Έντυπη Έκδοση

Η ΒΡ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Το τάπωσαν...

Τέσσερις μήνες μετά την έκρηξη στην πετρελαιοπηγή στον κόλπο του Μεξικού και της συνεχούς διαρροής αργού πετρελαίου στη θάλασσα, η ΒΡ ανακοίνωσε χθες ότι κατάφερε να σταματήσει τη διαρροή, ισοσταθμίζοντας την υδροστατική πίεση στο σημείο που διέφευγε το πετρέλαιο.

Εικόνα από βίντεο της ΒΡ που δείχνει τμήμα της κατασκευής που δημιούργησαν για να σταματήσουν τη διαρροή (Reuters) Εικόνα από βίντεο της ΒΡ που δείχνει τμήμα της κατασκευής που δημιούργησαν για να σταματήσουν τη διαρροή (Reuters) Ο πρόεδρος Ομπάμα έσπευσε να χαιρετίσει το επίτευγμα. Τα στελέχη του υποστηρίζουν ότι στη θάλασσα έχει μείνει πολύ μικρή ποσότητα πετρελαίου, αλλά οι πλέον ακριβείς μετρήσεις που έχουν γίνει ώς τώρα δείχνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα στην ιστορία της Αμερικής, οπότε αναφύονται αμφιβολίες για τους κυβερνητικούς διθυράμβους.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση πέτυχε η επιχείρηση που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «στατική παύση». Οπως μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, η εταιρεία υποστηρίζει ότι στα πρώτα 90 λεπτά από την ώρα που άρχισε η επιχείρηση με την έγχυση ειδικής λάσπης στο σημείο της διαρροής, η πίεση στην πετρελαιοπηγή άρχισε να μειώνεται. Το εγχείρημα προέβλεπε να διοχετευτεί ειδική λάσπη που χρησιμοποιείται στις γεωτρήσεις, μαζί με άλλα υγρά υλικά, όπως το τσιμέντο, αλλά και κάποια στερεά, σε βάθος 1,5 χιλιομέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν συνολικά 33 έως 61 ώρες από την έναρξη του εγχειρήματος για να διαπιστωθεί, αν όντως έχει σταθεροποιηθεί η πηγή και να αποφασιστεί, αν μετά τη λάσπη θα πρέπει η πηγή να σφραγιστεί και με ένα στρώμα τσιμέντου. Η διοχέτευση λάσπης σταμάτησε οκτώ ώρες μετά την εξισορρόπηση της πίεσης και αφού είχε διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε η παραμικρή διαρροή. «Είναι ακρογωνιαίος λίθος», δήλωσε στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος της εταιρείας, Σέιλα Ουίλιαμς.

Φανερά ανακουφισμένος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε το επίτευγμα ως «πολύ καλό νέο». Η επιχείρηση έγινε νύχτα και στις πρωινές εκπομπές εμφανίστηκε η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα ενέργειας Κάρολ Μπράουνερ, η οποία δήλωσε πως μια νέα εκτίμηση της διαρροής έδειξε ότι το 75% του πετρελαίου είτε έχει περισυλλεγεί είτε έχει καεί είτε έχει εξατμιστεί είτε έχει διαλυθεί στον κόλπο. «Η μητέρα φύση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει», δήλωσε η Μπράουνερ στο NBC. Στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC δήλωσε ότι στη θάλασσα έχει μείνει το 25% του πετρελαίου. Δεν διευκρίνισε αν είναι το 25% του πετρελαίου που βγήκε από την πηγή ή αν είναι το 25% του πετρελαίου που έμεινε στη θάλασσα. Οι νέες μετρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης πάντως έδειξαν ότι η έκρηξη του Απριλίου στην πετρελαιοπηγή προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα, μεγαλύτερη και από την καταστροφή του 1979, με την έκρηξη στην πηγή Ixtoc, στον Κόλπο του Μεξικού. Τότε η διαρροή ήταν 3 εκατομμύρια βαρέλια. Τώρα υπολογίζεται στα πέντε εκατομμύρια. Αν έχει μείνει το 25% αυτών στη θάλασσα, η ποσότητα είναι τετραπλάσια όσης διέρρευσε από το πετρελαιοφόρο Εξόν Βαλντέζ, στην Αλάσκα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Πήρε παράταση ο Μπερλουσκόνι
Ρωσία
Στα 300 μέτρα η ορατότητα στη Μόσχα λόγω καπνού
Ιράν
Συγκεχυμένες πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού προέδρου
Ισραήλ - Λίβανος
Εξιλαστήριο θύμα... το πευκάκι
Τουρκία
Αγκυρα: «Στόχος η αλήθεια και όχι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ»
Περιβάλλον
Το τάπωσαν...
Καρκίνος του μαστού
«Μη απαραίτητες οι μαστογραφίες»
Άλλες ειδήσεις
«Φιγουρίνια» οι Ινδοί, «λέτσοι» οι Ούγγροι