Έντυπη Έκδοση

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΗΤΑΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει

Ισως ήταν από τις ελάχιστες φορές που αποχαιρετήσαμε τον Μάιο μήνα με ανακούφιση, καθώς τριάντα ημέρες τώρα μας «μπούχτισε» με βροχές και μπόρες σχεδόν καθημερινά, χωρίς να μας προσφέρει την αίσθηση της άνοιξης που είχαμε συνηθίσει, με λιγοστές βροχούλες να μοσχομυρίζουν την ατμόσφαιρα.

Οπως μαθαίνουμε τα νησιά «χόρτασαν» νερό, αφού η βροχόπτωση ήταν έξι φορές περισσότερη από τα κανονικά επίπεδα, ενώ στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη το ύψος της βροχής που έπεσε ήταν 1,5 εκατ. μεγαλύτερο, από τη μέση τιμή του μήνα. Και όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο διευθυντής κλιματολογίας της ΕΜΥ, Ν. Καραταράκης, ήταν το αποτέλεσμα της επικράτησης και εμμονής μιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που ευνοούσε τον νεφελώδη καιρό και τις βροχοπτώσεις.

Αποτέλεσε όμως ο φετινός Μάιος κάτι ξεχωριστό ή παρόμοια φαινόμενα είχαμε και άλλες χρονιές; Ο Μάιος του 2007, για παράδειγμα, ήταν επίσης αρκετά βροχερός, ενώ αντίθετα ο Μάιος του 2006 ήταν πολύ ξηρός στις περισσότερες περιοχές. Μάλιστα στα νησιά η βροχόπτωση, το 2006, ήταν κάτω του 10% της μέσης τιμής, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές κυμάνθηκε από 10% έως 30% και μόνο στις Σέρρες έφτασε το 70%.

Τι γινόταν όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη τη στιγμή που εμείς «πνιγόμασταν» στις βροχές; Στο κεντρικό τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου επικρατούσαν υψηλές πιέσεις, με συνέπεια να έχουμε καλοκαιρία και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, στις 6 Μαΐου, το θερμόμετρο σε Παρίσι, Βρυξέλλες, και Γενεύη άγγιξε τους 25-26 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τους 22 βαθμούς.

Οπως τονίζει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χ. Καμπεζίδης, κανείς δεν μπορεί να αποδώσει τις «τρέλες» του φετινού Μάη στις κλιματικές αλλαγές. Αλλωστε, όπως παρατηρεί το Κέντρο Ερευνών του Αστεροσκοπείου, που μετράει και συγκρίνει θερμοκρασίες από το 1860, υπήρξαν περίοδοι που ο Μάιος έδωσε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, το 1954 η μέση θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί, το 1991 17 βαθμοί, ενώ το 2003 ήταν ο πιο ζεστός από όλους, με 23,4.

Τι προβλέπει όμως για το φετινό καλοκαίρι η ΕΜΥ; Θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και πόσο θα ανέβει ο υδράργυρος; Ο Ν. Καραταράκης μας δίνει την πρόγνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων, στην οποία προβλέπεται ότι η μέση θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι, σε Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Α. Στερεά, Εύβοια, καθώς και σε Θεσσαλία, Ηπειρο, Μακεδονία και Θράκη, 0,5-1 βαθμό πάνω από το κανονικό, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές έως 0,5 βαθμό. Σχετικά με τις βροχές, μάλλον τις γλιτώνουμε, καθώς όλα δείχνουν ότι θα κυμανθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Πωλούνται τα καλύτερα κρεβάτια του ΕΣΥ
Ημέρα Περιβάλλοντος
Περιβάλλον: Το «αποπαίδι» όλων των κυβερνήσεων
Μαράθηκε η «Πράσινη γειτονιά»
Ενας ρύπος ήρθε απόψε απ' τα παλιά
Αθώα δελφίνια, ένοχοι άνθρωποι
Βροχόπτωση
Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει
Κτήμα Αμυγδαλέζας
Η μεγάλη των μπάτσων καταπάτηση
E.Coli
Βακτηρίδιο αγνώστου προελεύσεως
Πανελλαδικές
Τα μυστικά του νέου μηχανογραφικού
Εκκλησία
Διαζύγιο με το κράτος λόγω κρίσης
Οταν τα πρόστιμα πέφτουν σε... άβατο