Έντυπη Έκδοση

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

«Οχι» στο εμπόριο ζώων

Οριστική απαγόρευση πώλησης ζώων από καταστήματα, επειδή ελέγχεται πλημμελώς το εμπόριό τους από την πολιτεία, με αποτέλεσμα συνήθως την κακοποίησή τους, ζητούν με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Οικολόγοι Πράσινοι. Αφήνουν όμως ανοιχτό παράθυρο «για τους αδειοδοτημένους εκτροφείς».

Η αδυναμία να εφαρμοστεί ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου είναι και σε συνάρτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των καταστημάτων. Μεταξύ των φορέων του κράτους και άλλων που ασχολούνται με αυτό το θέμα είναι (να τρελαίνεσαι):

- Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας περιφέρειας. Αδειοδοτεί τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφουν, αναπαράγουν ή πωλούν ζώα συντροφιάς (άρθρο 6 ν. 3049/12).

- Η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή, οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικου Ελέγχου (ΣΥΚΕ) αποτελούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων (άρθρο 21 ν. 4039/2012). Αν σε ένα δήμο δεν λειτουργεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, συνεπικουρούμενα από το γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του δήμου ή τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας περιφερειακής ενότητας.

- Οι κυνηγετικοί σύλλογοι.

- Η κεντρική και οι περιφερειακές διαχειριστικές αρχές CITES -ειδική Γραμματεία Δασών ΥΠΕΚΑ (υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)-, αρμόδια «όργανα» για την προστασία της άγριας πανίδας.

- Τα δασαρχεία των Διευθύνσεων Δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, επίσης αρμόδια για την προστασία της άγριας πανίδας.

Η πληθώρα αυτή φορέων, που αντανακλά και τη γενικότερη παθογένεια και αδυναμία της πολιτείας να γίνει (επιτρέψτε μας τη φράση) «σοβαρό μαγαζί», έχει συνέπεια μία άνευ προηγουμένου καθυστερημένη, οπισθοδρομική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε ως χώρα τη συνύπαρξή μας με τα ζώα (υπάρχουν κι άλλα... που δεν μας αφορούν). Παρά την πληθώρα καταγγελιών για το μπλέξιμο αρμοδιοτήτων (να 'ταν μόνο στον τομέα αυτό;), «το πρόβλημα είναι οξύ» και η μόνη λύση είναι το πάγιο αίτημα των Πράσινων, αλλά και των φιλοζωικών οργανώσεων, να «απαγορευθεί οριστικά η πώληση ζώων από καταστήματα».

Τα αδέσποτα

«Ο ν. 4039/92, για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, έθεσε κάποιους βασικούς κανόνες για τη λειτουργία των καταστημάτων εμπορίας ζώων, δεν απαγόρευσε όμως, τελικώς, την εμπορία τους». Σταχυολογούμε από την ομαδοποίηση των καταγγελιών:

* Πώληση ειδών που απαγορεύει ο νόμος (εξωτικά ζώα, είδη ελληνικής πανίδας).

* Προμήθεια ζώων από εκτροφείς που επίσης παραβιάζουν συστηματικά τους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας των ζώων, κυρίως όταν πρόκειται για βιομηχανίες παραγωγής ζώων (puppy mills) σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

* Ανεπαρκής μέριμνα για τα ζώα που δεν πωλούνται. Σημαντικός αριθμός ζώων εγκαταλείπονται στο δρόμο ή καταλήγουν στα σκουπίδια.

* Συστηματικός, μακροχρόνιος, ασφυκτικός εγκλεισμός ζώων που προορίζονται για πώληση, με τήρηση των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής κ.λπ.

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως αρμόδια αρχή οφείλει να έχει συνολική εποπτεία του ζητήματος και να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την οριστική επίλυση των προβλημάτων της πώλησης ζώων. Η κακοποίηση των ζώων (σ.σ. να δούμε ποιος θα βάλει φραγμό στην κακοποίηση των ανθρώπων) αποτελεί ποινικό αδίκημα. Και θεμελιώδες καθήκον της διοίκησης», τονίζει στην επιστολή του το κόμμα των Πρασίνων (θεματική ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων).

Καταλήγοντας οι Οικολόγοι θεωρούν «ως βέλτιστη λύση την οριστική απαγόρευση του εμπορίου μέσω καταστημάτων και τον περιορισμό της πώλησης μόνο από αδειοδοτημένους εκτροφείς, στους οποίους θα πρέπει να τεθούν αυστηροί περιορισμοί και να επιβάλλονται τακτικοί έλεγχοι» (σ.σ. τώρα ποιος θα τους κάνει εν μέσω κρίσης, άλλο κεφάλαιο...).

