορικό μυθιστόρημα, του οποίου οι προϋποθέσεις της επιτυχίας θεωρήθηκαν από τη μια το ιστορικό πνεύμα, που είναι σε θέση να κατανοήσει τα γνωρίσματα μιας περασμένης εποχής και να ερμηνεύσει τα γεγονότα της, και από την άλλη η δημιουργική φαντασία.
  • Ποίηση πεζών κι αποκομμάτων
   Οι δύο πρόσφατες συλλογές του Ορέστη Αλεξάκη δικαιώνουν περίτρανα μιαν επιλογή του πατέρα μου, του Ρένου, όταν το 1970 ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανθολόγησης της νεοελληνικής Ποίησης, συνεχίζοντας την ξεκινημένη από το 1933 Ανθολογία του πατέρα του.
  • Τα άνθη της πτώσης
   Ο συγγραφέας πρέπει να ενστερνίζεται τις απαιτήσεις του φιλοσόφου και τον τρόπο ερωτηματοθεσίας του ποιητή, γράφει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μούζιλ, προς την αντίληψη του οποίου μοιάζει να κλίνει η δημιουργός του παρόντος βιβλίου. Το μυθιστόρημα της βρετανής Τζοάνα Καβένα (βραβείο Orange 2008) εμπεριέχει σαφώς φιλοσοφικές καταβολές, ως corpus νοημάτων με ιδιαίτερες αξιώσεις.
 • Πρόσωπα

  • ΖΥΡΑΝΝΑ των παθών και των θρύλων
   Η Ζυράννα Ζατέλη, μία από τις πλέον ιδιάζουσες και πρωτοποριακές πεζογραφικές πένες της χώρας μας, συγγραφέας με κύρος και εύσημα αλλά και με τη μοναδική αχλύ μιας μυθώδους αύρας μόνιμη συνοδό της, έρχεται με το πληθωρικό και νευρώδες μυθιστόρημα «Το πάθος χιλιάδες φορές» να συμπληρώσει το δεύτερο μέρισμα της πολυδαίδαλης τριλογίας της. Ευχές από το βάθος της καρδιάς μας οι μοίρες να χαρίζουν στη διαλεχτή τους μέρες πολλές και καλές, και να συμπληρώσει εν καιρώ το επόμενο τρίτο μέρος του απαιτητικού εγχειρήματός της.
  • Η Ανοιξη του Μίλαν Κούντερα
   Το τελευταίο δοκίμιο του Μίλαν Κούντερα «Μία συνάντηση» προσεγγίζει δευτερευόντως τα πολιτικά ζητήματα - το ίδιο ισχύει και για όλα τ' άλλα του βιβλία. Μπορούμε να πούμε πως το έργο του δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική; Θα προτρέχαμε. Κι αν εξετάσουμε αυτό λίγο από πιο κοντά, θα καταλάβουμε ίσως καλύτερα τ' ατυχήματα που συνέβησαν πρόσφατα στον συγγραφέα του «Αστείου» και της «Αβάσταχτης Ελαφρότητας του Είναι»...(1)
  • Η χειμερία νάρκη των φυλάκων στη σίκαλη
   Ο «Φύλακας» είναι από τα βιβλία που ξαναδιαβάζω ανά δεκαπενταετία και τα συνδέει στην αντίληψή μου το γεγονός ότι είναι οραματικά, αλλά το όραμά τους είναι σταθερά ακατανόητο και διαφεύγει, αφήνοντας ίχνη από την μπογιά του στα τετράγωνα που κυκλώνουν τις διαισθήσεις τους πρωτότοκοι με βεβαρημένο προγενετικό ιστορικό, τετράγωνα που πέφτει πάνω τους βαριά η αντηλιά του Ντε Κίρικο και στη σκιά της χιονίζει όπως σε μια κρυστάλλινη σφαίρα που προφυλάσσει ένα διάφανο τριαντάφυλλο που στα πέταλά του διπλώνονται οι πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων, οι τυφλοί που περνάνε αβοήθητοι τις διαβάσεις, σκεφτικοί σκύλοι, εύθυμοι νεαροί εμποροϋπάλληλοι λίγο πριν από το σχόλασμα μιας ημιαργίας, διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τα αφροδίσια και πλείστα άλλα εποχικά, υποκειμενικά, αμετάδοτα, κουλτουριάρικα και υπερευαίσθητα που αφορούν ελάχιστους σε κάθε γενιά και που δεν θα ήθελα να τα υπερασπιστώ παραπάνω, γιατί είναι τόσο επισφαλής η φύση τους που κάθε αναφορά σε αυτά είναι νεκρολογία για φαντάσματα, που ποτέ δεν γίνονται συλλογικά βιώματα.
  • Leopold Sonnemann (1831-1909) Ο ιδρυτής της εφημερίδας «Frankfurter Zeitung»
   Με το σύνθετο όνομα, που σημαίνει ο άνθρωπος του ήλιου, ο Sonnemann ισορροπεί ανάμεσα σε τρεις ιδιότητες, του πολιτικού, του εκδότη και του σκαπανέα.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Τρώγοντας έρχονται οι εμπνεύσεις
   Οι διάφορες τροφές που τρώμε καθημερινά δίνουν συχνά έμπνευση στους μουσικούς που μετατρέπουν σε τραγούδια την απόλαυση που νιώθουμε συνήθως τρώγοντας φρούτα ή γλυκά που μοιραία έχουν και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα τραγούδια που αναφέρονται σε τροφές, φέρνοντας αυτή την κατηγορία τραγουδιών να ανταγωνίζονται σε αριθμό αυτά που γράφουν οι συνθέτες για το σεξ και τις σχέσεις των δύο φύλων.
  • ERIC CLAPTON Πάντα πιστός φίλος των μπλουζ
   Ο Eric Clapton γίνεται αυτές τις μέρες 65 ετών και έχει γράψει μια ιστορία στη μουσική, που μέσα από τη συμμετοχή του σε διάφορα συγκροτήματα και τη συνεργασία του με πολλούς μουσικούς μάλλον δεν έχει προηγούμενο.