Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»

Βροχή από σχόλια χθες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τον διεθνή οικονομικό Τύπο, που επηρεάζει και τις διεθνείς αγορές, στην πρώτη γραμμή.

Οι «Financial Times» αφιερώνουν πλήθος άρθρων. Ξεχωρίζει το ρεπορτάζ των ανταποκριτών της εφημερίδας Ραλφ Ατκινς στη Φρανκφούρτη και Ντέιβιντ Οάκλεϊ στο Λονδίνο, στο οποίο καταγράφονται η θετική πρώτη αντίδραση των αγορών ομολόγων, αλλά και οι ανησυχίες ότι τα μέτρα θα φέρουν ύφεση και κοινωνική αναταραχή.

«Εκφράζονται ανησυχίες για τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχουν τα μέτρα στο βάθεμα της ελληνικής ύφεσης, η οποία θα έχει αποτέλεσμα να κάνει δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος», γράφουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας.

Τα τελευταία μέτρα θα ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας, επισημαίνει στο ίδιο δημοσίευμα ο Λουίτζι Σπεράντσα, αναλυτής της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, ο οποίος ανησυχεί όμως για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής.

«Αυτό που φοβούνται οι αγορές»

Στο κύριο άρθρο τους οι «Financial Times» θεωρούν ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ. «Αυτό που φοβούνται οι αγορές είναι φοβιστικό από μόνο του: καμία ποσότητα τευτονικής αρετής από την Ελλάδα δεν θα τη σώσει από τη χρεοκοπία αν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί... Η καλύτερη λύση θα ήταν ένα δάνειο από το ΔΝΤ», τονίζει η εφημερίδα. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι «οι χρηματιστές (traders) αναζητούν την Επόμενη Ελλάδα σε μια Πάσχουσα Ευρώπη». «Θα είναι η Ισπανία η επόμενη Ελλάδα; Ή η Ιταλία; Ή η Πορτογαλία;», αναρωτιούνται οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», αναφέροντας ότι «ορισμένες τράπεζες και hedge funds έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες χρεωμένες χώρες, ιδιαίτερα την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και σε μικρότετο βαθμό την Ιρλανδία».

«Αν τα προβλήματα της Ελλάδας δεν αντιμετωπιστούν τώρα, υπάρχει κίνδυνος η αγορά να επικεντρωθεί στον επόμενο ασθενή κρίκο στην αλυσίδα», δηλώνει στο ίδιο ρεπορτάζ ο Τζιμ Κάρον, επικεφαλής στρατηγικής σε θέματα επιτοκίων στη Morgan Stanley.

Ρεπορτάζ για τα μέτρα δημοσίευσε και η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». «Η Ελλάδα έδειξε στην Ευρώπη ότι θέλει να σφίξει το ζωνάρι. Τώρα η Αθήνα θέλει η Ευρώπη να της δείξει τα λεφτά. Είναι μάλλον απίθανο να πάρει κάποια -προς το παρόν», τονίζει η εφημερίδα σε ένα από τα χθεσινά δημοσιεύματά της για τα ελληνικά μέτρα.

Το περιοδικό «Fortune» στην ηλεκτρονική του έκδοση δίνει έμφαση στην κατάργηση του 14ου μισθού. «Ο 14ος μισθός δεν είναι πρόβλημα για την ελληνική οικονομία», σημειώνει ο Ηλίας Παπαϊωάννου, ειδικός στα διεθνή οικονομικά στο κολέγιο Ντάρμουθ. «Είναι απλώς ένας εναλλακτικός τρόπος αναδιανομής», τονίζει το εν λόγω δημοσίευμα.

«Δεν είναι καν εναλλακτικός τρόπος. Αλλες χώρες της Ε.Ε. χρησιμοποιούν παρόμοιους τρόπους. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του διεθνούς οδηγού μισθών Just Landed, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια επιδόματα αδείας που προσμετρώνται στο ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων», συμπληρώνει το «Fortune».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Σχετικά θέματα: Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρώτη έκρηξη
Απεργιακή καταιγίδα
Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Κυβέρνηση
«Οι βουλευτές στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ;»
Απέσυραν τροπολογία για τα φάρμακα
Ετοιμος ο Γιώργος για «πόκερ» με τη Μέρκελ που βρίσκεται σε δίλημμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: «Φταίνε η αδράνεια και η ατολμία του ΠΑΣΟΚ»
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμές και καρφιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Εξώδικο Πελέκη: Κυβερνητική πολιτική οι ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου
Ανοίγουν και λογαριασμοί φυσικών προσώπων
Υπόθεση Siemens
Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη
Αθανασίου: Η προκαταρκτική δεν έδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων
Άλλες ειδήσεις
Εκδήλωση
Μήνυμα στήριξης
Καρφώνει Σιούφα ο Πετσάλνικος για υπεράριθμους υπαλλήλους της Βουλής
Στον εισαγγελέα Εφετών οι 3 της «Ακρόπολις»