Έντυπη Έκδοση

ΑΝΩΔΥΝΗ ΠΟΙΝΗ, ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ SIEMENS ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ

Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη

Super deal πέτυχε προχθές ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς εξασφάλισε το δεδικασμένο που προσδοκούσε από το Πρωτοδικείο Ι του Μονάχου και μάλιστα με ποινή ανώδυνη για τον ίδιο.

Ο χαρακτηρισμός «Betruger» («απατεώνες») είναι προφανές ότι δεν έχει να κάνει με τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Ούτε βέβαια με τη Siemens (πολλώ μάλλον, με κάποιους Γερμανούς δικαστές)... Ο χαρακτηρισμός «Betruger» («απατεώνες») είναι προφανές ότι δεν έχει να κάνει με τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Ούτε βέβαια με τη Siemens (πολλώ μάλλον, με κάποιους Γερμανούς δικαστές)... Ειδικότερα, την Τετάρτη, το γερμανικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Μιχάλης Χριστοφοράκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της Siemens. Το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα και αφορά τη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens, εξαιτίας της διαχείρισής τους εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα των εταιρειών που είχε στηθεί για τις δωροδοκίες. Κάτι τελείως διαφορετικό από την εν Ελλάδι απιστία.

Το ενδιαφέρον αυτής της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι η εισαγγελία, το δικαστήριο και ο Χριστοφοράκος «τα βρήκαν» γρήγορα και αθόρυβα, για το καλό όλων, της Siemens συμπεριλαμβανομένης.

Μείωση προστίμου

Η κατηγορία που είχε απαγγελθεί τον Ιούλιο του 2009 κατά του Μιχάλη Χριστοφοράκου για δωροδοκία αξιωματούχων της Ελλάδας αρχειοθετήθηκε και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 350.000 ευρώ, έναντι 800.000 που αρχικά είχαν προσδιοριστεί. Με τη «γείωση» της κατηγορίας για δωροδοκία, η Siemens εξασφάλισε τα νώτα της έναντι των συνεπειών που θα αντιμετώπιζε από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επαχθέστερη την περίπτωση αποκλεισμού της από διαγωνιστικές διαδικασίες λόγω μιζών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η «επιχείρηση» μετατροπής του κατηγορητηρίου κατά Χριστοφοράκου από δωροδοκία αξιωματούχων σε συνέργεια σε απιστία (την κατηγορία που αντιμετώπισε ο Ρ. Ζίκατσεκ) δρομολογήθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω από τον Νοέμβριο, όταν η εισαγγελία ξεκίνησε νέα ανακριτική διαδικασία σε βάρος του κυρίου Siemens Ελλάδος. Εικάζεται ότι όλα έγιναν υπό την «αιγίδα» της μητρικής εταιρείας που θέλησε να αποσοβήσει την έκθεσή της σε κίνδυνο από μια τελεσίδικη καταδίκη του Μιχάλη Χριστοφοράκου για δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών και κομμάτων στην Ελλάδα. Πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει και εξωδικαστικός συμβιβασμός της Siemens Α.Ε. με τον Χριστοφοράκο, σε σχέση με την αστική αξίωση που έχει εγείρει η πρώην εργοδότρια του, η οποία απαιτεί από τον ίδιο και τον Πρόδρομο Μαυρίδη αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ.

Εξουδετερώνει

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Μιχ. Χριστοφοράκος «εξουδετερώνει» το ελληνικό κατηγορητήριο (στο αρχείο οι δωροδοκίες και καταδίκη για απιστία), ενώ όλοι οι άλλοι αντιμετωπίζουν κακουργήματα στην Αθήνα, και η εξεταστική επιτροπή περιμένει ακόμα τα αντίγραφα της επίμαχης δικογραφίας...*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Σχετικά θέματα: Υπόθεση Siemens
Αθανασίου: Η προκαταρκτική δεν έδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρώτη έκρηξη
Απεργιακή καταιγίδα
Οικονομικά μέτρα
Στους δανειστές το 65% της απόδοσης των μέτρων
Συστάσεις για ΔΝΤ και σενάρια για την «επόμενη Ελλάδα»
Απώλειες και μπερδέματα
Εκλεισαν απ' έξω τον υπουργό
Κυβέρνηση
«Οι βουλευτές στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ;»
Απέσυραν τροπολογία για τα φάρμακα
Ετοιμος ο Γιώργος για «πόκερ» με τη Μέρκελ που βρίσκεται σε δίλημμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: «Φταίνε η αδράνεια και η ατολμία του ΠΑΣΟΚ»
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμές και καρφιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Εξώδικο Πελέκη: Κυβερνητική πολιτική οι ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου
Ανοίγουν και λογαριασμοί φυσικών προσώπων
Υπόθεση Siemens
Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη
Αθανασίου: Η προκαταρκτική δεν έδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων
Άλλες ειδήσεις
Εκδήλωση
Μήνυμα στήριξης
Καρφώνει Σιούφα ο Πετσάλνικος για υπεράριθμους υπαλλήλους της Βουλής
Στον εισαγγελέα Εφετών οι 3 της «Ακρόπολις»