Έντυπη Έκδοση

Μεταβυζαντινές αγιογραφίες

Η ιστορία ενός Κυκλαδίτη πολυδιάστατου αγιογράφου, με πλούσιο έργο και εκτός των ορίων των νησιών. Η πορεία κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ενετοκρατίας (1686-1715) στην Πελοπόννησο, από την Κυνουρία, τον Πάρνωνα της Λακωνίας, μέχρι και την Εξω Μάνη της Μεσσηνίας.

Το Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών Σερίφου Το Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών Σερίφου Είναι η φάση όπου τοιχογραφεί κυρίως ναούς, με καταγραμμένες μέχρι σήμερα παραστάσεις, οι οποίες ξεπερνούν τις 350! Αργότερα επανέρχεται στις Κυκλάδες και ζωγραφίζει στη Μύκονο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη.

«Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ "Νήσου Μικόνου"», του Γιώργου Ανωμερίτη, εκδόσεις Μίλητος.

Ο συγγραφέας, κυκλαδικής καταγωγής, γνωστός για την αγωνιστική και πολιτική του δραστηριότητα, διαπιστώνοντας τη μυκονιάτικη (με ρίζες κρητικές) καταγωγή του ζωγράφου Καλέργη, άρχισε να αναζητεί τα ίχνη του αγιογραφικού του έργου, εικόνες, τοιχογραφίες και τέμπλα, τα οποία υπέγραφε καταγράφοντας τον τόπο που είχε γεννηθεί: «Καμού του ελαχίστου ζωγράφου Χριστόδουλου Καλέργη εκ νήσου Μικόνου». Ζωγράφος της Κρητικής Σχολής (άγνωστες οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του), απ' όπου και η βαθιά ρίζα των Καλλέργηδων, πρέπει να ήταν ανήσυχος χαρακτήρας, αν και δογματικά υπήρξε υπάκουος στους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, όπως και στα προηγούμενα «κυκλαδικά» του βιβλία («Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας - ένας νησιωτικός Μυστράς στην Κεντρική Νάξο», «Το Κάστρο της Νάξου και οι Εκκλησίες του», «Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης», «Νάξος και Μικρές Κυκλάδες Ανωθεν» και πρόσφατα το «Μοναστήρια των Κυκλάδων με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια»), έτσι και σ' αυτό, που είναι και βιογραφικό, συνταιριάζει τα γραπτά αποτελέσματα της έρευνάς του με σχολιασμένες ψηφιακές εικόνες των έργων του Καλέργη, των τόπων και των ναών που ιστόρησε, σε μια ευανάγνωστη ισορροπία. *

*«Νάξαθλον». Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει την Κυριακή για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον αγώνα τριάθλου (Νάξαθλον) 1 χιλιόμετρο κολύμπι, 30 χιλιόμετρα ποδήλατο και 8 χιλιόμετρα τρέξιμο. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. Οι αθλητές παρακαλούνται να προσέλθουν στην αφετηρία (είσοδος λιμανιού, κοντά στα ΚΤΕΛ) τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα για τη δήλωση συμμετοχής και την παραλαβή των αριθμών τους! Η οργάνωση θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των αθλητών (Πειραιάς-Νάξος, Νάξος-Πειραιάς). Οι συνοδοί θα καταβάλουν οι ίδιοι το αντίτιμο της μετακίνησής τους. Οι αθλητές συμμετέχουν στον αγώνα με δική τους ευθύνη. Ισχύει κανονικά ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας. Τηλ.: 22853-60140, 6972-208357.

Εκπαίδευση ενηλίκων

Μελισσοκομία, τυροκομία, οινοτεχνία, καλλιέργεια αυτοφυών φυτών με ανθοκομική και αρωματική χρήση, μεσογειακό κελάρι, ανθοδετική, εργαστήρι κεραμικής, ακόμη και δημιουργική γραφή είναι μερικά από τα προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (τηλ.: 2310-492726), που ξεκινούν από τον Οκτώβριο.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προσφέρει για έβδομη χρονιά προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, που στόχο έχουν την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά και την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Τα προγράμματα αυτά είναι δομημένα ώστε να ανταποκρίνονται απόλυτα στις ατομικές ανάγκες έκφρασης και επικοινωνίας των εκπαιδευομένων και να συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τη γνώση με τη βιωματική εμπειρία. Από φέτος, σε συνεργασία με τον πιστοποιητικό οργανισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ACTA (Aristotle University Certification Training & Assessment), πιστοποιούνται τα προγράμματα της μελισσοκομίας, της τυροκομίας, της εκτροφής και περιποίησης αλόγων και της αμπελουργίας.

Παιδιατρικό διήμερο

Σεμινάριο στο Pivotal Response Training, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής (www.paidiatriki.org), πραγματοποιείται στις 22 και 23 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «President» (Κηφισίας 43, Αμπελόκηποι).

Οπως μας λέει ο δρ Δ. Δημητρίου Παπαβασιλείου, MD PhD, «πρόκειται για μια νατουραλιστική μέθοδο, βασισμένη στις αρχές της εφαρμοσμένης συμπεριφορικής ανάλυσης, με λιγότερο αυστηρές επιταγές και δυνατότητα περισσότερης εκπαίδευσης στο σπίτι από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν στη μέθοδο αυτή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά αλλά και συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους σε τομείς των αυτιστικών παιδιών που χρειάζονται βελτίωση». Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι εμπνευστές της μεθόδου PRT, οι διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητής Ρόμπερτ Κέγκελ και δρ Λιν Κέγκελ, που διευθύνουν το Κέντρο Αυτισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σάντα Μπάρμπαρα - ΗΠΑ. Τηλ.: 6947-908479.

Αντιθέσεις

Γιώργος Πεταλωτής

υφυπουργός Δικαιοσύνης

«Προσωπικά ανήκω σε ένα κόμμα που έχει στον τίτλο του τη λέξη "σοσιαλιστικό"»

«ΝΕΑ»

Φιλαρέτη Κομνηνού

ηθοποιός

«Δεν θέλω να αισθάνομαι πια πολίτης δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κατηγορίας»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
16 πλοία ταξίδευαν με πλαστά πιστοποιητικά
Απεξάρτηση
Στο μισό τα κονδύλια για απεξάρτηση
Ταξί
Δεν θα μεταβιβάζονται οι άδειες ταξί
Μέσα μεταφοράς
Ζεσταίνουν τα χειρόφρενα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Γκόλντεν μπόις στους δήμους
Ζητεί να βγουν στο φως όλες οι εκπτώσεις για τους διαγωνισμούς σχολείων του ΟΣΚ
"Αγανακτισμένοι"
Η πλατεία ξαναγύρισε
Επενδύσεις
Πλωτό νησί στον Φλοίσβο
Μετανάστες
Έκαψαν τα στρώματα
Τραγωδία με 21 νεκρούς μετανάστες στο Ιόνιο
Αερομεταφορές
Ανω-κάτω οι πτήσεις από τη λευκή απεργία
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μπαμπάς και κόρη
Εκπαίδευση
ΟΕΔΒ: 15 Οκτωβρίου το 70% των βιβλίων
Πυρκαγιές
Σώθηκε από τη φωτιά το ελατόδασος του Μαινάλου
Υγεία
Με 48ωρη απεργία και πορεία απαντούν στο νομοσχέδιο οι γιατροί
Δικαιοσύνη
Αποζημίωση σε ιδιοκτήτες από το Δημόσιο για κατάληψη έκτασης από Ρομά
Άλλες ειδήσεις
Δακτύλιος από σήμερα