Έντυπη Έκδοση

ΑΛΒΑΡΟ ΜΟΥΤΙΣ (1923 - 2013)

Ο περιπλανώμενος

Ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος, ο οποίος τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια επισκέπτεται το Μεξικό και έχει γίνει φίλος με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και την Ελενα Πονιατόφσκα έως τον Φρανσίσκο Τολέδο και την Γκρατσιέλα Ιτούρμπιτε, γράφει αποκλειστικά στο ένθετο «Βιβλιοθήκη» της «Ε» για τη συνάντησή του με το συγγραφέα Αλβαρο Μούτις, που πέθανε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Κρατώντας τη φωτογραφία του αγαπημένου του φίλου Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες Κρατώντας τη φωτογραφία του αγαπημένου του φίλου Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες Τον Αλβαρο Μούτις, αντίθετα από τον Μάρκες, τον Φουέντες, την Πονιατόφσκα κ.ά., τον συνάντησα μόνο μία φορά, τον Μάιο του 2008, στην πόλη του Μεξικού. Ηταν όμως και για τους δυο μας σαν να γνωριζόμαστε από πολύ καιρό, αφού ήξερε ο ένας «τον βίο και την πολιτεία» του άλλου από τους κοινούς μας γνωστούς και έτσι η πολύωρη συνάντησή μας έμοιαζε σαν να ήταν η συνέχεια μιας προηγούμενης.

Στα επόμενα ταξίδια μου όμως στο Μεξικό, ο περιορισμένος μου χρόνος δεν μου επέτρεψε να τον ξανασυναντήσω. Εκτοτε είχαμε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς μερικές φορές και ανταλλάσσαμε χαιρετισμούς διά μέσου των κοινών μας φίλων.

Οι ίδιοι φίλοι, δυστυχώς, μου έγραψαν για τον ξαφνικό θάνατό του από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών.

Ο Αλβαρο Μούτις μπορεί να μην είναι ο δεύτερος καλύτερος συγγραφέας του κόσμου, όπως έχει δηλώσει ο επιστήθιος φίλος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αλλά σίγουρα είναι ο δεύτερος καλύτερος συγγραφέας της Κολομβίας.

Πολυβραβευμένος ποιητής και πεζογράφος, τα έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες και τουλάχιστον πέντε τόμοι με τα πεζά του κυκλοφορούν στα ελληνικά. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί στη χώρα μας πολλά από τα ωραιότατα ποιήματά του. Επειδή η συγγραφή δεν του έδωσε ποτέ αρκετά χρήματα για να ζήσει, αναγκάστηκε να κάνει διάφορα επαγγέλματα, αρχίζοντας από εκφωνητής του ραδιοφώνου στην Κολομβία και τελειώνοντας ως διευθυντής πωλήσεων αμερικανικών ταινιών στα τηλεοπτικά κανάλια της Λατινικής Αμερικής. Για πέντε χρόνια εργάστηκε και στην Standard Oil της πατρίδας του ως υπεύθυνος κοινωνικών προγραμμάτων και αγαθοεργιών, αλλά «καταχράστηκε» μερικά χρήματα, με τα οποία βοήθησε συγγραφείς και καλλιτέχνες που υπέφεραν από τη δικτατορία και, ως γνήσιος συγγραφέας, μου είχε ομολογήσει με άνεση μικρού κακομαθημένου παιδιού: «Εντάξει, χάλασα και μερικά για να κάνω πάρτι με τους φίλους μου»!

Προκειμένου τότε να γλιτώσει τις συνέπειες του νόμου, το έσκασε στο Μεξικό, όπου όμως τον συνέλαβε η Ιντερπόλ και τον έκλεισαν στη διάσημη φυλακή Λεγκουμπέρι, στην οποία έμεινε συνολικά δεκαπέντε μήνες και θα έμενε ακόμα περισσότερο αν δεν έπεφτε η τότε κυβέρνηση. Στη φυλακή, όπου έζησε τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής του, που ήταν αδύνατον εν συνεχεία να ξεχάσει, είχε την ίδια μεταχείριση με τους άλλους κρατουμένους και έγραψε το βιβλίο «Ημερολόγια της Λεγκουμπέρι». Εκεί τον επισκεπτόταν μεταξύ άλλων και ο φίλος του σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ, στον οποίον άρεσε πολύ το γαλλικού τύπου ψωμί της φυλακής που του πρόσφερε ο Μούτις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Βιβλίο
Παρουσίαση βιβλίου
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Ενας ευγενής και άκακος άνθρωπος
Πώς φωτογράφισα τον Αλβαρο Μούτις
«Ετσι κι αλλιώς είμαι απλώς περαστικός»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Η Κάρλα έστειλε καράβια στην Τροία
Βιβλίο
Ο περιπλανώμενος
Ενας ευγενής και άκακος άνθρωπος
Πώς φωτογράφισα τον Αλβαρο Μούτις
«Ετσι κι αλλιώς είμαι απλώς περαστικός»
Θέατρο
«Δεν έχω φιλήσει κατουρημένες ποδιές»
Μουσική
Πολιτισμός ενάντια στη βαρβαρότητα
Μυθιστορήματα
Τους χώρισε ο υπερρεαλισμός, τους ένωσε ο Ερωτας
Ντοκιμαντέρ
Στο μυαλό του Μίκαελ Χάνεκε
Υγεία
Ο καλύτερος φίλος... για την υγεία σας!
Ο έλεγχος σώζει τα μάτια σας!
Πώς να αυξήσετε το μητρικό γάλα
Τι ελκύει τους άνδρες σε μία γυναίκα και τι τις γυναίκες σε έναν άνδρα;
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του... γάμου!
Εστίες μικροβίων οι γυναικείες τσάντες!