Έντυπη Έκδοση

ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ * 24ΩΡΟ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ * 48ΩΡΗ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Απεργιακή καταιγίδα

Μια σκληρή εαρινή σύγκρουση των εργαζομένων και των συνταξιούχων με την κυβέρνηση για τα μέτρα περικοπής των μισθών και φορολόγησης των βασικών προϊόντων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αναμέτρηση αναμένεται να κλιμακωθεί με τη σχεδιαζόμενη, ακολούθως, προώθηση των σκληρών μέτρων στο Ασφαλιστικό με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή εντός του μήνα.

Και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις για νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, με υπαρκτό ζήτημα τη ρήξη της κυβέρνησης με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Θέμα που δεν περιορίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά επεκτείνεται και στον ιδεολογικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος θα εισηγηθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαρτίου. Ετσι, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ακόμη μία γενική απεργία αφού στην ημερομηνία αυτή θα μετακινήσει (σημ. ήδη το πρότεινε) την κινητοποίησή της η ΑΔΕΔΥ (είχε σχεδιαστεί για τις 16/3). Στις αντιδράσεις, εκτός των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτοστατούν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, κυρίως από τον χώρο των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, όπου επιχειρούνται οι περικοπές των μηνιαίων αποδοχών (δώρα, μισθοί και επιδόματα) για πρώτη φορά στην ιστορία της μισθωτής εργασίας.

Χθες στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΓΣΕΕ υπήρξε πρωτοφανής συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών, κάτι που παρέπεμπε στις δύσκολες ημέρες του Οκτωβρίου του 1985 (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πάγωμα των αποδοχών). Επιφυλάξεις για την κήρυξη, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), 24ωρης απεργίας σήμερα στις ΔΕΚΟ διατύπωσε η ΔΑΚΕ, με την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική τακτική με τον αυστηρά ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα από το πρωί ακινητοποιούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργωνώνουν 3ωρη (12-3 μ.μ.) στάση εργασίας και συλλαλητήριο στη 1 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ κ.ά.) συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση με 24ωρη απεργία. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων (οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν 24ωρη απεργία), ενώ στην Αττική τα νοσοκομεία θα υποδέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά (στην υπόλοιπη χώρα θα διοργανωθεί 3ωρη στάση εργασίας). Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) που επηρεάζει τις ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Φαρμάκου κ.λπ. καλεί σε 24ωρη απεργία και διοργανώνει δύο ώρες νωρίτερα (10 π.μ.) στο ίδιο σημείο (Σύνταγμα) συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι δημοσιογράφοι στα δημοσίου ενδιαφέροντος μέσα ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Βουλή κ.ά.) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Στάση εργασίας 10-12 το μεσημέρι στον υπόλοιπο (γραπτό και ηλεκτρονικό) Τύπο.

Μονομερή χαρακτηρίζει τα οικονομικά μέτρα η ΓΣΕΕ καθώς «επιβαρύνουν δραματικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες, τους έχοντες και κατέχοντες». Και συνεχίζει η εργατική Συνομοσπονδία: «Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά, ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών».

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή και θα ψηφίσει με τη διαδικασία του επείγοντος τα άδικα, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα». Υπολογίζει μάλιστα ότι οι απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθεί στο 20% και σε ορισμένες κατηγορίες η μείωση φτάνει και το 30%.

Το ΕΚΑ αναφέρει ότι «τα κυβερνητικά μέτρα μπορεί να ικανοποιούν τις διεθνείς αγορές και τους πολιτικούς υφισταμένους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκονται όμως σε πλήρη δυσαρμονία με το περί δικαίου αίσθημα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού. *

Δύο συλλαλητήρια διοργανώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας. Το ΠΑΜΕ από διάφορα σημεία συνέκλινε στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ., ενώ η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε μισή ώρα αργότερα από τα Προπύλαια.Συγκρούσεις σώμα με σώμα, δακρυγόνα και μικροεπεισόδια έγιναν νωρίς χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος της πορείας της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετείχαν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές.

Από το πρωί κλειδωμένα στα αμαξοστάσια

Εντονα αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, που προχωρούν σε πλήρη ακινητοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς για σήμερα.

