Έντυπη Έκδοση

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του... γάμου!

Οι θετικές επιδράσεις του γάμου στην υγεία έχουν τονιστεί από τους ειδικούς σε ποικίλες μελέτες. Αν αναζητείτε λόγους για να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας, μια νέα αμερικανική έρευνα σας δίνει τον καλύτερο. Οπως διαπίστωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Ντάνα-Φάρμπερ, οι παντρεμένοι καρκινοπαθείς έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη τριετία συγκριτικά με τους ανύπαντρους, ανεξάρτητα, μάλιστα, από το στάδιο της νόσου.

Το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν πως, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, για τις περίπου μισές μορφές καρκίνου (όπως του προστάτη, του εντέρου και του οισοφάγου) το όφελος επιβίωσης λόγω γάμου ξεπερνά ακόμα και αυτό της χημειοθεραπείας.

Οπως έδειξε η επιδημιολογική έρευνα, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι καρκινοπαθείς και οι χήροι έχουν κατά μέσον όρο 17% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επιθετικό μεταστατικό καρκίνο και 53% μικρότερη πιθανότητα να έχουν την κατάλληλη θεραπεία. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο όφελος από το γάμο εμφανίστηκε σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος, του λαιμού και λέμφωμα, ενώ οι άνδρες καρκινοπαθείς ωφελούνται περισσότερο από άποψη επιβίωσης σε σχέση με τις γυναίκες ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία από τις αιτίες ίσως να εντοπίζεται στο γεγονός πως οι παντρεμένοι συνήθως ανακαλύπτουν τον καρκίνο νωρίτερα από τους «ελεύθερους» και άρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες έγκαιρης θεραπευτικής αγωγής.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι «η κοινωνική υποστήριξη από τους/τις συζύγους είναι η βασική αιτία γι' αυτή την εντυπωσιακή βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής». Είναι, άλλωστε, οι σύζυγοι που φροντίζουν μετά τη διάγνωση, ώστε οι σύντροφοί τους να ακολουθήσουν πλήρως τις ιατρικές οδηγίες. Βέβαια, άλλοι ειδικοί επισημαίνουν πως οι λόγοι της «επιβίωσης» ίσως αφορούν την υγιεινή ζωή που, συνήθως, διάγουν οι παντρεμένοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Σχετικά θέματα: Υγεία
Ο καλύτερος φίλος... για την υγεία σας!
Ο έλεγχος σώζει τα μάτια σας!
Πώς να αυξήσετε το μητρικό γάλα
Τι ελκύει τους άνδρες σε μία γυναίκα και τι τις γυναίκες σε έναν άνδρα;
Εστίες μικροβίων οι γυναικείες τσάντες!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Η Κάρλα έστειλε καράβια στην Τροία
Βιβλίο
Ο περιπλανώμενος
Ενας ευγενής και άκακος άνθρωπος
Πώς φωτογράφισα τον Αλβαρο Μούτις
«Ετσι κι αλλιώς είμαι απλώς περαστικός»
Θέατρο
«Δεν έχω φιλήσει κατουρημένες ποδιές»
Μουσική
Πολιτισμός ενάντια στη βαρβαρότητα
Μυθιστορήματα
Τους χώρισε ο υπερρεαλισμός, τους ένωσε ο Ερωτας
Ντοκιμαντέρ
Στο μυαλό του Μίκαελ Χάνεκε
Υγεία
Ο καλύτερος φίλος... για την υγεία σας!
Ο έλεγχος σώζει τα μάτια σας!
Πώς να αυξήσετε το μητρικό γάλα
Τι ελκύει τους άνδρες σε μία γυναίκα και τι τις γυναίκες σε έναν άνδρα;
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του... γάμου!
Εστίες μικροβίων οι γυναικείες τσάντες!