Έντυπη Έκδοση

Ο Τεό επιστρέφει στο Ζαγόρι

Σαράντα χρόνια έπρεπε να περάσουν από την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Θόδωρου Αγγελόπουλου, την «Αναπαράσταση» (1970), για να επιστρέψει ο διεθνής Ελληνας στο Ζαγόρι.

Η Τούλα Σταθοπούλου ως Ελένη, σε σκηνή από την «Αναπαράσταση» του Αγγελόπουλου Η Τούλα Σταθοπούλου ως Ελένη, σε σκηνή από την «Αναπαράσταση» του Αγγελόπουλου Και να τιμηθεί την Κυριακή από τους Ζαγορίτες, στο πλαίσιο του 12ου Τριήμερου Θερινού Κινηματογράφου, σε ένα από τα 46 χωριά του τόπου, 30 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, στα Κάτω Πεδινά (Σουδενά) Ζαγορίου.

Εύκολα υποπτεύεται κανείς τη συναισθηματική φόρτιση, αφού η «Αναπαράσταση», ταινία-σταθμός της απαρχής του «Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου», φόντο της έχει το σκληρό, «γυάλινο» τοπίο του Ζαγορίου. Φυσικό «σκηνικό» της είναι τα χωριά Μονοδένδρι, Βίτσα και Κουκούλι. Ο Αγγελόπουλος έζησε το μεταφυσικό τόπο κατά τα γυρίσματα, στα οποία συμμετείχαν ντόπιοι. Τέσσερις δεκαετίες μετά, το Ζαγόρι, που ποτέ δεν τον ξέχασε, τον τιμά.

Την Κυριακή στο θερινό σινεμά των Κάτω Πεδινών, μετά το χαιρετισμό του τιμωμένου, η σκηνοθέτιδα Νικαίτη Κοντούρη θα αποπειραθεί «μια σύντομη αναφορά σε έναν μεγάλο δημιουργό». Θα ακολουθήσει η προβολή της «Αναπαράστασης». Προηγουμένως, θα έχουν εγκαινιαστεί εκθέσεις φωτογραφίας δύο συνεργατών του σκηνοθέτη. Η πρώτη, με υλικό από τον «Θίασο», με την υπογραφή του διευθυντή φωτογραφίας Ανδρέα Σινάνου, η δεύτερη από την ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει», που τράβηξε ο Ανδρέας Σοφικίτης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Κάτω Πεδινών, τη Ν.Α. Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου, της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Ζαγορίου και του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορίσιων.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα προβληθούν στα Κάτω Πεδινά ακόμη τρεις ταινίες μεγάλου μήκους. Την Τρίτη η «Νήσος»(2009) του Χρήστου Δήμα, την Τετάρτη το «Μυστικό στα μάτια της» (2009) του Αργεντίνου Χουάν Χοσέ Καμπανέλα (Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2010), την Πέμπτη το «Soul Kitchen»(2009) του Φατίχ Ακίν.

Το τετραήμερο πραγματοποιείται με τη στήριξη του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Θερινό σινεμά πρωτοπορίας έστησε η Καφέτση
Αρχαιολογικοί χώροι
Το φεγγάρι είναι κόκκινο, η κρίση είναι βαθιά
Κριτική μουσικής
Οταν ο Κωνσταντίνος Καρύδης ερμηνεύει Μπετόβεν
Συνέντευξη: Σεμπάστιαν Νακάγεφ
«Ο Οθέλλος είναι αγαπησιάρης και κακομοίρης»
Κριτική κινηματογράφου
Η κρυφή γοητεία του αληθινού, εμπνευσμένου σινεμά
Τηλεόραση
Ριάλιτι στα άκρα
Μεγάλα αστέρια στη μικρή οθόνη
Τεχνικοί εναντίον Star και Ενωσης καναλιών
Αυγουστιάτικη ενημέρωση
Άλλες ειδήσεις
Ο Τεό επιστρέφει στο Ζαγόρι