Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΠΑΝΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ-Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Βακτηρίδιο αγνώστου προελεύσεως

Είναι το τρίτο κατά σειρά διατροφικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή το Ε. coli. Αυτή τη φορά, όμως, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος 0104-Η4 χαρακτηρίζεται πολύ επικίνδυνο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Οι επιστήμονες δίνουν αγώνα για να εντοπίσουν την πηγή της μόλυνσης, αφού, παρά τις αρχικές ανακοινώσεις των Γερμανών, διαπιστώθηκε τελικά πως δεν ήταν τα ισπανικά αγγουράκια!

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το επικίνδυνο στέλεχος, με τη Γερμανία -και ιδιαίτερα το Αμβούργο- να βρίσκεται στην κορυφή και με τους περισσότερους θανάτους, που μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν 17.

Η νέα διατροφική επιδημία προσέλαβε και διπλωματικές διαστάσεις, αρχικά μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας, με τον πρωθυπουργό Θαπατέρο να διεκδικεί ακόμα και αποζημιώσεις. Σε μόλις μία εβδομάδα οι ισπανοί αγρότες φαίνεται πως υπέστησαν ζημιές ύψους 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους 70.000 άνθρωποι.

Ακολούθησε η Ρωσία αποκλείοντας όλα τα νωπά τρόφιμα ευρωπαϊκών χωρών με τον ισχυρισμό πως η Ευρώπη δεν έχει βρει την πηγή μόλυνσης. Από αυτόν τον αποκλεισμό πλήττονται χιλιάδες αγρότες της Ε.Ε., ανάμεσά τους και παραγωγοί οπωροκηπευτικών της Κρήτης οι οποίοι εξάγουν σημαντικές ποσότητες φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία. Η Κομισιόν αντέδρασε έντονα, με δεδομένη τη σοβαρή οικονομική ζημιά από την «πρόωρη» και «αδικαιολόγητη» αντίδραση της Μόσχας. Οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς τη Ρωσία σε νωπά προϊόντα αγγίζουν ετησίως τα 600 εκατ. ευρώ!

Επιστήμονες και γιατροί δημόσιας υγείας με δηλώσεις τους καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος βρίσκεται στα ισπανικά αγγουράκια, καθώς «σπανίως τα αγγούρια εμπλέκονται σε τροφιμογενείς ασθένειες».

Κι όμως, σε Βρετανία, Γαλλία, Αμερική αλλά και στην Ελλάδα, υπήρχαν από την πρώτη στιγμή δηλώσεις επιστημόνων, που ανέφεραν ότι: «Πρέπει να στρέψουμε την έρευνα στα ζώα, καθώς αυτά συνήθως είναι φορείς στο πεπτικό τους σύστημα του επικίνδυνου βακτηριδίου». Κυρίως, δε, στην κοπριά, που χρησιμοποιείται και ως λίπασμα!

Το βακτήριο Ε. coli είναι περισσότερο επικίνδυνο για παιδιά και ηλικιωμένους. Ομως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Ο104-Η4 «χτυπάει» ενήλικους, και κυρίως γυναίκες. Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία τα περιστατικά μόλυνσης από Ε. coli είχαν αυξηθεί ανησυχητικά. Κατά συνέπεια το εντεροβακτηρίδιο ήταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση στην ατζέντα των επιστημονικών επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, μέχρι τώρα, η πηγή μόλυνσης εντοπιζόταν κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση της αναπληρώτριας καθηγήτριας μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρυσάνθης Παπαδοπούλου, που αναφέρεται σε μελέτες οι οποίες δείχνουν πως: ο Ε. coli 0157-Η7 (άλλο στέλεχος του βακτηριδίου) δεν εντοπίζεται μόνον στη φλούδα ενός φυτού, αλλά και στον κορμό του, τη σάρκα του και τα φύλλα! Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς οι μέχρι τώρα προειδοποιήσεις, ακόμη και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι απλώς να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πάρα πολύ καλά πριν τα φάμε. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής μόνον οι αρχές της Γερμανίας προειδοποιούσαν τους πολίτες να σταματήσουν να τρώνε μαρούλια, ντομάτες και αγγούρια μέχρι να εντοπιστεί ο ακριβής φορέας του θανατηφόρου στελέχους.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, με βάση τους επιστήμονες, το στέλεχος 0157-Η7 μπορεί να επιζήσει αρκετούς μήνες στην κατάψυξη με -20 βαθμούς Κελσίου αλλά και να αντέξει για 5 λεπτά στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο και ακόμη πιο επικίνδυνο στέλεχος μέχρι τώρα ήταν άγνωστο. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα στελέχη είναι ότι δεν περνούσαν στη διατροφική αλυσίδα, σε αντίθεση με το 0104-Η4!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Πωλούνται τα καλύτερα κρεβάτια του ΕΣΥ
Ημέρα Περιβάλλοντος
Περιβάλλον: Το «αποπαίδι» όλων των κυβερνήσεων
Μαράθηκε η «Πράσινη γειτονιά»
Ενας ρύπος ήρθε απόψε απ' τα παλιά
Αθώα δελφίνια, ένοχοι άνθρωποι
Βροχόπτωση
Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει
Κτήμα Αμυγδαλέζας
Η μεγάλη των μπάτσων καταπάτηση
E.Coli
Βακτηρίδιο αγνώστου προελεύσεως
Πανελλαδικές
Τα μυστικά του νέου μηχανογραφικού
Εκκλησία
Διαζύγιο με το κράτος λόγω κρίσης
Οταν τα πρόστιμα πέφτουν σε... άβατο