Έντυπη Έκδοση

Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση προωθεί τα νέα μέτρα

Αγανάκτηση σ' όλα τα μέτωπα

Φουντώνει «το κίνημα της πλατείας» * Βουλευτές σε κρίση συνείδησης * Ποιοι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούν για την Ελλάδα

Τις φωτιές που ανάβει εντός και εκτός Βουλής το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καλείται να σβήσει η κυβέρνηση, τα σχέδια της οποίας κρέμονται πλέον από μια κλωστή.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Κυβέρνηση και οικονομική πολιτική

  • ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ανασχηματισμός ναι, δημοψήφισμα ίσως
   Τι ετοιμάζει ο πρωθυπουργός για πριν αλλά και για μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος Το θέμα του δημοψηφίσματος κάποιοι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι συντηρείται στην επικαιρότητα για εκφοβισμό των πολιτικών αντιπάλων της. «Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σημαίνει δεκαετές τούνελ για την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να γυρίσουμε στο 2000, πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ. Ο,τι εισόδημα δημιουργήθηκε από τότε μέχρι σήμερα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στα δανεικά και πρέπει να αφαιρεθεί». Αυτή είναι η ζοφερή προοπτική για τη χώρα με τα λόγια κορυφαίου παράγοντα της κυβέρνησης, ο οποίος ταυτοχρόνως εκφράζει αμφιβολίες για το αν μπορεί η κοινωνία ν' αντέξει αυτό το μεγάλο βάρος και αν η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να διαχειριστεί μια τόσο σύνθετη υπόθεση.
  • ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Οι «16» είναι μόνο η αρχή
   Ολα έδειχναν ότι θα «έσκαγε» μια κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Είχε συσσωρευτεί μπόλικη εκρηκτική ύλη. Οι περισσότεροι βουλευτές ψήφιζαν με το πιστόλι στον κρόταφο σχέδια νόμου με τα οποία δεν συμφωνούσαν. «Κάναμε την επανάσταση του αυτονόητου»: με τη φράση του Γ. Παπανδρέου απάντησε στο ερώτημα «γιατί τώρα αυτή η κίνηση» ένας από τους βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Το να ζητάς απολογισμό, πειστικές εξηγήσεις για το τι δεν πήγε καλά έναν χρόνο με το μνημόνιο και να απαιτείς σύγκληση κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων για να συζητηθεί ένα σχέδιο (μεσοπρόθεσμο) που θα δεσμεύσει τη χώρα τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία δεν συνιστά ασφαλώς ανταρσία. Πρόκειται για την εκδήλωση της κοινής λογικής.
  • Κρατούν στάση αναμομής
   Οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την επιστολή τους προκάλεσαν πολιτική αναστάτωση και δημιούργησαν ερωτήματα για την κυβερνητική συνοχή στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
  • ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΙ «ΑΚΑΠΝΟΙ» ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Αγριο κλάδεμα στους «κηπουρούς»
   Οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας, Τίνα Μπιρμπίλη, Γ. Ραγκούσης καθώς και οι Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης (κάτω) είναι οι υπουργοί που δέχονται την πιο έντονη κριτική από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορούνται για ανικανότητα και αδέξιους χειρισμούς, που έχουν φέρει σε αδιέξοδο την κυβέρνηση. Λέγεται ότι η Φρειδερίκη (κάποιοι το αποδίδουν σε συνεργάτη της), σε μια έξαρση αυταρχισμού, ισχυρίστηκε κάποτε ότι μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό όποιον θέλει, ακόμα και τον κηπουρό της. Ο Γ. Φλωρίδης, πριν από λίγες μέρες, ισχυρίστηκε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να διορίζει όποιον θέλει υπουργό, αλλά πουθενά στο Σύνταγμα δεν λέει ότι μπορεί να διορίζει υπουργό τον κηπουρό του». Η φράση αυτή βρήκε μεγάλη απήχηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και πλέον σχεδόν όλοι αποκαλούν την ηγετική ομάδα περί τον πρωθυπουργό «κηπουρούς».
  • ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ Ευρωπαϊκό αλαλούμ για το ελληνικό χρέος
   Εν μέσω αντιθέσεων, κινήσεων τακτικής και διαρκών αλλαγών γραμμής προχωράει η Ε.Ε. στη διαμόρφωση της τελικής της απόφασης για το ελληνικό χρέος στις 24 Ιουνίου.
  • ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Τεστ για τη στάση των διεθνών αγορών
   Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η είδηση ότι εξετάζεται μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο της αντικατάστασης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα ένα-δύο χρόνια με άλλα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (η διαδικασία ονομάστηκε reprofiling), ακολούθησε απότομη σιωπή.
 • Μνημόνιο