Τι συμβαίνει πίσω από τις βιτρίνες

Τα φιλοζωικά σωματεία φωνάζουν χρόνια, αλλά κανείς δεν τα ακούει. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2010, κατά τη διάρκεια πανελλήνιας διαμαρτυρίας, οι φιλόζωοι κατέθεσαν στη Βουλή ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν να απαγορευτεί διά νόμου η πώληση ζώων από pet shops,· κάνοντας παράλληλα γνωστό τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις βιτρίνες.

Τα «προνομιούχα» αυτά κουτάβια και γατάκια ράτσας δεν είναι όσο τυχερά νομίζετε. Είναι δέσμια της ανθρώπινης απληστίας. Οι γονείς τους είναι θύματα ενός απίστευτου δουλεμπορίου, των λεγόμενων «puppy» και «kitten mills». Είναι φυλακισμένοι σε πολύ μικρά κλουβιά, τα οποία γίνονται ψυγεία το χειμώνα και φούρνοι τα καλοκαίρια. Είναι άρρωστα και αναγκασμένα να γεννούν ξανά και ξανά μέχρι να πεθάνουν. Η διατροφή και η κτηνιατρική περίθαλψη είναι άθλια. Κοστίζουν ελάχιστα, εν αντιθέσει με τα ολοένα αυξανόμενα κέρδη των κουταβοπαραγωγών, που μόνο στο Μιζούρι των ΗΠΑ ανέρχονται στα 40 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Η συντριπτική πλειονότητα των pet shops στη χώρα μας προμηθεύεται τα κουτάβια και τα γατάκια όχι από νόμιμους εκτροφείς, αλλά από το δουλεμπόριο ζώων της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.

Τα ζώα αυτά απομακρύνονται από τη μητέρα τους σε ηλικία 5-8 εβδομάδων, πριν κοινωνικοποιηθούν και κάνουν αντισώματα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να καταγγέλλουν κάθε χρόνο στα φιλοζωικά σωματεία λυπηρές ιστορίες με προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Στοιβάζονται σε φορτηγά και στη συνέχεια διανέμονται στα pet shops. Και όσα καταφέρουν να επιβιώσουν στη διαδρομή πωλούνται με πλαστά χαρτιά «γνησιότητας». Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoppuppymills.com.

Μην πείτε ότι δεν γνωρίζατε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικολόγοι Πράσινοι
Θέματα ζώων
Σχετικά θέματα: Θέματα ζώων
Οι γύπες από το Τσαντ έφαγαν φόλα στις Σέρρες
Τι συμβαίνει πίσω από τις βιτρίνες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπηρεσίες υγείας
Μασέρ πολυτελείας οι... φυσιοθεραπευτές
Πλήρωσαν με δακρυγόνα τούς εργαζομένους στην ψυχική υγεία
Αποκρατικοποιήσεις
Να κλείσει τώρα αμέσως το ΤΑΙΠΕΔ
Πρωτοφανή στον κόσμο όσα γίνονται στη χώρα μας με τις αποκρατικοποιήσεις
Ορυκτός πλούτος
Μαίνεται ο πόλεμος του χρυσού στη Μακεδονία
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δαιδαλώδης η διαδρομή του ρεύματος της Energa
Πιάστηκε για δολοφονία, δηλώνει θύμα πολιτικής δίωξης
Μάρτυρας κατά της ΕΛ.ΑΣ. σε δίκη στη Βρετανία
600 χιλιάδες για μια ζωή
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ακόμα βρίσκουν λάμες και χειροβομβίδες στα Τρίκαλα
Σχολεία
Οι μαθητές ανακυκλώνουν
15 Μαΐου τελειώνει η σχολική χρονιά
Εκπαίδευση
2.300 θέσεις εισακτέων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΟΛΜΕ
ΟΛΜΕ: Οχι εξετάσεις στα Πειραματικά
ΕΣΠΑ
Ψάχνουν λεφτά από το ΕΣΠΑ για το κέντρο απεξάρτησης στο Γουδή
Ναυτικά ατυχήματα
Πήραν φωτιά «οι ηλεκτρικοί πίνακες»
Θέματα ζώων
«Οχι» στο εμπόριο ζώων
Οι γύπες από το Τσαντ έφαγαν φόλα στις Σέρρες
Τι συμβαίνει πίσω από τις βιτρίνες