Έντυπη Έκδοση

ΚΟΓΚΡΕΣΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ!

Τουρκικός τσαμπουκάς στις ΗΠΑ

Η Αγκυρα ανακάλεσε αργά χθες βραδυ τον πρέσβη της στην Ουάσιγκτον προκαλώντας κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ μετά την έγκριση ψηφίσματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Με ψήφους 23 υπέρ έναντι 22 κατά, η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων αφού ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων της περιόδου 1915-1917, εν συνεχεία το παρέπεμψε στην ολομέλεια του Σώματος για τελική έγκριση. Ο Λευκός Οίκος και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον είχαν ζητήσει νωρίτερα από τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν το σχέδιο, για κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας. Το σχέδιο απόφασης είναι περισσότερο ένα συμβολικό κείμενο που δεν έχει καμιά ισχύ νόμου και ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο «να χαρακτηρίσει με ακριβή τρόπο τη συστηματική και εσκεμμένη εξόντωση του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ως γενοκτονία», όπως επίσης ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο «Γενοκτονία» στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος», ενώ η κυβέρνηση της Αρμενίας την επικρότησε χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες». Υπερασπιζόμενος την απόφαση της Επιτροπής της Βουλής, ο πρόεδρός της Χάουαρντ Μπέρμαν δήλωσε σχετικά: «Η Τουρκία προειδοποιεί ότι το ψήφισμα θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις, και ίσως όντως υπάρξουν κάποιες συνέπειες, αλλά πιστεύουμε ότι η Τουρκία εκτιμά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ όσο εμείς με τις σχέσεις μας με εκείνη».

Οι συστάσεις και οι πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα δεν πτόησαν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, δίνοντας έτσι το «λάκτισμα» για σκληρό διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Αγκυρας-Ουάσιγκτον (φωτ. Ass. Press) Οι συστάσεις και οι πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα δεν πτόησαν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, δίνοντας έτσι το «λάκτισμα» για σκληρό διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Αγκυρας-Ουάσιγκτον (φωτ. Ass. Press) Ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του είχε συνταχθεί με το πανίσχυρο αρμενικο λόμπι στις ΗΠΑ που για δεκαετίες αγωνίζεται να πετύχει μια αναγνώριση της γενοκτονίας στο Κογκρέσο. Ο Αμερικανος πρόεδρος, αν και όπως είχε δηλώσει «δεν έχει αλλάξει τις προσωπικές του απόψεις», αργότερα υπαναχώρησε σε επίσημο επίπεδο προβάλλοντας το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και έχουν κλειστά τα κοινά τους σύνορα από το 1993.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Τουρκία: η αναθεώρηση του Συντάγματος διαμορφώνει κλίμα εκλογών
Για το ίδιο θέμα
«Δεν θα περάσει η γενοκτονία των Αρμενίων» λέει η Χ.Κλίντον
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Το «στίγμα» των Αμερικανών
Τα ψηφοδέλτια βάφτηκαν στο αίμα
Τουρκία
Τουρκία: η αναθεώρηση του Συντάγματος διαμορφώνει κλίμα εκλογών
Τουρκικός τσαμπουκάς στις ΗΠΑ
Πορτογαλία
Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι της Πορτογαλίας
Βρετανία
Η Βρετανία αναθεωρεί την έκδοση ενταλμάτων για προσωπικότητες
Ισπανία
Κύματα-φονιάδες χτύπησαν κρουαζιερόπλοιο
Λετονία
Λετονία: χάκερ έβγαλε στη φόρα τους μισθούς αξιωματούχων
Περιβάλλον
«Παρενέργειες» από βιοκαύσιμα