Έντυπη Έκδοση

Στρατόπεδο... συγκέντρωσης μεταναστών

α σχέδια για δημιουργία κέντρου μεταναστών έχουν ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία του Ασπροπύργου που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα
Τσιμεντένια κουτιά, μισοχωμένα στο έδαφος, σκεπασμένα από χώμα και αγριόχορτα. Μοναδικό άνοιγμα, η πόρτα που έχει ξηλωθεί. Παράθυρα δεν υπάρχουν. Φως δεν μπαίνει από πουθενά. Σκοτάδι. Ακόμα και οι φυλακές έχουν παράθυρα. Εκτός και αν αυτό που θέλουν να φυλακίσουν εδώ, είναι κάτι που δεν πρέπει να φαίνεται... Ηταν αποθήκες πολεμικού υλικού. Και τώρα κάποιοι σκέφτονται να τις κάνουν αποθήκες ανθρώπων.

Πλήρες θέμα...

 • Αφιέρωμα: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  • Παγκόσμια ημέρα και ελληνική νύχτα
   5 Ιουνίου 2009. Για ακόμη μια φορά η χώρα μας τιμά αλά ελληνικά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι δηλώσεις είναι βεβαίως στην ημερήσια διάταξη, μάλιστα εντονότερα από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο, αυτή η όψιμη «πράσινη» στροφή του πολιτικού κόσμου πρέπει να αποδοθεί περισσότερο στις ευρωεκλογές και λιγότερο στην αγωνία για την κλιματική αλλαγή.
  • Ναυάγιο οι ζωές μας στον Σαρωνικό
   Ρότα για το πιο καταπονημένο κομμάτι του Σαρωνικού, τον κόλπο της Ελευσίνας. Από τον Πειραιά έως εδώ το παραλιακό μέτωπο δεν υποφέρει μόνο από κάγκελα, σκουπίδια, μπαζώματα, «αξιοποίηση» και αυθαίρετα. Εργοστάσια, βιομηχανικά απόβλητα δεκαετιών, λιμενικές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και δεξαμενές κλέβουν και τις τελευταίες ανάσες διαφυγής προς τη θάλασσα.
  • Νέφος: ελεύθερα πολιορκημένοι
   Ενας ρύπος από τα... παλιά και ένας νεοφερμένος απειλούν την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών της πρωτεύουσας, προστιθέμενοι στους μόνιμους «επισκέπτες» της τελευταίας δεκαετίας, τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον.
  • Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου: η ώρα της «αλλα-ΓΗΣ»
   Πριν και μετά τη διακοπή του διακοσμητικού φωτισμού, η συμμετοχή της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στη «Ωρα της Γης». Οταν είναι κατάφωτη δημιουργεί συναισθήματα ευφορίας. Το Σάββατο 28 Μαρτίου διέκοψε το διακοσμητικό της φωτισμό για να στείλει μήνυμα ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, συνδέοντας την εικόνα της, με αυτή χιλιάδων τοποσήμων ολόκληρου του κόσμου.
  • Ενα έγκλημα διαρκείας σε «αρχαιολογικό χώρο και απολύτου προστασίας τοπίο» Ο κόλπος και το... κόλπο της Αναβύσσου
   Σε πάρκινγκ για εκατοντάδες αυτοκίνητα μετατρέπεται μέρα-νύχτα η «ζώνη απολύτου προστασίας» στον Αγ. Νικόλαο Αναβύσσου Χώρος «απολύτου προστασίας τοπίου και αρχαιολογικών χώρων», που μετατρέπεται σε πάρκινγκ χιλίων αυτοκινήτων. Αυθαίρετο κτίσμα στον αιγιαλό που παίρνει άδεια εργασιών λόγω... έλλειψης μηχανογράφησης στην Πολεοδομία. Δημόσιες εκτάσεις πάνω στο κύμα που πωλούνται με λάθος σχέδια, «πακέτο» με κοινόχρηστους χώρους. Δεν πρόκειται για νέες αποκαλύψεις περί τη Μονή Βατοπεδίου, αλλά για παραθαλάσσιες μπίζνες στον Δήμο Αναβύσσου Αττικής...
  • Ποδηλατοπορία στο χάος
   Το ραντεβού των Αλητόγατων δόθηκε στο Θησείο, απόγευμα Κυριακής. Ο καιρός αίθριος, με λίγα σύννεφα. Αφήνουμε τα δικά μας σύννεφα καπνού και ξεκινούμε «έφιπποι». Καβάλα στα ποδήλατα κατηφορίζουμε δυναμικά την πεζοδρομημένη Ερμού έως τη γέφυρα Πουλόπουλου και μετά από τον πεζόδρομο Θεσσαλονίκης (Κάτω Πετράλωνα) για να βγούμε στον Ταύρο.
  • Οι δρόμοι της ρύπανσης
   Στον χάρτη αριστερά σημειώνονται με χρώματα οι επιπτώσεις της ρύπανσης από την κυκλοφορία στην Αττική Οδό και στους άλλους δρόμους σήμερα. Στον χάρτη δεξιά, φαίνονται τα αποτελέσματα (με κόκκινο χρωματισμό) στις περιοχές που θα δέχονται τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, μετά και την υποτιθέμενη παράδοση (2013) των νέων αυτοκινητό-δρομων Μόλις τέσσερα με πέντε χρόνια μετά, το 2013-14 δηλαδή, μόνο από τους νέους αυτοκινητόδρομους του ΥΠΕΧΩΔΕ στα Μεσόγεια θα έχουμε πάνω από 50 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο ημερήσια τιμή επί 35 φορές τον χρόνο, αριθμοί που ξεπερνούν τα εθνικά μας όρια και έχουν επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία μας.
  • ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ Χωρίς πυξίδα για ψαρότοπους
   Οι ελληνικές θάλασσες στηρίζουν στις μέρες μας έναν ξεχωριστό φυσικό πλούτο, ίσως τον σημαντικότερο στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Ομως, αυτός ο φυσικός πλούτος επιβιώνει μέχρι σήμερα από τύχη, δεδομένου ότι δεν εφαρμόζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διαχείριση ή την προστασία του.
  • ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Για να έχετε στον ήλιο μοίρα
   Στα μέσα Μαΐου το ΥΠΑΝ εξήγγειλε ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικιακό τομέα. Με το πρόγραμμα αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ο οικιακός καταναλωτής να κάνει απόσβεση του συστήματός του και να έχει ένα λογικό κέρδος για τις υπηρεσίες (ενεργειακές και περιβαλλοντικές) που παρέχει στο δίκτυο.
  • ΗΛΕΙΑ Οι επτά «αμαρτωλές»
   Οι ακτές της Ηλείας. Μια αυθαίρετη πολιτεία κτισμένη κυριολεκτικά πάνω στην άμμο Απέραντα αυθαίρετα τείχη από παράνομες «παραθεριστικές κατοικίες» υψώνονται κατά μήκος δεκάδων χιλιομέτρων στις πανέμορφες ακτές της Ηλείας, υποβαθμίζοντας και ρυπαίνοντας το περιβάλλον, με την προκλητική ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η αυθαιρεσία στρατοπέδευσε
   Ούτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν σεβαστεί τους όρους δόμησης, μετατρέποντας δημόσιες ακτές σε ιδιωτικούς παράδεισους Ο στρατός αλλά και ο ΕΟΤ(!) φαίνεται πως είναι από τους μεγαλύτερους καταπατητές στις παραλίες της βόρειας Ελλάδας. Τα θέρετρα των αξιωματικών, τα περίφημα ΚΑΑΥ (Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας), όπως και πολλά κάμπινγκ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με τις ατελείωτες περιφράξεις τους, δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού για πολύ κόσμο, μετατρέποντας χιλιόμετρα δημόσιων ακτών σε ιδιωτικές πλαζ.
  • Σπίτια-οάσεις με βιοκλιματική αρχιτεκτονική
   Εως και 35% αυξάνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ η χρήση των κλιματιστικών τους θερινούς μήνες. Τα θερμά καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων, απτή συνέπεια της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, έχει κάνει αναγκαία τη χρήση τους ακόμη και σε αγροτικές περιοχές.
 • Ημέρα Περιβάλλοντος

  • ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Τα είπαν στον Δήμα αφού δεν «ακούει» ο Σουφλιάς
   Τα παράπονά τους στον... Δήμα έκαναν χθες οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων μη κυβερνητικών οργανώσεων, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Σουφλιάς δεν τους έχει καλέσει να συζητήσουν για σημαντικά θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου, αλλά και την κριτική που οφείλει να ασκεί ο Τύπος. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι αξιοποιεί τις αντιδράσεις για να προωθήσει αυστηρότερα μέτρα από την Κομισιόν.
  • Πράσινες «κλήσεις» σε όσους παρκάρουν παράνομα
   Η «κλήση συνείδησης» που «κόβουν» τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Με σιωπηρή διαμαρτυρία στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου και διανομή ενημερωτικού υλικού, αλλά και... «κλήσεων συνείδησης» στους παράνομα σταθμευμένους οδηγούς, υποδέχονται την Ημέρα του Περιβάλλοντος τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ)-παράρτημα Δυτ. Ελλάδας.
 • Γρίπη των χοίρων

 • Εγκλωβισμένοι οι φοιτητές

 • Μετρό

 • Άλλες ειδήσεις

  • «Καλοκαίρι στις φωτιές, χειμώνα στις ψευτιές»
   Οι πυροσβέστες συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην Ομόνοια Με έναν γλυκύτατο γαϊδαράκο και έξι πολύχρωμα παπαγαλάκια έστειλαν τα μηνύματά τους στους κυβερνώντες. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, που κατέβηκαν χθες στο δρόμο ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσουν η «κοροϊδία» και ο «εμπαιγμός» και να γίνουν πράξεις οι προεκλογικές δεσμεύσεις, τα είπαν όλα χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουν.
  • Kάπνισμα τέλος στο Δημόσιο
   Κάπνισμα τέλος στις δημόσιες υπηρεσίες. Με πρόστιμο έως και 500 ευρώ και παραπομπή στο Πειθαρχικό απειλούνται οι θεριακλήδες δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Ερωτήματα για την πτώση του F-16
   Μήπως είναι καιρός να σκεφτούμε τη λύση της εκπαίδευσης στους προσομοιωτές;
  • Αντιπαράθεση με αφορμή καταγγελία για Πόρτο Καρράς
   «Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στο βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα και τον πρώην υφυπουργό του Κινήματος Χρήστο Πάχτα, με αφορμή την καταγγελία του πρώτου για προσπάθεια αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης στην περιοχή του Πόρτο Καρράς.