Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ 6ΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ

Αδιέξοδο στην Υπατία

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση των υπουργών Ραγκούση και Λοβέρδου με τους απεργούς πείνας, που πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ έπειτα από 38 μέρες απεργία πείνας. Ο υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη του συνάντηση με τους μετανάστες μετέφερε την πρόταση του Χρ. Παπουτσή για εξάμηνη άδεια διαμονής και ανανέωσή της για άλλο ένα εξάμηνο.

Καταρρέουν ανυποχώρητοι Καταρρέουν ανυποχώρητοι Οι μετανάστες αρνήθηκαν την πρόταση. Αποφάσισαν να παραμείνουν στην Υπατία συνεχίζοντας την απεργία πείνας, μέχρι να τους δοθούν πλήρη εργασιακά και νομικά δικαιώματα.

Από νωρίς το πρωί στην Υπατία ο γιατρός που τους εξετάζει, Θαν. Καραμπέλης, δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη. Πρέπει να μεταφερθούν όλοι, σταδιακά ή άμεσα, και να νοσηλευτούν από γιατρούς του ΕΣΥ. Εδώ δεν είναι δυνατόν να γίνουν εξετάσεις, ούτε να ξεκινήσει η επανασίτισή τους. Επανειλημμένως μεταφέρονται σε νοσοκομεία χωρίς να λυθούν τα προβλήματα υγείας. Οδηγούνται σε νοσοκομεία με υπογλυκαιμία και επιστρέφουν με μεγαλύτερη».

Ανάγκη άμεσης νοσηλείας

Λίγο αργότερα στην Υπατία εμφανίστηκε ο Αρ. Μουσιώνης, διευθυντής Α' Περιφέρειας του ΕΣΥ, συνοδεία ασθενοφόρων και γιατρών του ΕΚΑΒ. Ο κ. Μουσιώνης συμφώνησε για την ανάγκη άμεσης μεταφοράς τους.

Παράλληλα εξελισσόταν μια κυβερνητική πρωτοβουλία για συνάντηση των απεργών με τους υπουργούς στο παρακείμενο κτήριο της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μάλιστα μπήκε καθυστερημένος, διαβεβαιώνοντας πως ειδοποιήθηκε από τους δημοσιογράφους.

Λίγο πριν από τις 2 οδηγήθηκαν υποβασταζόμενοι στη συνάντηση τρεις απεργοί πείνας, που είχαν επιστρέψει από τα νοσοκομεία: οι Ρασίντ, Χασάν, Μουσταφά. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας τούς περίμεναν ήδη, μαζί με εκπρόσωπο του υπ. Προστασίας του Πολίτη (Κυρ. Αμιρίδη).

Σύμφωνα με τους δικηγόρους που μετείχαν στη συζήτηση, ο κ. Ραγκούσης επέμεινε στη σκληρή γραμμή για έξι μήνες καθεστώς ανοχής (μη απέλασης) και παράταση για άλλο ένα εξάμηνο. Ηταν αποφασισμένος να μη συζητήσει αλλαγή νομοθετικού πλαισίου ή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Ανέφερε αόριστα ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξει νομοθετική τροποποίηση που να αφορά τη νομιμοποίηση.

Οι μετανάστες μέρες πριν είχαν απορρίψει το καθεστώς ανοχής, το οποίο θέτει περιορισμούς σε τομείς απασχόλησης, τόπο εργασίας και επιπλέον δεν τους επιτρέπει να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους και να επιστρέψουν. Αποχώρησαν μετά τη δίωρη συνάντηση κρίνοντας ως μόνο θετικό το γεγονός ότι ήρθαν σε απευθείας διάλογο με την κυβέρνηση.

«Να μη χαθεί ζωή»

Ο Ανδρ. Λοβέρδος αμέσως μετά χαρακτήριζε «καλή στιγμή τη συνάντηση με τους μετανάστες και τους ανθρώπους που τους στηρίζουν, γιατί όλες οι πλευρές συμφωνούν να μη χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή». Πρόσθεσε ότι «σ' αυτή τη συμφωνία βασιζόμαστε για την επίλυση του ζητήματος». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα μαζικής μεταφοράς τους.

Αμετακίνητος ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «αυτά που λέμε από την πρώτη μέρα έγιναν κατανοητά. Η θέση μας είναι καθαρή, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου. Εξηγήσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νομιμοποίηση. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το καθεστώς που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Εθεσαν τις απόψεις τους, θα τις μελετήσουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, εφόσον τερματίσουν την απεργία πείνας». Ο κ.Ραγκούσης διευκρίνισε ότι μετέφερε την πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μετανάστες και πρόσφυγες
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη
Φοιτητές κατέλαβαν το προξενείο στο Παρίσι
Στο πολιτικό γραφείο του Κεγκέρογλου
«Λύση εδώ και τώρα»
Για το ίδιο θέμα
Παρέμβαση Μ. Γλέζου και Π. Λαφαζάνη στον Χρ. Παπουτσή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Αδιέξοδο στην Υπατία
Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη
Φοιτητές κατέλαβαν το προξενείο στο Παρίσι
Στο πολιτικό γραφείο του Κεγκέρογλου
«Λύση εδώ και τώρα»
Αφιέρωμα: Αγροτικοί συνεταιρισμοί
Εργαλείο και πληγή μαζί
Συνεταιρισμοί 4 ταχυτήτων
Εδώ δεν μεσολαβούν χονδρέμποροι
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Κίνημα με πάνω από διακόσια χρόνια ιστορία
Ο κομματισμός τούς «διέλυσε»
Αστυνομία
ΕΛ.ΑΣ: Κρίσεις στη σκιά των δολοφονιών
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Δικαστικοί στο δρόμο με τις τηβέννους
Εκπαίδευση
Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό
Ημιυπαίθριοι
Νέα τροπολογία για ημιυπαίθριους
ΙΚΑ
Πώς θα πληρωθούν οι γιατροί από το ΙΚΑ
Ισότητα των δύο φύλων
Τρίτη 8 Μαρτίου: η Ημέρα της Γυναίκας αργεί να ξημερώσει
Η ελπίδα έρχεται από την «KESARIA»
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Προσφυγή για το θάνατο της 35χρονης
Κερατέα
Ο υπουργός Θέλει τώρα διάλογο χωρίς τα ΜΑΤ
Πρόγνωση καιρού
Κούλουμα με χιονιά
Άλλες ειδήσεις
Στάσεις εργασίας στα τρόλεϊ