Έντυπη Έκδοση

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

«Παρενέργειες» από βιοκαύσιμα

Οι παράπλευρες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βιοκαυσίμων προκαλούν σοβαρές επιφυλάξεις ερευνητών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τα οφέλη της εκτεταμένης χρήσης τους, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά κοινοτικά έγγραφα.

Στο επίκεντρο της διαμάχης για την παραγωγή των βιοκαυσίμων βρίσκεται η αλλαγή της χρήσης της γης και οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στις καλλιέργειες βασικών προϊόντων διατροφής (φωτ. Reuters) Στο επίκεντρο της διαμάχης για την παραγωγή των βιοκαυσίμων βρίσκεται η αλλαγή της χρήσης της γης και οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στις καλλιέργειες βασικών προϊόντων διατροφής (φωτ. Reuters) Βάσει του στόχου που έθεσε η Ε.Ε. το 2008, μέχρι το 2020 το ένα δέκατο των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα 500 εκατ. των πολιτών της για τις μετακινήσεις τους πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα βιοκαύσιμα. Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν όμως ότι σε τέσσερα χρόνια που θα επανεξεταστεί, ο στόχος αυτός πρέπει να μειωθεί. Κι αυτό διότι οι προσομοιώσεις με μαθηματικά μοντέλα έχουν αρχίσει να δείχνουν ανεπιθύμητες συνέπειες περιβαλλοντικής, αλλά και οικονομικής φύσεως, σε ολόκληρο τον πλανήτη: «τα αποτελέσματα της προσομοίωσης της πολιτικής της Ε.Ε. για τα βιοκαύσιμα δείχνουν ένα σημαντικό σοκ στις αγορές αγροτικών προϊόντων», προειδοποιούν οι ειδικοί σε ένα προσχέδιο έκθεσης.

Ανησυχίες επιστημόνων

«Η σημερινή και μελλοντική υποστήριξη των βιοκαυσίμων είναι πιθανό να επιταχύνει την επέκταση της καλλιεργούμενης γης, ιδίως στη Λατινική Αμερική και την Ασία. Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο σημαντικών και δύσκολα αναστρέψιμων περιβαλλοντικών καταστροφών», αναφέρεται σε άλλο έγγραφο, ένα από πολλά που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters βάσει των νόμων περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης. Σοβαρές ανησυχίες διατυπώνονται ειδικότερα για τον αντίκτυπο των βιοκαυσίμων στα τροπικά δάση, τους υγρότοπους και τις σαβάνες, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ποσοτικές εκτιμήσεις για το μέγεθος του αντικτύπου αυτού.

Το θέμα φαίνεται ότι διχάζει τους αξιωματούχους της Κομισιόν, κάποιοι εκ των οποίων διερωτώνται για το εάν είναι συνετό να διατηρηθεί ο στόχος του 2008, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια πολιτική που έχει ήδη οδηγήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ένα εσωτερικό e-mail: «αν λάβουμε υπ' όψιν το πλήρες αποτύπωμα άνθρακα των βιοκαυσίμων στο περιβάλλον και μπει φρένο στις επενδύσεις, θα μπορούσε να "σκοτώσει" μια ευρωπαϊκή βιομηχανία αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο».

Οι καλλιέργειες

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται φυσικά η αλλαγή της χρήσης της γης χάριν της καλλιέργειας βιοκαυσίμων, για τις αρνητικές συνέπειες της οποίας οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια. Η καλλιέργεια των φυτών από τα οποία προέρχονται τα βιοκαύσιμα έρχεται σε σύγκρουση με την καλλιέργεια βασικών προϊόντων διατροφής και οδηγεί τους καλλιεργητές στην αναζήτηση νέων εδαφών σε τροπικά δάση, υγρότοπους και τυρφώδεις περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι η εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα (καταστροφή του δάσους σημαίνει καταστροφή μιας τεράστιας αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η αποξήρανση των τυρφώνων προκαλεί έκλυση τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου), με αποτέλεσμα να εξαλείφονται σταδιακά τα οφέλη των βιοκαυσίμων όσον αφορά την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Το «στίγμα» των Αμερικανών
Τα ψηφοδέλτια βάφτηκαν στο αίμα
Τουρκία
Τουρκία: η αναθεώρηση του Συντάγματος διαμορφώνει κλίμα εκλογών
Τουρκικός τσαμπουκάς στις ΗΠΑ
Πορτογαλία
Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι της Πορτογαλίας
Βρετανία
Η Βρετανία αναθεωρεί την έκδοση ενταλμάτων για προσωπικότητες
Ισπανία
Κύματα-φονιάδες χτύπησαν κρουαζιερόπλοιο
Λετονία
Λετονία: χάκερ έβγαλε στη φόρα τους μισθούς αξιωματούχων
Περιβάλλον
«Παρενέργειες» από βιοκαύσιμα