Από το πρωί στα αμαξοστάσιά τους παραμένουν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, καθώς και οι συρμοί του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του τραμ, του προαστιακού και του ΟΣΕ. Τα σωματεία των εργαζομένων απέρριψαν τις όποιες σκέψεις για στάσεις εργασίας, επιλέγοντας τη σκληρή γραμμή της 24ωρης απεργίας. Για παν ενδεχόμενο, κάλυψη στην κινητοποίηση προσφέρει η ΓΣΕΕ, γεγονός που ακύρωσε κάθε πιθανότητα προσφυγής των διοικήσεων των εταιρειών στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται οργισμένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης, που, εκτός από τις περικοπές στο επίδομα αδείας και στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, θα χάσουν το 7% από το υπόλοιπο των αποδοχών τους. Στις ανακοινώσεις τους τα σωματεία κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη επίθεση στα ελάχιστα κεκτημένα τους και για βάρβαρη επιδρομή, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Εκτός από τους δρόμους της Αθήνας, στους οποίους θεωρείται βέβαιο πως θα επικρατήσει σήμερα κυκλοφοριακό χάος, αναταραχή θα σημειωθεί και στις εναέριες συγκοινωνίες, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην τετράωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ (από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 4 το απόγευμα). Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αναπροσαρμόσει τα προγράμματά τους και ενημερώνουν σχετικά τους επιβάτες των πτήσεων που επηρεάζονται από την κινητοποίηση.

Δυναμικό «παρών» δίνουν οι αστυνομικοί

Και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας θα «ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (...) ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαού».

Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), με κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι «δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μόνο εκείνοι την κρίση» και καλούν τους συναδέλφους τους να βρίσκονται «σε συνεννόηση με τις περιφερειακές ενώσεις, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται από τα Εργατικά Κέντρα και τις δημοσιουπαλληλικές οργανώσεις» και να δηλώσουν δυναμικό «παρών» «σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας για το δικό μας αγώνα, για τα δικά μας αιτήματα».

Επισημαίνουν ότι «σήμερα η ανάγκη μαζικών κινητοποιήσεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ άλλοτε γιατί αν δεν αντιδράσουμε σήμερα, τα μέτρα αυτά θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και θα εφαρμοστούν πάνω μας με την πιο βάρβαρη μορφή τους. Ο αγώνας θα είναι διαρκής και δύσκολος. Μόνο με τη δική σας συμμετοχή και προσπάθεια μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο» και καταλήγουν: «Ολοι μαζί στον αγώνα!».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Ούτε στην Κατοχή

«Ούτε στην Κατοχή δεν πήραν τέτοια μέτρα. Ζούμε μια δεύτερη κατοχή. Οσο σκληρά είναι τα μέτρα τόσο σκληρή θα είναι και οι αντίστασή μας. Δεν θα καθίσουμε να μας σφάξουν», δήλωσαν με οργή εκπρόσωποι οργανώσεων συνταξιούχων που σήμερα κατεβαίνουν στους δρόμους (10.30 π.μ. στο ΕΚΘ).

Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στη 1.00 μετά το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ επρόκειτο να γίνει στις 10.30 το πρωί, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα ακινητοποιηθούν 12 μ.-4 μ.μ., λόγω συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στη στάση εργασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη αποφάσισε η ΓΣΕΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρώτη έκρηξη
Απεργιακή καταιγίδα
Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Κυβέρνηση
«Οι βουλευτές στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ;»
Απέσυραν τροπολογία για τα φάρμακα
Ετοιμος ο Γιώργος για «πόκερ» με τη Μέρκελ που βρίσκεται σε δίλημμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: «Φταίνε η αδράνεια και η ατολμία του ΠΑΣΟΚ»
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμές και καρφιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Εξώδικο Πελέκη: Κυβερνητική πολιτική οι ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου
Ανοίγουν και λογαριασμοί φυσικών προσώπων
Υπόθεση Siemens
Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη
Αθανασίου: Η προκαταρκτική δεν έδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων
Άλλες ειδήσεις
Εκδήλωση
Μήνυμα στήριξης
Καρφώνει Σιούφα ο Πετσάλνικος για υπεράριθμους υπαλλήλους της Βουλής
Στον εισαγγελέα Εφετών οι 3 της «Ακρόπολις»