Έντυπη Έκδοση

ΝΕΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΕΞΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ (6,3%) * ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΝΤ

Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων

Στα ταμεία των δανειστών του Ελληνικού Δημοσίου, που αγόρασαν το νέο 10ετές ομόλογο, θα καταλήξουν περίπου τα 2/3 του πακέτου των σκληρών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Το κόστος δανεισμού για τη χώρα δεν υποχωρεί, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λύση που ξόρκισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, με επιτόκιο όμως που δεν «κάμφθηκε», παρά το βάρος των κυβερνητικών εξαγγελιών. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το επιτόκιο των νέων δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε από τη δημοπρασία στο 6,3%, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο να παραμείνει σε αδικαιολόγητα υψηλό επίπεδο.

Την ίδια ώρα η Ισπανία δανείστηκε εκδίδοντας πενταετή ομόλογα 4,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3%, ενώ η Ελλάδα πριν από ένα μήνα είχε αναγκαστεί να καταβάλει για ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας επιτόκιο 6,2%.

Το περιθώριο (spread) με το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων παρέμεινε στο επίπεδο του 3,2% με 3,3%. Η έκδοση αυτή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εξασφαλίσει έμπρακτη κοινοτική αρωγή.

320 εκατ. τον χρόνο

Το Ελληνικό Δημόσιο εξασφάλισε με τη χθεσινή δημοπρασία περί τα 5 δισ. ευρώ. Ομως για την εξυπηρέτηση των ομολόγων αυτών κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 320 εκατ. ευρώ. Ετσι την προσεχή δεκαετία μόνο για τη συγκεκριμένη έκδοση ομολόγων το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με περίπου 3,15 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το 65% του πακέτου των μέτρων (4,8 δισ. ευρώ) που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος θα «εξανεμιστεί» για την πληρωμή τόκων.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί ουσιαστικά στο προσεχές δίμηνο, όπου η χώρα θα πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, γίνεται αντιληπτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχει μπει πλέον η χώρα, παρά την εφαρμογή του πιο σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας, τουλάχιστον από το 1985 και εντεύθεν.

Χωρίς φρένο

Και τούτο γιατί, ενώ καταβάλλονται δραματικές προσπάθεις για να περικοπούν οι δαπάνες όχι μόνο του τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και των επόμενων ετών, το κονδύλι για τόκους θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Το πρώτο τέστ δανεισμού έδειξε ότι τα σκληρά μέτρα δεν αποτελούν αποτελεσματικό φρένο στις απαιτήσεις που εγείρουν οι αγορές έναντι της Ελλάδος για υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Βέβαια, όπως φάνηκε και στη χθεσινή δημοπρασία (όπως είχε συμβεί και σ' αυτή των 5ετών ομολόγων), οι επενδυτές είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να δανείσουν την Ελλάδα με τοκογλυφικά επιτόκια. Οι προσφορές που συγκέντρωσαν οι πέντε τράπεζες που οργάνωσαν τη δημοπρασία (Barclays, HSBC, Nomura, Εθνική και Πειραιώς) ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ. Οι όροι όμως δανεισμού παραμένουν ασύμφοροι, γεγονός που αναμένεται να θέσει και ο πρωθυπουργός αύριο στο Βερολίνο. Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η «Frankfurter Algemeine Zeitung», προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα πληρώσει βαρύ τίμημα, αν δεν παράσχει στην Ελλάδα περαιτέρω πολιτική στήριξη.

Τρισέ: Οχι ΔΝΤ

Στο διπλωματικό παιχνίδι, που διεξάγεται στο τρίγωνο Αθήνα-Παρίσι-Βερολίνο, παρενέβη χθες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου προσφυγής της χώρας μας για βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Οικονομικά μέτρα
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρώτη έκρηξη
Απεργιακή καταιγίδα
Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Κυβέρνηση
«Οι βουλευτές στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ;»
Απέσυραν τροπολογία για τα φάρμακα
Ετοιμος ο Γιώργος για «πόκερ» με τη Μέρκελ που βρίσκεται σε δίλημμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: «Φταίνε η αδράνεια και η ατολμία του ΠΑΣΟΚ»
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμές και καρφιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Εξώδικο Πελέκη: Κυβερνητική πολιτική οι ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου
Ανοίγουν και λογαριασμοί φυσικών προσώπων
Υπόθεση Siemens
Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη
Αθανασίου: Η προκαταρκτική δεν έδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων
Άλλες ειδήσεις
Εκδήλωση
Μήνυμα στήριξης
Καρφώνει Σιούφα ο Πετσάλνικος για υπεράριθμους υπαλλήλους της Βουλής
Στον εισαγγελέα Εφετών οι 3 της «Ακρόπολις»