Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ «ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ», ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Αιχμές και καρφιά

Παπαρήγα: «Παλλαϊκός ξεσηκωμός» και διάσπαση

Η Αλέκα Παπαρήγα, έχοντας φόντο το πανό με το σύνθημα «παλλαϊκός ξεσηκωμός», στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες υπήρξε φειδωλή αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης. «Δεν θα αναλύσω τα μέτρα, η γνώμη μας είναι καμία συζήτηση για τα μέτρα.

Απορρίπτονται και απαντάμε με απεργίες, κινητοποιήσεις», είπε και λίγο αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις περιέγραψε τις κινητοποιήσεις ως «ιστορική ευθύνη». Για «να διαμορφωθεί ένα ισχυρό κίνημα, το οποίο έχει κάνει σοβαρά βήματα και στο επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης και στο επίπεδο της οργάνωσης και της αυτενέργειας».

Η γ.γ. του ΚΚΕ περιέγραψε το κίνημα ως διασπασμένο και άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορες αφορμές. Σχολιάζοντας τον «άλλο δρόμο», είπε ότι αυτός δεν είναι «ούτε η τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ούτε να αλλάξει ο Μπαρόζο και να έρθει ένας σοσιαλιστής ας πούμε πρόεδρος ούτε ο άλλος δρόμος είναι η "πράσινη" ανάπτυξη, η λεγόμενη τώρα έξυπνη ανάπτυξη».

Σχολίασε επίσης τη φράση του Γιώργου Παπανδρέου για την «Ελλάδα της λαμογιάς». Και φέρνοντας ως παράδειγμα όσα γίνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είπε ότι λαμβάνουν τα ίδια μέτρα. «Είτε έχουν χρέη είτε δεν έχουν είτε είναι σε φάση σύγκλισης είτε ανάπτυξης, είτε υποχώρησης και κρίσης, τα μέτρα που παίρνονται είναι ίδια, δεν αλλάζουν σε τίποτα». Και μίλησε για τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί. «Λαμόγια είναι και εκεί;» αναρωτήθηκε.

Η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε ότι τα μέτρα δεν προβλέπουν «σφίξιμο στο ζωνάρι» για τρία χρόνια. «Πρόκειται για στρατηγική, δεν πρόκειται για τρία χρόνια. Οταν αλλάζεις το ασφαλιστικό σύστημα θα επιστρέψουν και θα πουν μείωση του ορίου συνταξιοδότησης; Ούτε το δώρο του Πάσχα θα επιστρέψουν ούτε τίποτε, θα βρουν κάτι άλλο».

Στη διάρκεια της τοποθέτησής της μίλησε για το «διά ταύτα», όπως είπε: «Παλεύουμε για να μη μας τα πάρουν όλα, διεκδικούμε, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και ταυτόχρονα μέσα στο λαό πρέπει να συνειδητοποιηθεί αυτό που λέμε, ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, το κίνημα στην Ελλάδα να συμβάλει να υποστεί ρήγματα αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ «ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ», ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Τσίπρας: Ζήτησε ενωτικές δράσεις, άφησε σπόντες

Βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα απευθύνθηκε στο ΚΚΕ για ενωτικές δράσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτή τη φορά εντός της Βουλής, καλώντας την Κ.Ο. του ΚΚΕ να συνδράμει για να κατατεθεί από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

Και όταν κλήθηκε να εξηγήσει την πρόταση είπε: «Αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή δεν είναι τα πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη: Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε κανένα όφελος. Κανένα. Αυτό που θέλουμε είναι να μην περάσουν τα μέτρα. Αυτός είναι ο στόχος μας». Και συνέχισε μ' ένα καρφί προς το ΚΚΕ: «Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής».

Επικρίνοντας τα μέτρα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι είναι «κοινωνικά άδικα» και αναφέρθηκε σ' όσους θίγονται από αυτά, που όπως είπε είναι:

n Οι δημόσιοι υπάλληλοι που πάνε από τους δεκατέσσερις μισθούς στους εντεκάμισι μισθούς.

n Οι συνταξιούχοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στα βασικά είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες.

n Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που περιμένουν τώρα τη σειρά τους.

n Οι μικρές επιχειρήσεις που πνίγονται μέρα με τη μέρα.

Μίλησε επίσης για όσους κερδίζουν, όπως κέρδιζαν πάντοτε, δηλαδή τους τραπεζίτες. Και έθεσε σειρά ερωτημάτων μιλώντας για εξοργιστική υποκρισία της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε:

n Τι γίνεται με την εκκλησιαστική περιουσία; Κανένας δεν τολμά να την αγγίξει.

n Τι γίνεται με τις αμυντικές δαπάνες και ποιοι κερδίζουν απ' αυτές που διατηρούνται άθικτες, σε τεράστιο ύψος;

Κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί αρνήθηκε να συζητήσει την έκδοση ομολόγου για εσωτερικό δανεισμό. «Γι' αυτό αρνήθηκε να θέσει στο τραπέζι την πρόταση αύξησης του φόρου που πληρώνουν οι τράπεζες που είχαν κέρδη μέσα στο 2009, σε περίοδο κρίσης, σχεδόν τρία δισεκατομμύρια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρώτη έκρηξη
Απεργιακή καταιγίδα
Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Κυβέρνηση
«Οι βουλευτές στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ;»
Απέσυραν τροπολογία για τα φάρμακα
Ετοιμος ο Γιώργος για «πόκερ» με τη Μέρκελ που βρίσκεται σε δίλημμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: «Φταίνε η αδράνεια και η ατολμία του ΠΑΣΟΚ»
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμές και καρφιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Εξώδικο Πελέκη: Κυβερνητική πολιτική οι ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου
Ανοίγουν και λογαριασμοί φυσικών προσώπων
Υπόθεση Siemens
Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη
Αθανασίου: Η προκαταρκτική δεν έδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων
Άλλες ειδήσεις
Εκδήλωση
Μήνυμα στήριξης
Καρφώνει Σιούφα ο Πετσάλνικος για υπεράριθμους υπαλλήλους της Βουλής
Στον εισαγγελέα Εφετών οι 3 της «Ακρόπολις»