Έντυπη Έκδοση

«Μακροχρόνιος πόλεμος κατά των απίστων»

«Πόλεμο εναντίον των απίστων» έσπευσε να ζητήσει η Αλ Κάιντα απαντώντας στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα, την οποία η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε θετική. Η Χαμάς έκανε λόγο για αντιφάσεις στον λόγο του Αμερικανού προέδρου, ενώ το Ιράν επανέλαβε τη θέση του ότι τα καλά λόγια πρέπει να ακολουθήσουν αντίστοιχα έργα.

«Καλό βήμα»

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν κάλεσε τους μουσουλμάνους να προετοιμάζονται για ένα μακροχρόνιο πόλεμο ενάντια στους «άπιστους και τους πράκτορές τους». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι συμμαχίες με χριστιανούς και Εβραίους θα καταστρέψουν την πίστη τους. «Ή θα ζήσουμε κάτω από το φως του Ισλάμ ή θα πεθάνουμε με αξιοπρέπεια... ετοιμαστείτε για ένα μακροχρόνιο πόλεμο ενάντια στους άπιστους του κόσμου και τους πράκτορές τους», είπε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο μαγνητοφωνημένο μήνυμά του, τμήματα του οποίου μεταδόθηκαν από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα».

Στη Δυτική Οχθη, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Ομπάμα έναντι των παλαιστινιακών επιδιώξεων είναι «καλό βήμα». «Είναι μια ομιλία σαφής και ειλικρινής. Πρόκειται για νεωτεριστικό βήμα, μια καλή αρχή επί της οποίας θα πρέπει να οικοδομήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Ο ίδιος είπε ότι ο Ομπάμα με την ομιλία του προχώρησε σε ρήξη «με την παρελθούσα, μεροληπτική πολιτική», υπέρ του Ισραήλ. Τα λόγια του για την κατάσταση που δεν μπορούν να ανεχθούν οι Παλαιστίνιοι, «είναι μήνυμα που το Ισραήλ πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβει», είπε.

Η Χαμάς, στην οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρθηκε ο Ομπάμα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «αισθητή διαφορά» στον λόγο του Ομπάμα, αλλά και αντιφάσεις. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαιρέτισε την ομιλία ως «ειλικρινή, έντιμη και ρεαλιστική». Είπε ότι η ομιλία δείχνει την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και μουσουλμανικού κόσμου. Αντίθετα η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δεν είδε καμία αλλαγή.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Κάιρο «ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τον αραβικό-μουσουλμανικό κόσμο» και στη ρύθμιση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής της Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα. Για μια σπουδαία ομιλία τόσο από συμβολικής όσο και από πολιτικής άποψης έκανε παράλληλα λόγο η Γαλλία. «Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες χαιρόμαστε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συμφιλίωση»

Το Ισραήλ ελπίζει σε μια συμφιλίωση με τον αραβικό-μουσουλμανικό κόσμο μετά την ομιλία του Ομπάμα, ανακοίνωσε η ισραηλινή πρωθυπουργία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλειά της στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πότερινγκ, χαιρέτισε το θάρρος και την αποφασιστικότητα του Ομπάμα. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι μόνο τα ωραία λόγια δεν θα αποκαταστήσουν την κακή εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Παλαιστίνη
Σχετικά θέματα: Περιοδεία Ομπάμα στη Μέση Ανατολή
«Ισοσκελές το τρίγωνο Ισραήλ-ΗΠΑ-Παλαιστίνη»
Βελτιώνεται το προφίλ των ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιοδεία Ομπάμα στη Μέση Ανατολή
«Ισοσκελές το τρίγωνο Ισραήλ-ΗΠΑ-Παλαιστίνη»
Βελτιώνεται το προφίλ των ΗΠΑ
«Μακροχρόνιος πόλεμος κατά των απίστων»
Πτήση Air France AF447
Βελόνα στ' άχυρα το μαύρο κουτί
Βρετανία
Πέμπτη παραίτηση Βρετανού υπουργού
Γερμανία
Ιατρική ηρωίνη στους Γερμανούς εξαρτημένους
Γιουροβίζιον χωρίς διασκέδαση...
Ευρωεκλογές: μια φάρσα δίχως την πλάκα της Γιουροβίζιον
Εκθεση της Γκρινπίς
Στα παπούτσια μας το δάσος του Αμαζονίου
Ιταλία
Με ζηλεύουν γιατί είμαι ωραίος