Έντυπη Έκδοση

10 ΛΟΓΟΙ ΥΠΑΡΞΗΣ

Εδώ δεν μεσολαβούν χονδρέμποροι

Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν καταλογιστεί στους συνεταιρισμούς, η Ελλάδα χρωστάει πολλά στο συνεταιριστικό κίνημα, που άλλαξε το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας τον 20ό αιώνα.

Οι συνεταιρισμοί απορρόφησαν την παραγωγή των αγροτών, έδωσαν θέσεις εργασίας σε εργαζόμενους στους συνεταιρισμούς ή τις συνεταιριστικές βιομηχανικές μονάδες, αλλά και γενικότερα ενίσχυσαν την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Ακόμη και σήμερα σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας οφείλεται στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και κυρίως στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που φέρνουν πολύτιμο συνάλλαγμα και εξακολουθούν να δίνουν κατά τι καλύτερες τιμές στον Ελληνα παραγωγό απ' ό,τι οι ιδιωτικές βιομηχανίες.

Οταν ο Ελληνας καταναλωτής αγοράζει από συνεταιρισμούς ή συνεταιριστικά σουπερμάρκετ, πληρώνει κατά κανόνα λιγότερο, διότι δεν μεσολαβούν χονδρέμποροι ή άλλοι μεσάζοντες. Δυστυχώς, και οι δευτεροβάθμιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) αρκετά συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και έχουν δυσβάσταχτες δανειακές υποχρεώσεις. Ακόμη κι έτσι, οι συνεταιρισμοί έχουν μέλλον διότι:

1 Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει αγροτική παραγωγή, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, αντί ο παραγωγός να γίνει ανταγωνιστικός στην αγορά, εγκλωβίστηκε ή υπνωτίστηκε από τη μακαριότητα των κοινοτικών επιδοτήσεων και την εργασία των μεταναστών, δεν προχώρησε σε καίριες ανατροπές στην παραγωγή, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, αλλαγή ποικιλιών κ.ά. και άφησε τα πράγματα στην τύχη τους.

2 Μολονότι δεν αναπτύχθηκε σημαντική βιομηχανία στην Ελλάδα, εξαιτίας της αγροτικής παραγωγής συνεχίζουν να υπάρχουν ή και να σχεδιάζονται μεταποιητικές μονάδες, που την αφομοιώνουν ή την επεξεργάζονται: Τυποποιητήρια, τυροκομεία, οινοποιεία, γαλακτοκομικές μονάδες, εκκοκκιστήρια κ.ά., οι οποίες είναι συνεταιριστικές.

3 Υπάρχει τεχνογνωσία στον αγροτικό τομέα, έστω και αν οι Ελληνες αγρότες επαναπαύθηκαν κι έμειναν πίσω σε επίπεδο οργάνωσης και προώθησης των προϊόντων στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να χαθούν αγορές.

4 Υπάρχουν προϊόντα στα οποία η Ελλάδα έχει κατακτήσει θέση στη διεθνή και παγκόσμια αγορά λόγω ποιότητας ή άλλων ιδιαιτεροτήτων: φέτα, ελαιόλαδο, πρόβειο γάλα κ.ά. Δυστυχώς, τα οφέλη κατά κανόνα δεν τα καρπώνεται ο παραγωγός, αλλά οι μεσάζοντες.

5 Μπορεί ο μικρός κλήρος να είναι πρόβλημα, αλλά τα ελληνικά μικροκλίματα (γεωγραφική θέση, υψόμετρο, ηλιοφάνεια κ.ά.) ευνοούν την καλλιέργεια μεγάλης γκάμας αγροτικών προϊόντων.

6 Πέρα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η Ελλάδα άργησε να μπει στις αγορές τους και συχνά τις έχασε, ορισμένοι συνεταιρισμοί έχουν κερδίσει το στοίχημα κι έχουν ανοίξει τα φτερά τους για άλλα κράτη: Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Αυστραλία κ.ά.

7 Η οικονομική κρίση ευνοεί την «επιστροφή στις ρίζες» για όσους προέρχονται από οικογένειες που διαθέτουν αγροτικό κλήρο. Καθώς οι άνεργοι εργαζόμενοι στις πόλεις αυξάνονται με γοργό ρυθμό, διαμορφώνεται η τάση επιστροφής στα πάτρια εδάφη ή ακόμη και συμπλήρωσης του εισοδήματος μέσω των καλλιεργειών.

8 Η γεωγραφική απομόνωση που συνιστούσε και πολιτιστική απομόνωση, στα χωριά, δεν υφίσταται πια για τους νέους ανθρώπους στην επαρχία.

