Έντυπη Έκδοση

Επιδοτήσεις και εκπαίδευση νέων μελισσοκόμων

Προτεραιότητα στη μελισσοκομία δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενισχύοντας 16 κέντρα μελισσοκομίας και μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς για τις δράσεις τους με 1.356.420 ευρώ και υλοποιώντας τριετές πρόγραμμα εκπαιδεύσεων μελισσοκόμων, ύψους 100.000 ευρώ .

Η μελισσοκομία ήταν και παραμένει ισχυρό χαρτί της χώρας μας, παρόλο που οι εγχώριες ανάγκες σε μέλι δεν καλύπτονται. Περίπου 80% αυτών που ασχολούνται με τα μελίσσια είναι γεωργοί και το υπόλοιπο 20% ετεροεπαγγελματίες. Οι μέλισσες καλύπτουν μόλις το 1,80% της ζωικής παραγωγής στη χώρα μας.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό πλούτο ενδημικών φυτών και βοτάνων, που δίνουν άρωμα, ποιότητα και γεύση στο μέλι, το οποίο έχει εξαιρετικά συστατικά, χρήσιμα για την κοσμητολογία και τη φαρμακευτική. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες μελιού και παρόλο που θα έπρεπε να υπάρχει γευσιγνωσία και στο μέλι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει διαχωρισμός: ανθόμελα, θυμαρίσιο, ελάτης κ.ά.

Τις τελευταίες χρονιές δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα εξαιτίας της ασθένειας νοζεμίαση που αποδεκάτισε μελίσσια ιδίως στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο και λιγότερο στην Κρήτη. Η απόφαση που υπογράφτηκε χθες από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης 1.3 για τη βελτίωση παραγωγής-εμπορίας προϊόντων μελισσοκομίας.

Τα μαθήματα γίνονται από 1ης Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου, κάθε χρόνο, ενώ μόνο για φέτος οι εκπαιδεύσεις ολοκληρώνονται 31 Ιουλίου. Στα μαθήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών, βασιλοτροφία, εχθροί, ασθένειες μελισσών, παραγωγή προϊόντων κυψέλης, μελισσοκομικοί χειρισμοί, μελισσοκομικός εξοπλισμός, τροφοδοσία, μελισσοκομικά φυτά, νομοθεσία, προγράμματα, τυποποίηση, εμπορία-μάρκετινγκ.

Το πρόγραμμα αφορά την περίοδο 2011-13 και η επιλογή των περιοχών διεξαγωγής εκπαιδεύσεων εξαρτάται από το μελισσοκομικό ενδιαφέρον, τον αριθμό κυψελών-μελισσοκόμων και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Οι εκπαιδευτές πρέπει να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ γνωστικού αντικειμένου, συναφές προς τη μελισσοκομία ή τη μελισσοπαθολογία ή απόφοιτοι ΤΕΙ, ΑΕΙ άλλων ειδικοτήτων, με αποδεδειγμένη επαγγελματική-διδακτική εμπειρία στη μελισσοκομία, τη μελισσοπαθολογία και την αξιοποίηση-εμπορία προϊόντων κυψέλης. Το αργότερο εντός 20 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα με βιογραφικό σημείωμα, επικυρωμένα φωτοαντίγραφα τίτλων σπουδών και βεβαιώσεις εργασιακής εμπειρίας στον οργανισμό κατάρτισης αγροτών ΟΓΕΕΚΑ-«ΔΗΜΗΤΡΑ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Ελληνικά γκάτζετ από μαθητές
Εκλεισαν Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονική
Εως 9 Μαΐου οι αιτήσεις για απολυτήριο χωρίς πανελλαδικές
Σε δίκη πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις για Indymedia
Γκρεμίζουν το Λύκειο της Διαμαντοπούλου
Υγεία
Ανέβασε πάλι πυρετό η Υγεία
Κοντά 3.000 με μεσογειακή αναιμία
Εδιωξαν 6 γιατρούς, αλλά τους ήρθε ακριβότερα
Καυτή υποδοχή ετοιμάζουν για Λοβέρδο, που...
...ζητάει τη συνεργασία των προμηθευτών
Μόνο σε οδοντιάτρους
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Απογραφόμαστε εκεί όπου μένουμε
Καύσιμα
Αντάρτικο κατά του πλαφόν
Αρχαιολογικοί χώροι
Λιμάνι να γίνει
Διαχείριση απορριμάτων
Ηρθαν κοντά στην ποσότητα των σκουπιδιών!
Συνεχίζεται η μάχη στο ΣτΕ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στα δύο η ΚΕΔΚΕ για το μνημόνιο στους δήμους
Κατά προτεραιότητα οι πληρωμές στους δήμους
Πληροφορική
Δωρίζει την εφεύρεσή του σε μαθητές
Μελισσοκομία
Επιδοτήσεις και εκπαίδευση νέων μελισσοκόμων
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Τον Μάιο «όλα καλά» και τον Ιούλιο καιγόμαστε...
Τουρισμός
Χαμηλότερα εισιτήρια, fast track και στον τουρισμό
Ρόδινος τουριστικός Απρίλιος
Ακτοπλοϊα
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Επιδοτήσεις
171 εκατ. ευρώ για έρευνα
ΑμεΑ
Ούτε ευρώ από την Πολιτεία για τα κέντρα φροντίδας 1.000 ΑμεΑ
Κοινωνική πρόνοια
«Σκοτώνουν» τους ανθρώπους όταν γεράσουν
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικογραφία για τέσσερις για το θάνατο της 16χρονης
Ενοχος για αμέλεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στον εισαγγελέα για κατοχή ναρκωτικών