Έντυπη Έκδοση

Καταστροφές και αστάθεια

FINANCIAL TIMES

Οι πλημμύρες που καταστρέφουν το Πακιστάν δεν είναι η πρώτη φυσική καταστροφή που ζει ο κόσμος φέτος.

Προηγήθηκε ο σεισμός 7 Ρίχτερ με 220.000 νεκρούς στην Αϊτή και ακολούθησε ο πολύ ισχυρότερος σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή, με λιγότερους από 500 νεκρούς. Η μεγάλη διαφορά στον απολογισμό θυμάτων μεταξύ των δύο σεισμών δείχνει πόσο οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών εξαρτώνται περισσότερο από την ικανότητα των κρατών να προετοιμάζονται και να ανταποκρίνονται, παρά από τις δυνάμεις της φύσης που εξαπολύουν τα φαινόμενα αυτά.

Η Χιλή, από τις καλύτερα διοικούμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής, είχε και αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς και αποτελεσματικό σύστημα αντίδρασης. Η Αϊτή, από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, δεν είχε στην ουσία υποδομή ανακούφισης από καταστροφές....

Δυστυχώς το Πακιστάν δεν είναι Αϊτή, αλλά ούτε και μοιάζει στη Χιλή ως προς την ικανότητα ανταπόκρισης... Ο πρόεδρος Ζαρντάρι... εξαρτάται από την υποστήριξη του στρατού... Οπότε δεν είναι έκπληξη που οι πλημμύρες προκάλεσαν τόσο μεγάλη ζημιά... Η ανικανότητα του Ισλαμαμπάντ να διανείμει βοήθεια είναι πασιφανής... Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει, ακόμα κι αν η κρατική ανεπάρκεια δεν επιτρέψει να φτάσει η βοήθεια εκεί που χρειάζεται... Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία μήπως οι φυσικές καταστροφές αποδεσμεύσουν αποσταθεροποιητικές πολιτικές δυνάμεις... Καθώς ήδη μάχεται με τους Ταλιμπάν... το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Πακιστάν είναι περαιτέρω αστάθεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Στον κόσμο του Τύπου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Πήρε παράταση ο Μπερλουσκόνι
Ρωσία
Στα 300 μέτρα η ορατότητα στη Μόσχα λόγω καπνού
Ιράν
Συγκεχυμένες πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού προέδρου
Ισραήλ - Λίβανος
Εξιλαστήριο θύμα... το πευκάκι
Τουρκία
Αγκυρα: «Στόχος η αλήθεια και όχι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ»
Περιβάλλον
Το τάπωσαν...
Καρκίνος του μαστού
«Μη απαραίτητες οι μαστογραφίες»
Άλλες ειδήσεις
«Φιγουρίνια» οι Ινδοί, «λέτσοι» οι Ούγγροι