Έντυπη Έκδοση

Απώλειες και μπερδέματα

Τα ευρώ που φεύγουν από τις τσέπες τους μετρούν από χθες οι πολίτες. Την πρώτη γεύση την πήραν με την αύξηση της τιμής της βενζίνης που άγγιξε το 1,50 ευρώ και ακολουθούν στα μέσα του μήνα το κομμένο 15μερο του μισθού τους, οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες λόγω ΦΠΑ, καθώς και στα τσιγάρα.

Η πλέον σκληρή εισοδηματική και φορολογική πολιτική που περνάει η κυβέρνηση αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο «Προστασία της εθνικής οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή υπό τις πρώτες έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι για την ώρα, καθώς παραμένει ανοιχτό αν θα επεκταθεί η εισοδηματική πολιτική και στον ιδιωτικό τομέα. Σημαντικές είναι οι απώλειες στις αποδοχές τους καθώς χάνουν πάνω από 1.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων συνοδεύεται και από μείωση του βιοτικού επιπέδου, καθώς σταδιακά από χθες για καθετί που αγοράζουμε πληρώνουμε παραπάνω ευρώ. Επίσης στο χθεσινό αλαλούμ:

1. Οι επιχειρήσεις είχαν ολονυχτία, ώστε να προλάβουν να περάσουν τον αυξημένο ΦΠΑ. Και οι εταιρείες πετρελαιοειδών τιμολογούσαν με ΦΠΑ 21% από τις 12.00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Αλλά το υπουργείο Οικονομικών, που δεν είχε ενημερωθεί σωστά με καθυστέρηση μισής μέρας, τα ξημερώματα της Πέμπτης έβγαλε διορθωτική ανακοίνωση περί επιβολής του ΦΠΑ από τις 15 Μαρτίου. Ακολούθησαν τα διορθωτικά τιμολόγια από τις επιχειρήσεις. Πάντως, ο επίτροπος Ολι Ρεν φαίνεται να τα γνώριζε καλύτερα όταν τα ανακοίνωνε το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες...

Η μετάθεση του χρόνου για τις αυξήσεις στον ΦΠΑ οφείλεται στο ότι πρέπει να ετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και κυρίως για να γίνουν οι σχετικές αλλαγές στις ταμειακές μηχανές. Εν τούτοις η επιβολή ΦΠΑ στα καπνά ισχύει από χθες 4 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι ο υψηλός συντελεστής 19% αυξάνει στο 21% (ένδυση, υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, αυτοκίνητα, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, νεόδμητα, συσκευές κ.λπ.), ο βασικός 9% στο 10% (τρόφιμα, ρεύμα, φυσικό αέριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια, φάρμακα κ.λπ.) και ο χαμηλός 4,5% σε 5% (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα).

2. Η πρώτη αύξηση από τον ΕΦΚ πέρασε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στα καύσιμα, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται στο 1,372 ευρώ, ενώ ήδη αρκετά πρατήρια πωλούν κάτι παραπάνω από 1,50 ευρώ. Στις 15 Μαρτίου θα περάσει και ο αυξημένος ΦΠΑ 21%, οπότε θα ανέβει σε 1,374.

3. Με καθυστέρηση θα περάσουν στην αγορά οι αυξημένες τιμές στα τσιγάρα, καθώς οι εταιρείες είχαν φροντίσει για αποθέματα. Η τιμή του πακέτου των 3,20 ευρώ θα αυξηθεί στα 3,80 ευρώ από την πρώτη αύξηση του ΕΦΚ στις αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι θα περάσει στην κατανάλωση γύρω στα μέσα του μήνα, ενώ από τις 20-22 Μαρτίου θα περάσει και η τελευταία αύξηση του ΕΦΚ, με την τιμή πώλησης να ανεβαίνει πλέον στα 4,40 ευρώ.

4. Μπέρδεμα και στη ΔΕΗ, που ζητάει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών τόσο για την επιβολή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και για την κατάργηση της απαλλαγής από ΕΦΚ που ίσχυε για το ντίζελ.

5. Απαλλάσσονται του φόρου πολυτελείας δέρματα, τάπητες από μετάξι, χρυσός, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα κ.λπ., που παραλαμβάνονται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή των έτοιμων προϊόντων.

6. Το κόψιμο κατά 30% των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας ισχύει για όλους στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν αφορά τους συνταξιούχους.

7. Η μηδενική εισοδηματική πολιτική αφορά εργαζομένους και συνταξιούχους Δημοσίου. Μόνο οι συνταξιούχοι ΟΤΕ και ΔΕΗ θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται 10%.

Περικόπτουν και αποδοχές

8. Κόβονται 12% όλα τα επιδόματα σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και όποιοι (όπως ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.) δεν παίρνουν επιδόματα, αποζημιώσεις ή αμοιβές, τούς περικόπτουν 7% τις αποδοχές.

9. Μείωση 30% υπερωριών δικαστικών, δαπανών μετακίνησης, 20% επιδόματος δικαστικών, 12% εξόδων παράστασης πολιτικών, 50% αμοιβών για συμμετοχή σε συμβούλια, κατάργηση μπόνους και αμειβόμενων επιτροπών εκτός ωραρίου.

«Υπερισχύουν των συμβάσεων»

10. Οι διατάξεις του νέου νόμου κατισχύουν κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης ή ρήτρας ή όρου συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης ή ατομικής σύμβασης εργασίας ή συμφωνίας.

11. 30% περιορίζονται και οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

12. Στο 50% από 70% αρχικώς διαμορφώνεται το ποσοστό μείωσης των αποσπάσεων εκπαιδευτικών μέχρι 30/8/ 2010.

13. Η εισοδηματική πολιτική ισχύει από 1ης Ιανουαρίου, αλλά η μείωση υπερωριών και το ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών από 1ης Μαρτίου.

14. Το ανώτατο όριο αποδοχών του γενικού γραμματέα, περίπου 4.500 ευρώ, αφορά και τις διοικήσεις των τραπεζών.

15. Περιορίζονται οι εκπτώσεις σε εφάπαξ εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 40% αντί 80% αρχικώς και σε τμηματική εξόφληση κατά 20% αντί 50%. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρώτη έκρηξη
Απεργιακή καταιγίδα
Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Κυβέρνηση
«Οι βουλευτές στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ;»
Απέσυραν τροπολογία για τα φάρμακα
Ετοιμος ο Γιώργος για «πόκερ» με τη Μέρκελ που βρίσκεται σε δίλημμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: «Φταίνε η αδράνεια και η ατολμία του ΠΑΣΟΚ»
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμές και καρφιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Εξώδικο Πελέκη: Κυβερνητική πολιτική οι ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου
Ανοίγουν και λογαριασμοί φυσικών προσώπων
Υπόθεση Siemens
Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη
Αθανασίου: Η προκαταρκτική δεν έδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων
Άλλες ειδήσεις
Εκδήλωση
Μήνυμα στήριξης
Καρφώνει Σιούφα ο Πετσάλνικος για υπεράριθμους υπαλλήλους της Βουλής
Στον εισαγγελέα Εφετών οι 3 της «Ακρόπολις»