Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Περιβάλλον: Το «αποπαίδι» όλων των κυβερνήσεων

Οι επτά πληγές που κληρονόμησε το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Τα μέτρα προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura ήταν το τέλος της ανοχής που είχαν δώσει αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην Τίνα Μπιρμπίλη, την οποία είχαν στο «στόχαστρο» σχεδόν από τα πρώτα βήματά της στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κ. Μπιρμπίλη κληρονόμησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ πολλά προβλήματα, αφού τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον (που σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα του) ήταν στη σκιά των μεγάλων έργων, που μονοπωλούσαν την προσοχή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παρά τις αντιρρήσεις, τα μέτρα προστασίας θεσμοθετήθηκαν και ήδη προχωρά η υπουργική απόφαση για την πλήρη απαγόρευση της δόμησης σε νησιωτικούς βιότοπους με επιφάνεια έως 80 στρέμματα. Είναι το πρώτο βήμα για τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποδεικνύεται ολέθρια για το περιβάλλον. Στην «προίκα» του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται όμως και «αγκάθια»:

1. ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Μετά από πολλές καθυστερήσεις στα μέσα Απριλίου ξεκίνησε η ανάρτηση των τριών πρώτων χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, που έφεραν στην επιφάνεια πάνω από 5.000 αυθαίρετα τα οποία με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 είναι μέσα σε δάση. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς δεν προβλέπονται κατεδαφίσεις.

2. ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. Είναι γνωστή η κόντρα της Τίνας Μπιρμπίλη με το οικονομικό επιτελείο για το θέμα της «τακτοποίησης» των περίπου ενός εκατομμυρίου κτισμάτων χωρίς άδεια, με ρυθμίσεις τύπου ημιυπαίθριων. Συζητά μόνο τη μείωση των τσουχτερών προστίμων που θεσμοθετήθηκαν στα τέλη του 2003 με στόχο την αποτροπή νέας γενιάς αυθαιρέτων, αλλά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Προτείνει την καταγραφή των αυθαιρέτων και την κατηγοριοποίησή τους. Θεωρεί ότι η μόνη ασφαλής λύση περνά από την επιτάχυνση των διαδικασιών πολεοδόμησης περιοχών αυθαιρέτων.

3. ΑΣΩΠΟΣ. Η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας λειτουργεί χωρίς θεσμική κατοχύρωση και με υπουργικές αποφάσεις του 1965 για την διάθεση των τοξικών αποβλήτων. Τα Οινόφυτα και οι γύρω οικισμοί υδρεύονται ήδη από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Χρειάζεται όμως να προχωρήσουν και τα έργα για την περιβαλλοντική επεξεργασία των αποβλήτων από τις βιομηχανίες, με την κατασκευή των αναγακίων υποδομών, τις οποίες σε εποχές κρίσης οι επιχειρήσεις δεν είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν.

4. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Η σκληρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό στα μέσα του 2009 έχει ξεχαστεί. Η σκανδαλώδης πριμοδότηση των «condo hotels» έχει ανατεθεί εν λευκώ στο υπουργείο Πολιτισμού, που αντιμετωπίζει το θέμα με μόνο κριτήριο την ενίσχυση του τουρισμού.

5. ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Το υπουργείο εδώ και καιρό κρατά αποστάσεις από πληροφορίες για επενδύσεις ξένων ομίλων και δίνει μόνο διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο της τάξης των 2.000 στρεμμάτων (από τα 6.500 στρέμματα), μαζί με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και του Γκολφ. Εχει κάνει επίσης λόγο για καινοτόμες δραστηριότητες.

6. ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ. Παρά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ κατά του εμπορικού κέντρου, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν απλώς σημαντικό «ψαλίδισμα» της προβλεπόμενης δόμησης και αύξηση του πράσινου με κατάργηση του δημοτικού συγκροτήματος. Είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει στην πράξη η προβλεπόμενη... σκυταλοδρομία, που προβλέπει ότι θα χορηγηθεί άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στο Βοτανικό με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης του σημερινού συγκροτήματος στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

7. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ. Οι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης ακυρώθηκαν. Αντίθετα, προωθούνται μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις που φαίνεται να ματαιώνουν την κατασκευή νέων δρόμων ταχείας κυκλοφορίας στα Μεσόγεια. Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών, όμως, έχει διαφορετική προσέγγιση και τώρα επανεξετάζει τη σήραγγα στον Υμηττό που θα ενώσει απευθείας τα Μεσόγεια με το Λεκανοπέδιο. Φαίνεται πως οι νέοι σχεδιασμοί δεν είναι άσχετοι με τις καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση του νέου διατάγματος προστασίας του Υμηττού.

Οι 7 ανοιχτές πληγές

1. Οι πρώτοι τριες δασικοί χάρτες που ανάρτησε το αρμόδιο υπουργείο έφεραν στην επιφάνεια πάνω από 5.000 αυθαίρετα. Κι όμως, το πρόβλημα δεν είναι τα αυθαίρετα. Είναι ότι δεν προβλέπονται κατεδαφίσεις για αυτές τις περιπτώσεις!

2. Πάνω από 1.000.000 αυθαίρετα ζητούν νομιμοποίηση. Η κόντρα μεταξύ Τίνας Μπιρμπίλη και οικονομικού επιτελείου, το οποίο ζητά απεγνωσμένα την τακτοποίησή τους για να εισπράξει, επιβαρύνει όπως πάντα το περιβάλλον.

3. Η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας λειτουργεί με υπουργικές αποφάσεις του 1965 για τη διάθεση των τοξικών αποβλήτων. Αποτέλεσμα: ο Ασωπός να πληρώνει εδώ και χρόνια την αδιαφορία του κράτους.

4. Ολη η χώρα ένα απέραντο .... ξενοδοχείο. Η σκανδαλώδης πριμοδότηση των λεγόμενων «condo hotels» έχει ανατεθεί εν λευκώ στο υπουργείο Πολιτισμού, που αντιμετωπίζει το θέμα με μοναδικό κριτήριο τον τουρισμό.

5. Για το Ελληνικό το υπουργείο κρατά αποστάσεις από τις πληροφορίες που θέλουν ξένους επενδυτές να το αξιοποιούν. Λέει απλά ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πάρκο της τάξης των 2.000 στρ.

6. Στο Βοτανικό, παρά την απόφαση του ΣτΕ κατά του εμπορικού κέντρου, οι νέες ρυθμίσεις που είναι υπό ψήφιση προβλέπουν απλώς «ψαλίδισμα» της προβλεπόμενης δόμησης και αύξηση του πρασίνου.

7. Αντί για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση για την Αττική, το υπουργείο Υποδομών επανεξετάζει τη σήραγγα στον Υμηττό που θα ενώσει τα Μεσόγεια με το Λεκανοπέδιο. Ο σχεδιασμός όμως σκοντάφτει στο νέο διάταγμα για την προστασία του Υμηττού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Ημέρα Περιβάλλοντος
Μαράθηκε η «Πράσινη γειτονιά»
Ενας ρύπος ήρθε απόψε απ' τα παλιά
Αθώα δελφίνια, ένοχοι άνθρωποι
Για το ίδιο θέμα
Μαράθηκε η «Πράσινη γειτονιά»
Ενας ρύπος ήρθε απόψε απ' τα παλιά
Αθώα δελφίνια, ένοχοι άνθρωποι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Πωλούνται τα καλύτερα κρεβάτια του ΕΣΥ
Ημέρα Περιβάλλοντος
Περιβάλλον: Το «αποπαίδι» όλων των κυβερνήσεων
Μαράθηκε η «Πράσινη γειτονιά»
Ενας ρύπος ήρθε απόψε απ' τα παλιά
Αθώα δελφίνια, ένοχοι άνθρωποι
Βροχόπτωση
Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει
Κτήμα Αμυγδαλέζας
Η μεγάλη των μπάτσων καταπάτηση
E.Coli
Βακτηρίδιο αγνώστου προελεύσεως
Πανελλαδικές
Τα μυστικά του νέου μηχανογραφικού
Εκκλησία
Διαζύγιο με το κράτος λόγω κρίσης
Οταν τα πρόστιμα πέφτουν σε... άβατο