Έντυπη Έκδοση

«ΕΦΥΓΕ» Ο Θ. ΤΖΟΥΛΗΣ

Ψυχολόγος και ποιητής

Στο έργο του ποιητή Θανάση Τζούλη συνυπήρχε η ποίηση και η ψυχανάλυση. «Η τέχνη, προσπαθώντας να νικήσει το θάνατο, μεταμορφώνεται η ίδια σε εικόνα θανάτου», έγραφε στη μελέτη του «Ψυχανάλυση και λογοτεχνία».

Το νήμα της ζωής του κόπηκε στα 78 του χρόνια. Κηδεύτηκε χθες στη γενέτειρά του, Μαυρονόρος Ιωαννίνων.

Το 1959 συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού «Ενδοχώρα» των Ιωαννίνων. Μαζί του ήταν οι Γιάννης Δάλλας, Φροίξος Τζιόβας, Χριστόφορος Μηλιώνης, Τάκης Καρβέλης, Γιώργος Αράγης, Ανδρέας Λεοντάρης, Κίμωνας και Λευτέρης Τζάλλας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Aix-en-Provence, στη Γαλλία, με ειδίκευση στην ψυχοπαθολογία και την ψυχανάλυση της τέχνης. Στη διδακτορική του διατριβή ανίχνευε την επιθυμία και την απαγόρευση στο έργο του Φραντς Κάφκα.

Το 1980 εξελέγη καθηγητής Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το 1988 επίκουρος καθηγητής της Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ το 1994 έφθασε στον βαθμό του καθηγητή. Για ένα διάστημα ανέλαβε διευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης.

Το 1997 εξέδωσε στην Αλεξανδρούπολη το περιοδικό «Εξώπολις» και υπήρξε στενός συνεργάτης του περιοδικού «Μανδραγόρας», το οποίο του αφιέρωσε το τεύχος Ιουλίου-Δεκεμβρίου 1995. Από τις εκδόσεις του περιοδικού κυκλοφόρησε και η τελευταία ποιητική του συλλογή, «Και γάμον Εβρου του ποταμού» (1996).

Κυριότερα ποιητικά του έργα: «Σπόνδυλοι», «Ισθμός» και «Ρινόκεροι», «Απόγευμα των Μύρων», «Αμφίβια», «Η γλώσσα του Αδάμ», «Οταν ο Θεός εις το σώμα έλθη πολύς». Εχει δημοσιεύσει τις μελέτες: «Το Ασυνείδητο και η Συμβολική Τάξη. Από τον Freud στο Lacan», «Η συναισθηματική μεταβίβαση στην ψυχαναλυτική θεραπεία και μια αναφορά στον Κώο γιατρό Απολλωνίδη», «Μελετήματα για την Ψυχανάλυση», «Ψυχανάλυση και Λογοτεχνία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εκκληση για αναστήλωση
Το πατρικό του Γκάτσου σε καλά χέρια
Ντέιβιντ Χόλτον
«Οι ελληνικές σπουδές στην Αγγλία απειλούνται»
Σε αγκαλιά πρασίνου
Βυζαντινές οάσεις στη Θεσσαλονίκη
Αρχαιολογικό πάρκο
Υπαίθρια παζλ με άθλους Ηρακλή
Θ. Τζούλης
Ψυχολόγος και ποιητής
Ecokids για μαθητές
Ecofilms: χτυποκάρδια στο θρανίο
Θέατρο
Πάρτε το έργο και τρέξτε...
Μαριονέτες στο Μέγαρο
Ανιμέισον από την προβιομηχανική εποχή
Φωτογραφία
Μαυρόασπρες παρτιτούρες της αμερικανικής φύσης
Γλυπτική
Από τον κόσμο της σιωπής στον πλούτο της φαντασίας
Συνέντευξη: Αννα Κοκκίνου
«Τα όνειρα είναι τα οράματα του σύγχρονου ανθρώπου»
Τηλεόραση
Τα νούμερα και η Τζούλια...
Γυναίκες σε επαγγέλματα ανδροκρατούμενα
Σύγχρονη τεχνολογία στις ειδήσεις τού «Σκάι»