Έντυπη Έκδοση

ΦΑΛΟΥΤΖΑ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΟΠΛΑ» ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ

Το «στίγμα» των Αμερικανών

Αύξηση στα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών σε παιδιά που γεννιούνται στην ιρακινή πόλη Φαλούτζα διαπιστώνει έρευνα του δικτύου BBC, βασισμένη σε ιατρικά δεδομένα, καθώς κάποιοι αποδίδουν πολλά περιστατικά στα όπλα (χημικά όπλα) που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις μετά την εισβολή στο Ιράκ, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα.

Παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες, παραμορφώσεις και κυρίως καρδιοπάθειες είναι τα περιστατικά που καταγράφουν οι γιατροί εξετάζοντας τα παιδιά της Φαλούτζα. Ο αμερικανικός στρατός το 2004 έσπειρε τον «σπόρο» της δημοκρατίας και όπως φαίνεται... απέδωσε καρπούς (φωτ. Ass. Press) Παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες, παραμορφώσεις και κυρίως καρδιοπάθειες είναι τα περιστατικά που καταγράφουν οι γιατροί εξετάζοντας τα παιδιά της Φαλούτζα. Ο αμερικανικός στρατός το 2004 έσπειρε τον «σπόρο» της δημοκρατίας και όπως φαίνεται... απέδωσε καρπούς (φωτ. Ass. Press) Πριν από έξι χρόνια, το 2004, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον μαχητών στην περιοχή. Σήμερα τα ποσοστά της εμφάνισης συγγενών καρδιοπαθειών μεταξύ νεογέννητων στη Φαλούτζα υπολογίζεται ότι είναι 13 φορές υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ευρώπη.

Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του ανακοινώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για επίσημα στοιχεία που να δείχνουν αύξηση των ποσοστών των γενετικών ανωμαλιών μεταξύ των νεογνών στην περιοχή. Επιπλέον υποστηρίζει ότι λαμβάνει πάντοτε «πολύ σοβαρά» υπόψη τη δημόσια υγεία του πληθυσμού που βιώνει τον πόλεμο.

«Εκρηξη» καρδιοπαθειών

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον, επισκέφθηκε ένα νέο, χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ νοσοκομείο στη Φαλούτζα, όπου η παιδίατρος Σαμίρα αλ-Ανι τον ενημέρωσε ότι καλείται να αντιμετωπίσει δύο με τρεις περιπτώσεις την ημέρα, κυρίως καρδιοπάθειες. Επίσης, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο ρεπόρτερ είδε πολλά παιδιά στην πόλη που πάσχουν από παράλυση ή παρουσιάζουν κάποια εγκεφαλική βλάβη, ενώ άκουσε επανειλημμένως ότι αξιωματούχοι στη Φαλούτζα προειδοποιούν τις γυναίκες να μην αποκτήσουν παιδιά.

Γιατροί και γονείς αποδίδουν τα προβλήματα στα όπλα που χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά στρατεύματα στην πόλη πριν από έξι χρόνια.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα του δικτύου World Today, οι γιατροί γίνονται μάρτυρες μιας «μαζικής δολοφονίας άνευ προηγουμένου». Συγκλονιστικά είναι όσα αποκάλυψε η Ιρακινή ερευνήτρια Μαλίκ Χαμντάν, που συγκεντρώνει συγκριτικά στοιχεία και προσπαθεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. «Είδα εικόνες από βρέφη που γεννήθηκαν με ένα μάτι στο κέντρο του μετώπου τους ή τη μύτη στο μέτωπο», είπε συγκλονισμένη.

Εξίσου έντονη είναι η εντύπωση ότι η ιρακινή κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας λόγο για δύο με τρεις περιπτώσεις τον χρόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Ιράκ
Τα ψηφοδέλτια βάφτηκαν στο αίμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Το «στίγμα» των Αμερικανών
Τα ψηφοδέλτια βάφτηκαν στο αίμα
Τουρκία
Τουρκία: η αναθεώρηση του Συντάγματος διαμορφώνει κλίμα εκλογών
Τουρκικός τσαμπουκάς στις ΗΠΑ
Πορτογαλία
Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι της Πορτογαλίας
Βρετανία
Η Βρετανία αναθεωρεί την έκδοση ενταλμάτων για προσωπικότητες
Ισπανία
Κύματα-φονιάδες χτύπησαν κρουαζιερόπλοιο
Λετονία
Λετονία: χάκερ έβγαλε στη φόρα τους μισθούς αξιωματούχων
Περιβάλλον
«Παρενέργειες» από βιοκαύσιμα