Έντυπη Έκδοση

Φρανκ Σέτσινγκ

Ο προφήτης του ωκεάνιου κόσμου

«Οι τεχνολογίες μας γίνονται καλύτερες, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά ασφαλείς. Παραμένει επικίνδυνο να κάνεις γεωτρήσεις στον βυθό, όπου δεν μπορείς απλώς να πας κάτω σε περίπτωση ανάγκης και να διορθώσεις κάτι στα γρήγορα. Δεν είμαι κατά της πετρελαϊκής εκμετάλλευσης - αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες μας δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Απαιτείται περισσότερος χρόνος για να δοκιμάζουμε τις τεχνολογίες μας - και ο χρόνος είναι κάτι που οι μεγάλες εταιρείες δεν διαθέτουν εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού».

Στο «Σμήνος» (εκδ. Καστανιώτης), το οποίο συνέγραψε λίγα χρόνια πριν, ο Φρανκ Σέτσινγκ μοιάζει να προβλέπει πολλά απ' όσα συμβαίνουν σήμερα στους ωκεανούς του πλανήτη μας Στο «Σμήνος» (εκδ. Καστανιώτης), το οποίο συνέγραψε λίγα χρόνια πριν, ο Φρανκ Σέτσινγκ μοιάζει να προβλέπει πολλά απ' όσα συμβαίνουν σήμερα στους ωκεανούς του πλανήτη μας Αυτά έλεγε προ διετίας σε συνέντευξή του στην «Ε» ο Γερμανός Φρανκ Σέτσινγκ, συγγραφέας του απόλυτου οικολογικού θρίλερ «Σμήνος» (εκδ. «Καστανιώτη») καθώς και του «Ειδήσεις από ένα άγνωστο σύμπαν» (εκδ. «Καστανιώτη»), στο οποίο παραθέτει μια σειρά ενδιαφερουσών πληροφοριών σε σχέση με τον -εν πολλοίς- άγνωστο κόσμο του ωκεανού. Η πρόσφατη οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, εξαιτίας της απρόσεκτης λειτουργίας της ΒΡ, δυστυχώς τον κατέστησε προφητικό, δικαιώνοντάς τον απόλυτα.

Ομως ο Σέτσινγκ αποδείχθηκε πρόσφατα ανατριχιαστικά επίκαιρος και για ακόμη ένα λόγο. Στο «Σμήνος», το βασικό θέμα είναι ότι τα πλάσματα της θάλασσας (φάλαινες, καβούρια, όστρακα κ.ά.), συντονιζόμενα από μια ενιαία διάνοια, εξεγείρονται εναντίον του ανθρώπου, απηυδισμένα από τη συμπεριφορά του απέναντί τους. Πριν από λίγες ημέρες, όλοι θυμόμαστε τη φωτογραφία (αλλά και το βίντεο) της φάλαινας η οποία ορθώθηκε περήφανη στη θάλασσα και κατόπιν «έσκασε» με πάταγο πάνω σε παρακείμενο γιοτ. Επρόκειτο για επίθεση, επρόκειτο για κάτι άλλο, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά, πάντως στο μυαλό των περισσοτέρων ήρθε και πάλι το ερεβώδες σενάριο του «Σμήνους».

«Είμαστε μόνο ένα από τα εκατομμύρια των ειδών που μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη», διακηρύσσει ο Σέτσινγκ. «Δεν μπορούμε πλέον να ζούμε χωριστά από τη φύση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι είμαστε κομμάτι της φύσης και πως οτιδήποτε κάνουμε στον πλανήτη μας ή σε άλλα είδη, κάποια στιγμή, θα επιστρέψει πίσω σε εμάς». Διαφωνεί κανείς μαζί του;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Σημείο συνάντησης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Θερινό σινεμά πρωτοπορίας έστησε η Καφέτση
Αρχαιολογικοί χώροι
Το φεγγάρι είναι κόκκινο, η κρίση είναι βαθιά
Κριτική μουσικής
Οταν ο Κωνσταντίνος Καρύδης ερμηνεύει Μπετόβεν
Συνέντευξη: Σεμπάστιαν Νακάγεφ
«Ο Οθέλλος είναι αγαπησιάρης και κακομοίρης»
Κριτική κινηματογράφου
Η κρυφή γοητεία του αληθινού, εμπνευσμένου σινεμά
Τηλεόραση
Ριάλιτι στα άκρα
Μεγάλα αστέρια στη μικρή οθόνη
Τεχνικοί εναντίον Star και Ενωσης καναλιών
Αυγουστιάτικη ενημέρωση
Άλλες ειδήσεις
Ο Τεό επιστρέφει στο Ζαγόρι