Έντυπη Έκδοση

Χρυσόψαρο σε πολυεθνική γυάλα

«Υπάλληλοι, στελέχη και διευθυντές της εταιρείας δεν επιτρέπεται να εμπλέκονται γενικώς, μερικώς ή ειδικώς με άλλους υπαλλήλους, στελέχη και διευθυντές της εταιρείας σε οιουδήποτε είδους σχέση, δραστηριότητα ή πράξη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σεξουαλική ή ρομαντική, χωρίς να γνωστοποιήσουν στην εταιρεία την προαναφερθείσα σχέση, δραστηριότητα ή πράξη».

Μια παράγραφος συμβολαίου πολυεθνικής εταιρείας γίνεται αφετηρία για σειρά συναντήσεων-συζητήσεων μεταξύ υψηλόβαθμης μανάτζερ και καινούργιας υπαλλήλου με προοπτική καριέρας. Η πρώτη, ως προσωπάρχης του πολυεθνικού Λεβιάθαν, με... δολοφονική αβρότητα, υποκριτικό ενδιαφέρον και ύπουλο τρόπο, ελέγχει και πρεσάρει την εργατική και καλοπροαίρετη υπάλληλο εκμηδενίζοντας σταδιακά την ιδιωτική της ζωή, την προσωπικότητά της.

Είναι το έργο του αξιοπρόσεκτου 30χρονου Εγγλέζου Μάικ Μπάρτλετ «Οροι συμβολαίου» (2009), παρουσιάζεται στο «Στούντιο Μαυρομιχάλη» από την ομάδα «Νέος Λόγος». Προφητικό κι επίκαιρο, οργουελικό και ιονεσκικό, ισορροπεί μεταξύ κοινωνικού δράματος και μαύρης κωμωδίας σε ρέουσα μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη.

Σαν παρτίδα πινγκ πονγκ με διαδοχικά σετ μοιάζει η παράσταση, αδρή και λιτή, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Δυο γυναίκες αντιμέτωπες κατά μήκος ενός μεγάλου «ανακριτικού» τραπεζιού της εταιρείας, που να τις χωρίζει. Στο κέντρο μια γυάλα με νερό κι ένα χρυσόψαρο μέσα. Θαυμάσιες ερμηνείες από τη Στέλλα Κρούσκα και την Εκάβη Ντούμα. Η πρώτη, ψυχρή, ανέκφραστη, μεταλλαγμένη και μηχανοποιημένη, βομβαρδίζει με συνεχείς ερωτήσεις και παρατηρήσεις την υφιστάμενή της, σφάζοντάς την με το βαμβάκι της εξουσίας, του ψεύτικου ενδιαφέροντος και του έντεχνου εκβιασμού. Η δεύτερη, απλή, χαμογελαστή και επιμελής προσπαθεί να μη χάσει τη δουλειά της και τα καταφέρνει, χάνοντας όμως, εκτός από την αξιοπρέπειά της, τον συνάδελφο σύντροφό της και το αγοράκι τους.

Βιώνοντας στις μέρες μας την οικονομική τρομοκρατία, την τραπεζική δημοκρατία, το σφυροκόπημα των λαϊκών ανθρώπων από σαρκοβόρους τεχνοκράτες και κερδοσκόπους, έργα σαν του Μπάρτλετ αφυπνίζουν και ταρακουνούν συνειδήσεις.

* Μόνο Κυριακή και Δευτερότριτα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εκκληση για αναστήλωση
Το πατρικό του Γκάτσου σε καλά χέρια
Ντέιβιντ Χόλτον
«Οι ελληνικές σπουδές στην Αγγλία απειλούνται»
Σε αγκαλιά πρασίνου
Βυζαντινές οάσεις στη Θεσσαλονίκη
Αρχαιολογικό πάρκο
Υπαίθρια παζλ με άθλους Ηρακλή
Θ. Τζούλης
Ψυχολόγος και ποιητής
Ecokids για μαθητές
Ecofilms: χτυποκάρδια στο θρανίο
Θέατρο
Πάρτε το έργο και τρέξτε...
Μαριονέτες στο Μέγαρο
Ανιμέισον από την προβιομηχανική εποχή
Φωτογραφία
Μαυρόασπρες παρτιτούρες της αμερικανικής φύσης
Γλυπτική
Από τον κόσμο της σιωπής στον πλούτο της φαντασίας
Συνέντευξη: Αννα Κοκκίνου
«Τα όνειρα είναι τα οράματα του σύγχρονου ανθρώπου»
Τηλεόραση
Τα νούμερα και η Τζούλια...
Γυναίκες σε επαγγέλματα ανδροκρατούμενα
Σύγχρονη τεχνολογία στις ειδήσεις τού «Σκάι»