Έντυπη Έκδοση

ΟΜΠΑΜΑ: ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ - ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

«Ισοσκελές το τρίγωνο Ισραήλ-ΗΠΑ-Παλαιστίνη»

«Νέα αρχή» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο, ώστε να κλείσει ο «κύκλος της δυσπιστίας και των διαφωνιών» και να λυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα, ζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα, μιλώντας στο Κάιρο. Επέμεινε στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε να τερματιστούν οι αντιαμερικανικές προκαταλήψεις.

Από τη σκηνή όπου ζει, παρακολουθεί η παλαιστίνια οικογένεια προσφύγων την ομιλία του Ομπάμα στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου (ΕΡΑ/Ali Ali) Από τη σκηνή όπου ζει, παρακολουθεί η παλαιστίνια οικογένεια προσφύγων την ομιλία του Ομπάμα στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου (ΕΡΑ/Ali Ali) Δεν ξέφυγε ούτε κατά ένα κόμμα από τις διατυπωμένες θέσεις του στο Παλαιστινιακό. Επέμεινε μάλιστα ότι πρέπει, όχι μόνο να τερματιστεί ο εποικισμός στη Δυτική Οχθη (γιατί παραβιάζει τις προηγούμενες συμφωνίες και εμποδίζει την ειρήνη) αλλά και ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πρέπει τώρα να αναγνωρίσουν δημοσίως τις πραγματικότητες στην περιοχή τις οποίες παραδέχονται σε ιδιωτικές τους συνομιλίες. Ηταν τόσο αυστηρός έναντι του Ισραήλ, που η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», έγραψε ότι ο Ομπάμα αντικατέστησε το άνισο τρίγωνο στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ - Παλαιστινίων με ένα ισοσκελές. Είναι κρίσιμο, είπε, μετά το αδιέξοδο, τα δάκρυα και το αίμα τόσων δεκαετιών, να βρεθεί λύση με διαπραγματεύσεις που να προβλέπει δύο κράτη. Επέμεινε ότι είναι αδιατάρακτος ο δεσμός ΗΠΑ - Ισραήλ, αλλά και ότι δεν μπορεί να ανεχθούν άλλο οι Παλαιστίνιοι αυτή την κατάσταση.

Υποσχέθηκε ότι η Αμερική δεν θα γυρίσει την πλάτη στις παλαιστινιακές επιδιώξεις, αλλά ζήτησε από τους Παλαιστινίους να αποκηρύξουν τη βία. «Η αντίσταση με βία και φόνους είναι λάθος και δεν πετυχαίνει», είπε και τόνισε ότι η Χαμάς που απολαμβάνει την υποστήριξη των Παλαιστινίων πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να βάλει τέλος στη βία, να αναγνωρίσει τις συμφωνίες του παρελθόντος και το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ.

Απευθυνόμενος σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο, ο Ομπάμα δήλωσε από το πανεπιστήμιο του Καΐρου ότι η νέα αρχή που επιδιώκει να γίνει στις σχέσεις της χώρας του με τους μουσουλμάνους βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και αμοιβαίο ενδιαφέρον. Βασίζεται «στην αλήθεια ότι η Αμερική και το Ισλάμ δεν αποκλείουν ο ένας τον άλλον. Οσο οι σχέσεις μας καθορίζονται από τις διαφορές μας, θα δίνουμε δύναμη σε εκείνους που σπέρνουν το μίσος μάλλον παρά την ειρήνη, που προωθούν τη σύγκρουση μάλλον παρά τη συνεργασία», είπε. Στο λόγο του χρησιμοποίησε πολλούς στίχους από το Κοράνι και κάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να πολεμήσουν τις αντιαμερικανικές προκαταλήψεις. Αναφέρθηκε, αλλά μάλλον ακροθιγώς, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο ρόλο της γυναίκας και στο δικαίωμα να έχει ελεύθερες επιλογές στον μουσουλμανικό κόσμο. Πολλοί στη Μέση Ανατολή θα ήθελαν ο Ομπάμα να είχε χρησιμοποιήσει εδώ λεξιλόγιο πιο σθεναρό.

Η ομιλία του ήταν μια σαφής ρήξη με την Αμερική του παρελθόντος, όπως τη διαμόρφωσαν οι πολιτικές του Μπους. Υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα εγκαταλείψει τη μονομερή προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής σκηνής και ότι θα είναι ανοικτή στην πολυμερή διπλωματία. Δεν παρέλειψε το Ιράν, για το οποίο είπε ότι η αντιπαράθεση μαζί τους έχει φτάσει σε «αποφασιστική καμπή». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε κατ' ιδίαν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, «ο οποίος διαθέτει πείρα δεκαετιών», τους τρόπους για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο Μουμπάρακ δήλωσε ότι συζήτησε «ειλικρινά και χωρίς περιστροφές» θέματα για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Παλαιστίνη
Σχετικά θέματα: Περιοδεία Ομπάμα στη Μέση Ανατολή
Βελτιώνεται το προφίλ των ΗΠΑ
«Μακροχρόνιος πόλεμος κατά των απίστων»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιοδεία Ομπάμα στη Μέση Ανατολή
«Ισοσκελές το τρίγωνο Ισραήλ-ΗΠΑ-Παλαιστίνη»
Βελτιώνεται το προφίλ των ΗΠΑ
«Μακροχρόνιος πόλεμος κατά των απίστων»
Πτήση Air France AF447
Βελόνα στ' άχυρα το μαύρο κουτί
Βρετανία
Πέμπτη παραίτηση Βρετανού υπουργού
Γερμανία
Ιατρική ηρωίνη στους Γερμανούς εξαρτημένους
Γιουροβίζιον χωρίς διασκέδαση...
Ευρωεκλογές: μια φάρσα δίχως την πλάκα της Γιουροβίζιον
Εκθεση της Γκρινπίς
Στα παπούτσια μας το δάσος του Αμαζονίου
Ιταλία
Με ζηλεύουν γιατί είμαι ωραίος