Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Πήρε παράταση ο Μπερλουσκόνι

Επιβίωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι του πρώτου τεστ αντοχής στην ιταλική Βουλή, μετά τη ρήξη με τον Τζανφράνκο Φίνι, καθώς απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά του υφυπουργού Δικαιοσύνης Τζάκομο Καλιέντο και απομακρύνθηκε προσωρινά ο κίνδυνος να χάσει η κυβέρνησή του τη «δεδηλωμένη».

Διακόσια ενενήντα εννέα μέλη της Κάτω Βουλής ψήφισαν κατά, 229 υπέρ και 75 απείχαν της ψηφοφορίας. Ο καβαλιέρε, που μπορεί να έχει περάσει από... σαράντα κύματα, δίνοντας μάχες σε διάφορα επίπεδα, αλλά αυτή τη φορά είδε πιο καθαρά να διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον, λαμβάνει πλέον μηνύματα για τις νέες ισορροπίες.

Η πρόταση μομφής κατά του Τζάκομο Καλιέντο κατατέθηκε μετά τις αποκαλύψεις ότι ο υφυπουργός συμμετείχε ενεργά στο πολιτικό σκάνδαλο που αφορούσε μυστική οργάνωση για την παρέμβαση δικαστικών υπέρ κάποιων πολιτικών στελεχών φίλα προσκείμενων στον Μπερλουσκόνι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ατζελίνο Αλφάνο, τόνισε πως ο Καλιέντο έχει το δικαίωμα να θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ενώ όλη η υπόθεση είναι μια πλεκτάνη των δικαστών.

Κι ενώ σ' αυτή τη... στροφή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν φάνηκε να έχει απώλειες, γεγονός παραμένει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην συνεργάτη του, Τζανφράνκο Φίνι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση απείχαν από την κρίσιμη ψηφοφορία, μπορεί κατά περίπτωση σε κάποια άλλη ψηφοφορία να συμπαραταχθούν με την αντιπολίτευση, δημιουργώντας τότε σοβαρότατο πρόβλημα στην επιβίωση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, που προέρχεται από τη Λέγκα του Βορά, τόνισε ότι η κυβέρνηση «ταξιδεύει πλέον χωρίς πυξίδα», μετά το διαζύγιο Μπερλουσκόνι - Φίνι την περασμένη εβδομάδα. «Αν το πλοίο χτυπήσει στα βράχια, πάμε στις κάλπες», συμπλήρωσε. Για την ώρα, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε, αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ισορροπίες είναι φανερά ευαίσθητες.

Η κατάσταση αναμένεται να εκτονωθεί μερικώς λόγω των θερινών διακοπών της Βουλής και η συνέχεια μετατίθεται στο φθινόπωρο. Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο έχει ήδη ξεκινήσει τις διακοπές του, κάτι που ερμηνεύτηκε από σχολιαστές ως ένδειξη ότι τα πράγματα, σε σχέση με τη χθεσινή ψηφοφορία, δεν ήταν και τόσο επιτακτικά.

Εντείνεται, πάντως, η φημολογία ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες πριν από το 2013, οπότε λήγει κανονικά η θητεία της. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επιδιώξει την προσφυγή στις κάλπες, όταν το κρίνει απαραίτητο και προτού προλάβει ο Τζανφράνκο Φίνι να επενδύσει στις απώλειες της κυβέρνησης και να κεφαλαιοποιήσει την αποχώρησή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Πήρε παράταση ο Μπερλουσκόνι
Ρωσία
Στα 300 μέτρα η ορατότητα στη Μόσχα λόγω καπνού
Ιράν
Συγκεχυμένες πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού προέδρου
Ισραήλ - Λίβανος
Εξιλαστήριο θύμα... το πευκάκι
Τουρκία
Αγκυρα: «Στόχος η αλήθεια και όχι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ»
Περιβάλλον
Το τάπωσαν...
Καρκίνος του μαστού
«Μη απαραίτητες οι μαστογραφίες»
Άλλες ειδήσεις
«Φιγουρίνια» οι Ινδοί, «λέτσοι» οι Ούγγροι