Έντυπη Έκδοση

Ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Σάιλοκ στον «Εμπορο της Βενετίας» («Ακροπόλ»), μιλά στην «Ε» για το ρατσισμό μας και τη χρεοκοπία των πολιτικών μας

«Ζούμε στην εποχή του ακραίου ψέματος»

«Είναι προδομένος από τις πολιτικές ηγεσίες αυτός ο λαός, γι' αυτό είναι κουμπωμένος. Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και των ιδεολογιών έφερε και τη βία και την αμορφωσιά»

Ο Νικήτας Τσακίρογλου, προτού ανεβεί στη σκηνή του θεάτρου «Ακροπόλ» ως Σάιλοκ στο σεξπιρικό «Εμπορο της Βενετίας», μας μίλησε για το ρατσισμό της κοινωνίας μας και τον προδομένο ελληνικό λαό.

Πλήρες θέμα...

 • Αρχαιολογία

  • Εκλεισε η 13ετής ανασκαφική έρευνα στην αρχαία λίμνη Η Κάρλα έστειλε καράβια στην Τροία
   Κάρλα στην αρχαιότητα, γνωστή ως Βοιβηίς, εκτεινόταν στην πεδιάδα της ανατολικής Θεσσαλίας Δεκατρία χρόνια έσκαβαν οι αρχαιολόγοι τριών Εφορειών Αρχαιοτήτων στην αποξηραμένη λίμνη Κάρλα, στη Θεσσαλία, πριν αρχίσει να κατακλύζεται πάλι (το 2009) από νερό, αποκαλύπτοντας μια σειρά από παραλίμνιους οικισμούς από την 7η χιλιετία π.Χ. μέχρι τα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια.
 • Βιβλίο

  • ΑΛΒΑΡΟ ΜΟΥΤΙΣ (1923 - 2013) Ο περιπλανώμενος
   Κρατώντας τη φωτογραφία του αγαπημένου του φίλου Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες Ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος, ο οποίος τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια επισκέπτεται το Μεξικό και έχει γίνει φίλος με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και την Ελενα Πονιατόφσκα έως τον Φρανσίσκο Τολέδο και την Γκρατσιέλα Ιτούρμπιτε, γράφει αποκλειστικά στο ένθετο «Βιβλιοθήκη» της «Ε» για τη συνάντησή του με το συγγραφέα Αλβαρο Μούτις, που πέθανε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.
  • Ενας ευγενής και άκακος άνθρωπος
   Το πρώτο του ποίημα το έγραψε όταν ήταν δεκαεννιά ετών και πρωτοδημοσίευσε τα κείμενά του, όπως και ο φίλος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, στην εφημερίδα «El Espectador» της Κολομβίας.
  • Πώς φωτογράφισα τον Αλβαρο Μούτις
   Με τη γυναίκα του Κάρμεν Παρ' όλο που μιλούσε επαρκώς τα αγγλικά, εν τούτοις εκείνος νόμιζε ότι δυσκολευόταν να συζητά μαζί μου και φώναζε τον εγγονό του, έναν ευγενέστατο νεαρό φοιτητή, για να βοηθήσει.
  • «Ετσι κι αλλιώς είμαι απλώς περαστικός»
   Αποσπάσματα από συνέντευξη την οποία έδωσε ο Αλβαρο Μούτις στον Φρανσίσκο Γκόλντμαν, στο BOMBmagazine (τεύχος 74, χειμώνας 2001, http://bombsite.com/issues/74/articles/2374):
 • Μουσική

  • Πολιτισμός ενάντια στη βαρβαρότητα
   Ενα συλλεκτικό αφιέρωμα της «Οδού Πανός» στον Μίκη Θεοδωράκη Ενα αφιέρωμα συλλεκτικό για έναν ζωντανό θρύλο της σύγχρονης ιστορίας μας και της αντίστοιχης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σελίδες που ξορκίζουν το σκοτάδι και μας συστήνουν στην ολότητά της μια μεγάλη προσωπικότητα. Ξεφυλλίζοντας το νέο τεύχος της «Οδού Πανός», αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, συνειδητοποιείς με τον πλέον άμεσο και εύγλωττο τρόπο το εύρος της καλλιτεχνικής και πολιτικής του δράσης, που παραμένουν πρόκληση για κάθε μελετητή.
 • Μυθιστορήματα

  • ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ - ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ: Τους χώρισε ο υπερρεαλισμός, τους ένωσε ο Ερωτας
   Εμπειρίκος: «Ο έρωτας πρέπει να είναι πάντοτε ελεύθερος με όλας τας ηδονάς του». Καραγάτσης: «Συμφωνώ και επαυξάνω, αγαπητέ!» Από αριστερά: Ανδρέας Εμπειρίκος, Νίκη Καραγάτση, Μ. Καραγάτσης στα σκαλοπάτια του Καθεδρικού της Chartres στη Γαλλία, 1952 (Αρχείο Μαρίνας Καραγάτση. Φωτογραφία Βιβίκας Εμπειρίκου) Ο Εμπειρίκος και ο Καραγάτσης άργησαν να συνδεθούν. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 όμως ανέπτυξαν μια ζεστή, φιλική σχέση, το μοναδικό γραπτό τεκμήριο της οποίας έρχεται τώρα στην επιφάνεια.
 • Ντοκιμαντέρ

  • Ενα ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο Αυστριακό δημιουργό Στο μυαλό του Μίκαελ Χάνεκε
   «Ολοι ξέρουν ότι είναι άνθρωπος με τον οποίο δεν πρέπει να δουλέψεις. Δεν περνάς καλά. Εκείνος περνά καλά. Οι υπόλοιποι φοβόμαστε. Είναι τρομοκράτης και καμιά φορά έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Αλλά κατανοεί τους ανθρώπους...».
 • Υγεία

  • Ο καλύτερος φίλος... για την υγεία σας!
   Τετράποδοι και φτερωτοί φίλοι μάς βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων του στρες Οτταν τα κατοικίδια ευνοούν σοβαρά την υγεία! Στις 4 Οκτωβρίου εορτάζεται η Ημέρα των Ζώων. Αφιερωμένη στους συγκατοίκους μας στον πλανήτη Γη, η ημέρα αυτή στρέφει τα βλέμματα, κυρίως, στους «καλύτερούς μας φίλους».
  • Ο έλεγχος σώζει τα μάτια σας!
   Ακόμη και το φως του μπορεί να χάσει ασθενής που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των διαβητικών στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 800 χιλιάδες. Και η πιο σοβαρή από τις παθήσεις που προκαλεί η νόσος στα μάτια των ασθενών είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, με καταστροφή των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, οίδημα ωχράς κηλίδας και αιμορραγία υαλοειδούς.
  • Πώς να αυξήσετε το μητρικό γάλα
   Τρώτε τόσο όσο να ικανοποιήσετε την πείνα σας» και «πίνετε τόσο όσο να ικανοποιήσετε τη δίψα σας» είναι τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη διατροφή και το θηλασμό
  • Τι ελκύει τους άνδρες σε μία γυναίκα και τι τις γυναίκες σε έναν άνδρα;
   Το παζλ του σεξ έρχονται να συμπληρώσουν ειδικοί επιστήμονες και να αποσαφηνίσουν επιστημονικά πια τι είναι αυτό που έλκει τα δύο φύλα. Και σε αυτό που κατέληξαν είναι πως τελικά υπάρχουν στερεότυπα γύρω από το σεξ και την έλξη, που αποδεικνύονται πιο ισχυρά, από ό,τι ίσως θα περιμέναμε.
  • Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του... γάμου!
   Οι θετικές επιδράσεις του γάμου στην υγεία έχουν τονιστεί από τους ειδικούς σε ποικίλες μελέτες. Αν αναζητείτε λόγους για να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας, μια νέα αμερικανική έρευνα σας δίνει τον καλύτερο. Οπως διαπίστωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Ντάνα-Φάρμπερ, οι παντρεμένοι καρκινοπαθείς έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη τριετία συγκριτικά με τους ανύπαντρους, ανεξάρτητα, μάλιστα, από το στάδιο της νόσου.
  • Εστίες μικροβίων οι γυναικείες τσάντες!
   Είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους ότι στα χερούλια, στις τουαλέτες αλλά ακόμη και στα πληκτρολόγια κρύβονται αμέτρητα μικρόβια. Αρκετοί, μάλιστα, σπεύδουμε να πλύνουμε τα χέρια έπειτα από επαφή με οποιαδήποτε ύποπτη επιφάνεια. Αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζετε είναι πως αυτοί οι αόρατοι φορείς ασθενειών κρύβονται ακόμη και... στις γυναικείες τσάντες και μάλιστα σε μεγάλες συγκεντρώσεις.