Έντυπη Έκδοση

Ecofilms: χτυποκάρδια στο θρανίο

Εχουμε καιρό μέχρι τον Ιούνιο, που θα γίνει το φεστιβάλ «Ecofilms» της Ρόδου (22 έως 27 Ιουνίου). Τη Δευτέρα, όμως, οι μηχανές προβολής παίρνουν μπρος για το κινηματογραφικό του «αδερφάκι», το «Ecokids» (έως 12 Μαρτίου), αφιερωμένο αποκλειστικά στους μικρούς σινεφίλ.

Και ιαπωνικό μάνγκα έχει το πρόγραμμα. Σκηνή από «Το πιάνο μέσα στο δάσος» του Μασαζιούκι Κότζιμα Και ιαπωνικό μάνγκα έχει το πρόγραμμα. Σκηνή από «Το πιάνο μέσα στο δάσος» του Μασαζιούκι Κότζιμα Περίπου 6.000 μαθητές -ορισμένοι και από τα γειτονικά νησιά της Χάλκης και της Τήλου- θα παρακολουθήσουν δωρεάν 15 ταινίες (στο Δημοτικό Θέατρο και το Ενυδρείο), που εσωματώνονται σε τρία αφιερώματα:

- Στο ανθρώπινο, φυσικό και κατασκευασμένο περιβάλλον όπου ζούμε. Οι Γερμανοί σκηνοθέτες Πάολ Σμάζνι και Μαρία Στοντμέγιερ καταγράφουν στο «Σύστημα» ένα εκπαιδευτικό πείραμα που έγινε στη Βενεζουέλα, όπου μουσικοί και δάσκαλοι πηγαίνουν στις παραγκουπόλεις και μυούν στη μουσική τα παιδιά των φτωχογειτονιών. Η τολμηρή μικρού μήκους «Ο πιο γρήγορος εργάτης», με θέμα την παιδική δουλεία, είχε κερδίσει υποψηφιότητα στα Οσκαρ. Η ενότητα περιλαμβάνει και τα κινούμενα σχέδια «Η γάτα που περπατούσε μόνη» του Ζαν-Ζακ Προυνέ.

- Στα μάνγκα κόμικς και τα κινούμενα σχέδια. Το «Πιάνο μέσα στο δάσος» του Μασαγιούκι Κότζιμα περιστρέφεται γύρω από ένα πιάνο που παίζει μόνο όταν αγαπάει τον πιανίστα που ακουμπάει τα πλήκτρα του.

- Σε animation μικρού μήκους των φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής των ΤΕΙ Αθήνας.

Οσο για το «Ecofilms», θα είναι και πάλι ένας μαραθώνιος με 100 ταινίες από 47 χώρες που καταθέτουν τις αγωνίες τους για το μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπινων σχέσεων, καταγγέλλουν την οικολογική καταστροφή αλλά αφήνουν και παράθυρο ελπίδας, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο.

Φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον ανεξάρτητο ινδικό κινηματογράφο με ταινίες από δύο φεστιβάλ στο Νέο Δελχί, το ένα οικολογίας και το άλλο πολιτικό, που λέγεται «Επιμονή και Αντίσταση». Ενα ακόμη αφιέρωμα είναι στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, με έμφαση στις πρωτοβουλίες αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και καλλιτεχνών για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου.

Από πέρυσι το φεστιβάλ αναθέτει στους Ελληνες και ξένους καλεσμένους του τη δημιουργία μιας μικρού μήκους, διάρκειας δύο λεπτών, με θέμα τη Ρόδο. Ετσι, το νησί θα αποκτήσει ένα σύγχρονο αρχείο ταινιών με υπογραφές κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εκκληση για αναστήλωση
Το πατρικό του Γκάτσου σε καλά χέρια
Ντέιβιντ Χόλτον
«Οι ελληνικές σπουδές στην Αγγλία απειλούνται»
Σε αγκαλιά πρασίνου
Βυζαντινές οάσεις στη Θεσσαλονίκη
Αρχαιολογικό πάρκο
Υπαίθρια παζλ με άθλους Ηρακλή
Θ. Τζούλης
Ψυχολόγος και ποιητής
Ecokids για μαθητές
Ecofilms: χτυποκάρδια στο θρανίο
Θέατρο
Πάρτε το έργο και τρέξτε...
Μαριονέτες στο Μέγαρο
Ανιμέισον από την προβιομηχανική εποχή
Φωτογραφία
Μαυρόασπρες παρτιτούρες της αμερικανικής φύσης
Γλυπτική
Από τον κόσμο της σιωπής στον πλούτο της φαντασίας
Συνέντευξη: Αννα Κοκκίνου
«Τα όνειρα είναι τα οράματα του σύγχρονου ανθρώπου»
Τηλεόραση
Τα νούμερα και η Τζούλια...
Γυναίκες σε επαγγέλματα ανδροκρατούμενα
Σύγχρονη τεχνολογία στις ειδήσεις τού «Σκάι»