9 Κατέπεσε η μικροαστική ιδεολογική αντίληψη για τα περιθωριοποιημένα αγροτικά στρώματα και για βελτίωση των συνθηκών ζωής μέσω της μισθωτής εργασίας. Ισα ίσα, το όνειρο της επαγγελματικής αποκατάστασης στο δημόσιο τομέα, ελέω τρόικας και Μνημονίου, φαντάζει απατηλό μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και τα δώρα.

10 Ο γεωργός, παρά τις αντιξοότητες της δουλειάς του, σε σχέση με το μισθωτό εργαζόμενο απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής, έχει τη δυνατότητα ελεύθερου χρόνου και ανθρώπινης επαφής, που λόγω της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων έχουν περιοριστεί δραματικά.

Με την κρίση να έχει αγγίξει σχεδόν κάθε ελληνικό νοικοκυριό, μόνο μέσα από ισχυρούς ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, που θα παράγουν καλά ελληνικά τυποποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα, μπορεί η τραυματισμένη οικονομία να τραβήξει πάλι την ανηφόρα. Ζητούμενο, που προκύπτει και με το νέο νόμο που σχεδιάζει η κυβέρνηση διά χειρός Κώστα Σκανδαλίδη, είναι πώς μπορούν να συνενωθούν οι συνεταιρισμοί, τη στιγμή που ταλανίζονται από χρέη, τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα να ρυθμιστούν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Και επιπλέον τι θα συμβεί με συνεταιρισμούς που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αλλά έχουν σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις και δεν μπορούν να τις αποπληρώσουν;

Σε κάθε περίπτωση, με το νέο νομοσχέδιο οι συνεταιρισμοί προβλέπεται ότι πρέπει να διαθέτουν εταιρικό κεφάλαιο ύψους 60.000 ευρώ . Ενδεχομένως αυτή η οικονομική πτυχή ν' αποτελέσει ανάχωμα για να ξεκινήσουν νέοι γυναικείοι συνεταιρισμοί, οι οποίοι συνήθως δεν διαθέτουν τόσα πολλά χρήματα, αλλά παράγουν καλό προϊόν βασισμένο στην παράδοση, εντάσσοντας σταδιακά καινοτόμες δράσεις. Σχεδιάζεται εξάλλου ο διαχωρισμός των αγροτικών συνεταιρισμών από τους δασικούς, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς έχουν τελείως διαφορετικά προβλήματα και στόχους.

Οι παλιοί συνεταιρισμοί καλούνται να γυρίσουν σελίδα και να επιστρέψουν στον πραγματικό τους ρόλο, την παραγωγική διαδικασία. Αμφότεροι όμως χρειάζεται να μην αφήσουν πια περιθώριο να εμπλακούν στα εσωτερικά τους πάλι τα κόμματα και να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των διοικήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα: Αγροτικοί συνεταιρισμοί
Εργαλείο και πληγή μαζί
Συνεταιρισμοί 4 ταχυτήτων
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Κίνημα με πάνω από διακόσια χρόνια ιστορία
Ο κομματισμός τούς «διέλυσε»
Για το ίδιο θέμα
Εργαλείο και πληγή μαζί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Αδιέξοδο στην Υπατία
Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη
Φοιτητές κατέλαβαν το προξενείο στο Παρίσι
Στο πολιτικό γραφείο του Κεγκέρογλου
«Λύση εδώ και τώρα»
Αφιέρωμα: Αγροτικοί συνεταιρισμοί
Εργαλείο και πληγή μαζί
Συνεταιρισμοί 4 ταχυτήτων
Εδώ δεν μεσολαβούν χονδρέμποροι
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Κίνημα με πάνω από διακόσια χρόνια ιστορία
Ο κομματισμός τούς «διέλυσε»
Αστυνομία
ΕΛ.ΑΣ: Κρίσεις στη σκιά των δολοφονιών
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Δικαστικοί στο δρόμο με τις τηβέννους
Εκπαίδευση
Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό
Ημιυπαίθριοι
Νέα τροπολογία για ημιυπαίθριους
ΙΚΑ
Πώς θα πληρωθούν οι γιατροί από το ΙΚΑ
Ισότητα των δύο φύλων
Τρίτη 8 Μαρτίου: η Ημέρα της Γυναίκας αργεί να ξημερώσει
Η ελπίδα έρχεται από την «KESARIA»
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Προσφυγή για το θάνατο της 35χρονης
Κερατέα
Ο υπουργός Θέλει τώρα διάλογο χωρίς τα ΜΑΤ
Πρόγνωση καιρού
Κούλουμα με χιονιά
Άλλες ειδήσεις
Στάσεις εργασίας στα τρόλεϊ