Έντυπη Έκδοση

Τα άνθη της πτώσης

Τζοάνα Καβένα

Η ένδοξη παραίτηση της Ρόζα Λέιν

μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 370, 19 ευρώ

Ο συγγραφέας πρέπει να ενστερνίζεται τις απαιτήσεις του φιλοσόφου και τον τρόπο ερωτηματοθεσίας του ποιητή, γράφει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μούζιλ, προς την αντίληψη του οποίου μοιάζει να κλίνει η δημιουργός του παρόντος βιβλίου. Το μυθιστόρημα της βρετανής Τζοάνα Καβένα (βραβείο Orange 2008) εμπεριέχει σαφώς φιλοσοφικές καταβολές, ως corpus νοημάτων με ιδιαίτερες αξιώσεις.

Αν και η Καβένα απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για το παρόν έργο, ο βασικός νοηματικός της καμβάς και το σχετικό δραματουργικό εύρημα (η επινόηση μιας επιστολογραφίας, συνήθως ανεπίδοτης, η οποία κρατάει περίοπτη θέση στην εξέλιξη της πλοκής, διότι φωτίζει ανά πάσα στιγμή το ψυχολογικό στίγμα της ηρωίδας) με παραπέμπουν στο picaresque μυθιστόρημα Χέρτζογκ, του νομπελίστα Σωλ Μπέλλοους. Κεντρικό πρόσωπο εδώ η δημοσιογράφος Ρόζα Λέιν, που αποκολλάται από τα γρανάζια του συστήματος, εγκαταλείποντας όλες τις συνθήκες του μικροαστισμού, τα στερεότυπα και τις ψευδεπίγραφες κοινωνικές αξίες, για να κινηθεί προς την ελευθερία. Η Λέιν, διαταραγμένη ψυχικά από τον θάνατο της μητέρας της, θα διακόψει τη συμβατική καθημερινότητά της και θα αφυπνιστεί προς μια νέα σύλληψη του εαυτού της, επιλέγοντας το περιθώριο, χωρίς, ωστόσο, να βρίσκει τρόπο να στεγάσει τα καίρια ερωτήματά της, ώστε να χτίσει μια πιο ασφαλή εσωτερική πραγματικότητα. Η καταστροφή της τάξης, εσωτερικής και εξωτερικής, μοιάζει να είναι για κείνη αυτοσκοπός, ο μόνος ασφαλής τρόπος για να βιωθεί ολοκληρωμένα η απώλεια.

Το εύρημα της επιστολογραφίας προσφέρει το πιο ζωντανό κομμάτι τού ανά χείρας βιβλίου, καθορίζοντας τη λογοτεχνία ως σύμβολο της ανάγκης για βαθιά επικοινωνία, καθώς η Καβένα στήνει μικρές γέφυρες επαφής με τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τον Θεό, για να εκφράσει μέσω της γραφής την ιδέα ότι η γλώσσα είναι το μόνο καταφύγιο, η απάντηση στον θάνατο και την παραίτηση, η μόνη ηρωική παρουσία, ακόμη και μέσα στην πτώση. Ενα βιβλίο που αποτελεί μια κριτική του πολιτισμού, αλλά και μια διεισδυτική προσέγγιση της ανθρώπινης ψυχής. Επιτυχής η μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ο εφιαλτικός κανόνας
Πολιτικές του ηθικού
Η μαγεία του μικρού
Οι συνταγματάρχες, η περιπέτεια της γνώσης και ο Θεός
«Ναυτικά μακό και Corydrane Καλλιγραφίες»
Δέντρο που φυλλορροεί;
Ηθικολόγος της αρμονίας
Μυθιστορηματική αξιοποίηση μιας παρωχημένης εποχής
Ποίηση πεζών κι αποκομμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ο εφιαλτικός κανόνας
Πολιτικές του ηθικού
Η μαγεία του μικρού
Οι συνταγματάρχες, η περιπέτεια της γνώσης και ο Θεός
«Ναυτικά μακό και Corydrane Καλλιγραφίες»
Δέντρο που φυλλορροεί;
Ηθικολόγος της αρμονίας
Μυθιστορηματική αξιοποίηση μιας παρωχημένης εποχής
Ποίηση πεζών κι αποκομμάτων
Τα άνθη της πτώσης
Πρόσωπα
ΖΥΡΑΝΝΑ των παθών και των θρύλων
Η Ανοιξη του Μίλαν Κούντερα
Η χειμερία νάρκη των φυλάκων στη σίκαλη
Ο ιδρυτής της εφημερίδας «Frankfurter Zeitung»
Από τις 4:00 στις 6:00
Τρώγοντας έρχονται οι εμπνεύσεις
Πάντα πιστός φίλος των μπλουζ