Έντυπη Έκδοση

Τουρκία: η αναθεώρηση του Συντάγματος διαμορφώνει κλίμα εκλογών

Κλίμα εκλογών διαμορφώνει στην Τουρκία η επερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και το σχετικό δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει, εάν δεν υπάρξει στην Εθνοσυνέλευση η αναγκαία για αναθεώρηση πλειοψηφία.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είπε χθες ότι «σε περίπτωση που κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση οι ψήφοι υπέρ είναι μεταξύ 330 και 367, τότε θα προσφύγουμε στο λαό». Με 367 ψήφους, που είναι η απόλυτη πλειοψηφία, η αναθεώρηση περνά δίχως δημοψήφισμα. Ο Αρίντς είπε επίσης «άλλο εκλογές και άλλο δημοψήφισμα», αφού το τελευταίο, είπε, «είναι δημοκρατική μέθοδος που ακολουθείται συχνά και στην Ευρώπη».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει κατατεθεί η πρόταση αναθεώρησης στην εθνοσυνέλευση. Πιθανότητα στήριξης της αναθεώρησης από άλλα κόμματα, όπως το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, θεωρητικά υπάρχει.

Ωστόσο το πολύ έντονο πολιτικό κλίμα προκαλεί υποψίες για το αν θα υπάρξει τέτοια σύμπραξη. Το κυβερνών κόμμα διαθέτει 337 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ενώ οι ακροδεξιοί έχουν 69 έδρες. Εναντίον της αναθεώρησης θα ταχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα).

Εάν η Τουρκία οδηγηθεί σε δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την πορεία προς τις εκλογές. Δεν είναι λίγοι στην Τουρκία αυτοί που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αισθητή μείωση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά το πολιτικό παιχνίδι είναι σε εξέλιξη. Και το χαρακτηριστικό το παιχνιδιού αυτού στην Τουρκία είναι οι εκπλήξεις.

Ενα από τα θέματα που προκαλούν ένταση είναι η ιστορία με τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Ερντογάν προχθές δεν παρακολούθησε τα χειμερινά γυμνάσια που γίνονται στο Καρς υπό τη διοίκηση του διοικητή της 3ης Στρατιάς, στρατηγού Σαλντριράι Μπερκ. Ο τελευταίος κατηγορείται για σχέσεις με το παρακράτος στη γνωστή ως «Εργκενεκόν» υπόθεση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χθες δήλωσε ότι «δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος» για την απουσία του από τα γυμνάσια, αφού, όπως είπε, μέχρι σήμερα έχει παρακολουθήσεις τις συγκεκριμένες ασκήσεις μόνο μία φορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Τουρκικός τσαμπουκάς στις ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Το «στίγμα» των Αμερικανών
Τα ψηφοδέλτια βάφτηκαν στο αίμα
Τουρκία
Τουρκία: η αναθεώρηση του Συντάγματος διαμορφώνει κλίμα εκλογών
Τουρκικός τσαμπουκάς στις ΗΠΑ
Πορτογαλία
Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι της Πορτογαλίας
Βρετανία
Η Βρετανία αναθεωρεί την έκδοση ενταλμάτων για προσωπικότητες
Ισπανία
Κύματα-φονιάδες χτύπησαν κρουαζιερόπλοιο
Λετονία
Λετονία: χάκερ έβγαλε στη φόρα τους μισθούς αξιωματούχων
Περιβάλλον
«Παρενέργειες» από βιοκαύσιμα