Έντυπη Έκδοση

ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ. ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΙ ΤΗΝ «ΠΑΓΩΜΑΡΑ» ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ

«Οι βουλευτές στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ;»

Παγωμάρα, αμηχανία και έκδηλη ανησυχία μεταξύ των βουλευτών του για το κλίμα που θα αντιμετωπίσουν από τους πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες το Σαββατοκύριακο, επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για τα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, βουλευτές και στελέχη επισήμως στηρίζουν τα μέτρα με βαριά καρδιά ή ανοχή παρ' ότι αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα. Για τις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει εκδηλώσεις στήριξης των μέτρων στην περιφέρεια με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και υπουργών.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη ενός στροβίλου και οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες «για να σταθούμε στα πόδια μας και να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης».

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για τα μέτρα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί απ' όσους μίλησαν έκαναν κριτική όχι επειδή ελήφθησαν τέτοια μέτρα, αλλά επειδή καθυστέρησε η ανακοίνωσή τους. Αλλοι ζήτησαν να επισπευσθεί η κατάθεση του φορολογικού για να υπάρχει μερική αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας και άλλοι να στελεχωθεί γρήγορα το κράτος για να αρχίσει η είσπραξη των εσόδων.

Ο Γ. Φλωρίδης είπε ότι «οι βουλευτές στηρίζουμε τα μέτρα, το ΠΑΣΟΚ όμως τα στηρίζει;», εννοώντας ότι τα κομματικά στελέχη αντιδρούν.

Η Βάσω Παπανδρέου είπε ότι ήταν αναγκαία αν και καθυστέρησαν, ωστόσο τόνισε ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι επισφαλής. «Την ώρα που καιγόταν το σπίτι μας εμείς αλλάζαμε τη διαρρύθμιση» είπε θέλοντας να δείξει ότι τα μέτρα έπρεπε νωρίτερα να έχουν ληφθεί.

Ο Κ. Γείτονας υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα πετύχουν αν υπάρξει αλληλεγγύη και ανταπόκριση από τις αγορές και την Ευρώπη και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί τα μέτρα δεν ελήφθησαν νωρίτερα. Κάλεσε επίσης τους υπουργούς να βγουν να τα στηρίξουν.

Ο Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι η περικοπή στους μισθούς των ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ θέτουν θέμα παραβίασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο Γ. Κουσελάς (παλιότερα πρόεδρος των τραπεζικών υπαλλήλων) είπε ότι τα μέτρα είναι έξω από το ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά γίνονται ανεκτά μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης. Ζήτησε να επισπευσθεί η κατάθεση του φορολογικού και να στελεχωθούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί για να ορθοποδήσει ο κρίσιμος τομέας των εσόδων.

Ο Εκτωρ Νασιώκας είπε ότι αν αυτά που κάνει η κυβέρνηση τα έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, θα είχε μεγαλύτερο κύρος σήμερα, ενώ τόνισε ότι το έλλειμμα των νοσοκομείων διπλασιάστηκε επειδή δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί.

Ο Ανδ. Μακρυπίδης ζήτησε να επισπευσθεί το φορολογικό για να δοθεί η αίσθηση ότι η αδικία των μέτρων αποκαθίσταται με τη δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών και στάθηκε στον τομέα της ενίσχυσης της είσπραξης των εσόδων.

Ο Χ. Μαγκούφης τόνισε ότι τα μέτρα είναι κόντρα στην ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, αλλά αναγκαία.

Ο Χρ. Πρωτόπαπας στο Κανάλι 1 του Πειραιά είπε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή.

Ο Απ. Κακλάμανης στον Σκάι τόνισε ότι τα μέτρα δεν είναι σε κανέναν ευχάριστα, αλλά ο πρωθυπουργός έχει πειστεί ότι βαίνουμε σε χρεοκοπία.

Αν τα μέτρα αποτύχουν, τα επόμενα θα είναι πιο καταστροφικά, αυτοί που μας δανείζουν θα μας επιβάλουν μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Απέσυραν τροπολογία για τα φάρμακα
Ετοιμος ο Γιώργος για «πόκερ» με τη Μέρκελ που βρίσκεται σε δίλημμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρώτη έκρηξη
Απεργιακή καταιγίδα
Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Κυβέρνηση
«Οι βουλευτές στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ;»
Απέσυραν τροπολογία για τα φάρμακα
Ετοιμος ο Γιώργος για «πόκερ» με τη Μέρκελ που βρίσκεται σε δίλημμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: «Φταίνε η αδράνεια και η ατολμία του ΠΑΣΟΚ»
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμές και καρφιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Εξώδικο Πελέκη: Κυβερνητική πολιτική οι ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου
Ανοίγουν και λογαριασμοί φυσικών προσώπων
Υπόθεση Siemens
Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη
Αθανασίου: Η προκαταρκτική δεν έδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων
Άλλες ειδήσεις
Εκδήλωση
Μήνυμα στήριξης
Καρφώνει Σιούφα ο Πετσάλνικος για υπεράριθμους υπαλλήλους της Βουλής
Στον εισαγγελέα Εφετών οι 3 της «Ακρόπολις»