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΥΠΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ Η Ε.Ε. αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση
   Ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντησή τους για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά «υπό αυστηρούς όρους», όπως ξεκαθάρισε ο συνομιλητής του πρωθυπουργού. Τον έλεγχο υπουργείων και κρίσιμων υπηρεσιών πήρε η Ε.Ε. ώστε να παραχωρήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα. Το σχέδιο θα συνοδεύεται από νέους, βαρύτατους όρους που οδηγούν σε φτώχεια διαρκείας, ενώ στα 47,9 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε η λυπητερή του μεσοπρόθεσμου.
  • Μεσοπρόθεσμο και ...όποιος αντέξει
   Αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση, ρύθμιση των αυθαιρέτων, τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο για τη διατήρηση του αφορολογήτου στους συνταξιούχους και για την ύπαρξη διαφορετικής αντιμετώπισης μισθωτών - ελεύθερων επιχειρηματιών αλλά και επώδυνα μέτρα, μεταξύ των οποίων λουκέτο σε ΔΕΚΟ και φορείς αλλά και απολύσεις εργαζομένων, περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων.
 • Συνέντευξη: Τόμας Φρίκε

  • ΤΟΜΑΣ ΦΡΙΚΕ (οικονομολόγος, αρχισυντάκτης των «Financial Times» της Γερμανίας) «Στήριξη, όχι τιμωρία στην Ελλάδα»
   Ο Τόμας Φρίκε είναι από τους πιο γνωστούς οικονομικούς συντάκτες στη Γερμανία. Οικονομολόγος ο ίδιος, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, από το 2007 αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων των «Financial Times» της Γερμανίας. Γράφει κάθε Παρασκευή την καυστική στήλη γνώμης με τίτλο «Οικονομικό θαύμα». Πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε έναν φαύλο κύκλο μαζί με την Ευρώπη και ως μοναδική λύση βλέπει μια δημόσια δήλωση στήριξης της Αγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων προς τη χώρα, γεγονός που πιστεύει ότι θα ησυχάσει τις αγορές. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, καυτηριάζει και τον ρόλο των γερμανικών ΜΜΕ, λέγοντας «τρομάζω με τα στερεότυπα που γράφονται».
 • "Αγανακτισμένοι"

  • ΠΕΝΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Ψάχνοντας το νόημα της γεμάτης πλατείας
   Η δέκατη τέταρτη ομάδα της πλατείας βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το χαρακτηρισμό που έχει αποδοθεί στο κίνημα, αφού συνιστά ψυχραιμία σε απολύτως αγανακτισμένους. Για δεύτερη εβδομάδα οι αγανακτισμένοι βρίσκονται στις πλατείες.
  • Το Ανω και το Κάτω Σύνταγμα
   Στην επάνω πλευρά της πλατείας συναθροίζονται όσοι διαμαρτύρονται, ενώ στην κάτω κατοικοεδρεύει η «Αμεση Δημοκρατία» με ανοιχτές συνελεύσεις Στις συνελεύσεις συμμετέχουν κάθε βράδυ δυο-τρεις χιλιάδες άτομα και οι εκατοντάδες που επιθυμούν να μιλήσουν αγορεύουν αναγκαστικά με κλήρωση Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ριζοσπαστικοποίηση των απόψεων που επικρατούν στις λαϊκές συνελεύσεις χαρακτήρισαν τη δεύτερη εβδομάδα του κύματος διαμαρτυρίας στις πλατείες.
  • Οι εθελοντές αυτοοργανώνονται
   Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι την έναρξη της βραδινής συνέλευσης το πρόγραμμα είναι φορτωμένο. Οργάνωση, ή καλύτερα αυτοοργάνωση. Πριν και μετά τις ανοιχτές συνελεύσεις στην πλατεία Συντάγματος ένα δίκτυο εθελοντών εργάζεται πυρετωδώς από τις πρωινές ώρες μέχρι την έναρξη της επόμενης συνέλευσης.
  • ΜΙΛΑΕΙ Ο ΣΤΕΦΑΝ ΕΣΕΛ, Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ» Αγανακτώ, άρα... εξεγείρομαι
   Ο ήρωας της γαλλικής αντίστασης καταδικάστηκε σε θάνατο και όπως λέει ο ίδιος, μόνο για λόγους τυχαίους δεν εκτελέστηκε. Ετσι, το 1948 συμμετείχε στη σύνταξη της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα 94 χρόνια μάχιμου και ενεργού βίου αντιπροσωπεύουν ένα πολύτιμο απόθεμα εμπειρίας, που βοηθάει όποιον το κατέχει να κατανοεί προς τα πού βαδίζει ο κόσμος.
  • Πηγές της ηθικής ευθύνης
   Η μεγαλειώδης συγκέντρωση των Μαδριλένων στην Πουέρτα ντελ Σολ εγκαινίασε το κίνημα των «αγανακτι- σμένων». Η αγανάκτηση είναι μια ψυχική παρόρμηση που τρέφεται από το αίσθημα της ντροπής, ένα συναίσθημα θεμελιώδες στη φαινομενολογία της κοινωνικής ηθικής.
  • Ενα πάθος που τυφλώνει
   Αγαπητέ Στεφάν Εσέλ, με το βιβλίο σας που γνωρίζει κολοσσιαία επιτυχία, μας ζητάτε να αγανακτήσουμε.
 • Κυβέρνηση και διαδηλώσεις

  • ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τους πανικοβάλλει η αγανάκτηση
   «Το να μπούμε στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι σχετικά εύκολο. Το δύσκολο είναι πώς θα βγούμε», λέει κυβερνητικός βουλευτής. Αδιαφορία, αμηχανία, πανικός. Αυτές οι τρεις λέξεις περιγράφουν με ακρίβεια τις φάσεις από τις οποίες πέρασε η κυβέρνηση σ' ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στο κίνημα των αγανακτισμένων. Οταν εμφανίστηκαν τα πλήθη στις πλατείες της χώρας, οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έδωσαν σημασία. Πίστεψαν ότι πρόκειται για μια απλή αντιγραφή του ισπανικού παραδείγματος χωρίς προοπτική και αντοχή. Οταν όμως διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις πύκνωναν και τα μηνύματα του κόσμου στόχευαν κατευθείαν στην καρδιά του πολιτικού συστήματος, πανικοβλήθηκαν.
 • Νέα Δημοκρατία

  • ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Δευτέρα «συναίνεση», Τετάρτη μετωπική!
   Η σκληρή γραμμή που ξεκίνησε ο Αντ. Σαμαράς δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο της Ν.Δ. Μεταστροφή εντός διημέρου, ή από τη διαφαινόμενη συναίνεση έξι σημείων στην ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης.
 • Αριστερά

 • ΛΑΟΣ

  • Τα επικοινωνιακά τρικ του Γ. Καρατζαφέρη
   Οι κινήσεις του Γ. Καρατζαφέρη έρχονται μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές του για οικουμενική κυβέρνηση. Σε μπούμερανγκ κινδυνεύει να εξελιχθεί για τον Γιώργο Καρατζαφέρη η νέα «φωτοβολίδα» που έριξε την Τετάρτη περί ενδεχομένου να αποσύρει ή να καλέσει τους βουλευτές του να παραιτηθούν από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τις πολιτικές εξελίξεις.
 • Συνέντευξη: Ντόρα Μπακογιάννη

  • ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ «Οι εκλογές δεν θ' αργήσουν πολύ»
   Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή της στην «Κ.Ε.». πως δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ει μη μόνο σε προγραμματική βάση. Επαναφέρει την πρότασή της για κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα στο θέμα της φορολογίας, θεωρεί μάλιστα ότι στην άποψη αυτή προσχώρησε και ο Αντ. Σαμαράς. Επιτίθεται στην κυβέρνηση γιατί «φοβήθηκε να συγκρουστεί με τα σπλάχνα της». Καλεί τους «αγανακτισμένους» πολίτες να επιβάλουν στο πολιτικό σύστημα την ανανέωση και τη σύνθεση, δίχως να υποκύψουν σε «ψεύτικες λαϊκιστικές υποσχέσεις». Και αποφεύγει να πει αν αισθάνεται απογοητευμένη από το γεγονός ότι ελάχιστοι βουλευτές της Ν.Δ. την ακολούθησαν. Δηλώνει, πάντως, βέβαιη για την είσοδο της ΔΗΣΥ στη Βουλή.
 • Υπόθεση των υποβρυχίων

  • ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ Με κοινή πρόταση η παραπομπή Ακη
   Ο Ακης Τσοχατζόπουλος καταθέτει στην προανακριτική επιτροπή. Το πόρισμά της θα δοθεί αύριο και στρέφεται εναντίον του. Η παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου στη Δικαιοσύνη δρομολογείται από αύριο με την κατάθεση του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων στην Ολομέλεια της Βουλής.
 • Ανθρώπων έργα & ημέρες

  • «Διπλή ζημιά απ' τις εισαγωγές τροφίμων»
   Επάγγελμα, πολιτικός μηχανικός. Ταυτόχρονα όμως, είναι δεινός μάγειρας, με βιβλίο μαγειρικής βραβευμένο στο εξωτερικό, δοκιμαστής ελαιολάδων, κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διαχείριση Τροφών και κατασκευαστής βιοκλιματικών κατοικιών. ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ τα μάζεψε και έφυγε από την Ελλάδα, όταν τα πράγματα, όπως τώρα, δεν πήγαιναν καλά. Δύο φορές ξαναγύρισε, γιατί δεν άντεχε να ρωτάει κάτι τα παιδιά του, και εκείνα να του απαντούν στ' αμερικάνικα. Τώρα, στην απείρως χειρότερη απ' ό,τι τη δεκαετία του '80 κρίση, τα παιδιά μεγάλωσαν, και μόνα τους επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό. Μείναν πίσω οι γονείς. Θα θέλαν και αυτοί να φύγουν πάλι. Μεγάλωσαν όμως «περισσότερο» απ' ό,τι μεγάλωσαν τα παιδιά τους, και θα μείνουν εδώ. Ελπίζοντας, πάντα, ότι θα 'ρθει μέρα που η Ελλάδα δεν θα διώχνει τα παιδιά της...
 • Άλλες ειδήσεις

  • Στον εισαγγελέα το «Εργο Πολιτών»
   Πλήθος παράνομων ενεργειών διαπίστωσαν για τον οργανισμό «Εργο Πολιτών» οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης που έστειλαν το πόρισμά τους στον εισαγγελέα.