Έντυπη Έκδοση

Αγκυρα: «Στόχος η αλήθεια και όχι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ»

Δυσαρέσκεια εκφράζει η Αγκυρα προς τις ΗΠΑ για τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας εκπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη, Σούζαν Ράις, την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση για την επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ σχετικά με το ισραηλινό ρεσάλτο στον Στόλο της Ελευθερίας για τη Γάζα και στην οποία θα συμμετάσχουν Ισραήλ και Τουρκία.

Ο Νταγκ Σίλιμαν, Νο 2 της πρεσβείας των ΗΠΑ, κλήθηκε χθες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «για να του εκφραστούν οι διαμαρτυρίες». Σύμφωνα με ανώνυμη τουρκική διπλωματική πηγή, η Ράις είχε μεταξύ άλλων σχολιάσει πως η νεοαναγγελθείσα έρευνα του ΟΗΕ δεν «αντικαθιστά» τις ξεχωριστές έρευνες που διεξάγουν Τουρκία και Ισραήλ και η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα λεγόμενά της δίνουν την εντύπωση πως οι ΗΠΑ καθοδηγούν τις εργασίες της επιτροπής. Η Αγκυρα, πάντα μέσα από τις γραμμές των λεγομένων της Ράις, πιστεύει επίσης ότι η Ουάσιγκτον προσεγγίζει την έρευνα του ΟΗΕ κυρίως ως μέσο για να ξεπεράσουν Ισραήλ και Τουρκία τις πρόσφατες εντάσεις στη σχέση τους. «Η επίθεση είναι ένα ζήτημα μεταξύ του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας και όχι μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. Υπήρχαν πολίτες 30 χωρών σε αυτά τα πλοία», είπε ο Τούρκος διπλωμάτης. «Η επιτροπή έχει στόχο να ερευνήσει το συμβάν. Ο ρόλος της δεν είναι να απαλλάξει το Ισραήλ και να βελτιώσει τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις».

Πάντως, ούτε η Τουρκία ούτε το Ισραήλ έχουν ακόμη ανακοινώσει τα ονόματα των αξιωματούχων τους που θα συμμετάσχουν στην τετραμελή επιτροπή, στην οποία προΐσταται ο πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ, ενώ επίσης μετέχει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Πήρε παράταση ο Μπερλουσκόνι
Ρωσία
Στα 300 μέτρα η ορατότητα στη Μόσχα λόγω καπνού
Ιράν
Συγκεχυμένες πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού προέδρου
Ισραήλ - Λίβανος
Εξιλαστήριο θύμα... το πευκάκι
Τουρκία
Αγκυρα: «Στόχος η αλήθεια και όχι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ»
Περιβάλλον
Το τάπωσαν...
Καρκίνος του μαστού
«Μη απαραίτητες οι μαστογραφίες»
Άλλες ειδήσεις
«Φιγουρίνια» οι Ινδοί, «λέτσοι» οι Ούγγροι