Έντυπη Έκδοση

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΙΛΟ ΨΑΛΙΔΙ (1,74%) ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Φραγμό στις διακομματικές αδιαφανείς προσλήψεις στο Κοινοβούλιο επιχειρεί να θέσει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ετσι με απόφασή του οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού θα γίνονται στο εξής μέσω του ΑΣΕΠ.

«Η Βουλή πρέπει να δίνει πρώτη το μήνυμα σεβασμού των αρχών. Η διαφάνεια στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητος όρος για έναν πολιτικό πολιτισμό, για τη συνολική λειτουργία της κοινωνίας μας. Η επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών είναι καθήκον όλων μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος του περασμένου Μαΐου απασχολούνταν στο Κοινοβούλιο 1.581 άτομα. Από τους υπαλλήλους αυτούς 746 ήταν μόνιμοι, 124 μετακλητοί και 746 ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Πετσάλνικου:

* Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό), θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά μέσα από την αδιάβλητη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

* Για την πλήρωση θέσεων ειδικών κατηγοριών στις οποίες ενδείκνυται η επιλογή να γίνεται από την ίδια τη Βουλή (π.χ. ειδικό επιστημονικό προσωπικό, στενογράφοι) αυτή θα γίνεται με διαφανή κριτήρια. Οι θέσεις θα προκηρύσσονται δημόσια και θα διεξάγεται διαγωνισμός ανοιχτός σε κάθε ενδιαφερόμενο.

* Για τον διορισμό μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν σε συγκεκριμένες θέσεις (π.χ. προεδρείο της Βουλής και κοινοβουλευτικές ομάδες), η επιλογή συνεργατών και συμβούλων θα γίνεται από τους φορείς ή τα πρόσωπα με τα οποία αυτοί θα συνεργάζονται. Για τους μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής θα ισχύει ό,τι και για τους μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου. Θα απολύονται δηλαδή μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Σ' ό,τι αφορά το σχέδιο του προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αναλυτικά οι δαπάνες για το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται μείωση των κονδυλίων κατά 1,74% σε σχέση με το 2009.

Ειδικότερα: Οι δαπάνες που για το τρέχον έτος είχαν προϋπολογιστεί σε 221.919.000 ευρώ, μειώνονται για το 2010 σε 218.582.000 ευρώ (3.887.000 ευρώ).

Σε σχέση με τα επιμέρους κονδύλια: το συνολικό ποσό για τις αποζημιώσεις των 300 βουλευτών και των 22 ευρωβουλευτών εμφανίζεται μειούμενο κατά 657.100 ευρώ (27.035.000 ευρώ έναντι 27.692.000 ευρώ), λόγω της μείωσης των αριθμών των ευρωβουλευτών.

Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς κωδικούς:

* Αίσθηση προκαλεί το κονδύλι για την αποζημίωση μελών συλλογικών οργάνων που αν και έχει μειωθεί κατά 400.000 ευρώ, εντούτοις αγγίζει τα 11.527.100 ευρώ. Από το κονδύλι αυτό αμείβεται και η επιτροπή που έχει συσταθεί για τον συντονισμό της Βουλής των Εφήβων, την οποία φέρεται όμως αποφασισμένος να αναμορφώσει ο κ. Πετσάλνικος.

* Η αποζημίωση για τις υπερωρίες των υπαλλήλων που έχουν διατεθεί στα γραφεία των βουλευτών παραμένει ισόποση με εκείνη του 2009 (5.660.000 ευρώ).

* Αυξάνεται κατά 225.000 ευρώ σε σχέση με το 2009 το ποσό που δαπανάται για τα μισθώματα κτιρίων για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Βουλής (5.400.000 ευρώ).

* Σχεδόν 500.000 ευρώ όσο και το 2009 θα καταβάλει το Κοινοβούλιο για την προμήθεια επίπλων.

* Κατά 100.000 ευρώ αυξημένο σε σχέση με το τρέχον έτος είναι το κονδύλι που προορίζεται για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών (900.000).

* Μαχαίρι πέφτει στην προμήθεια έργων τέχνης και κειμηλίων αρχαιοτήτων που αντί 515.000 ευρώ για το 2009 μειώνεται στα 300.000.

Τέλος, το οργανόγραμμα του προσωπικού της Βουλής εμφανίζει 120 άτομα να εργάζονται στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν έχει ακόμη εκπέμψει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΣΕΠ
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Οχι σε 10 αλλά ούτε σε 110 χρόνια λησμονιέται η Ιστορία
Τα δίνουν όλα για τον αέρα της νίκης
Πιέζεται να αποσυρθεί ο Ψωμιάδης
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Μόνο η φορολογία οδηγεί σε αναδιανομή πλούτου
Βουλή
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Αλέκα Παπαρήγα
Κραυγές στο Τείχος
Γενικές και ειδικές γραμματείες της νέας κυβέρνησης
Από την «εποχή Σημίτη» οι 5 στους 8 γραμματείς
Τέλη κυκλοφορίας
Τέλος στα τέλη
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Αλλαγές σε θητεία, προαγωγές, ιεραρχία
Αλλαγή κανόνων για εξοπλισμούς
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Και συμφωνία με «Thyssen» για τα Ναυπηγεία
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Ψάχνει επιχειρήματα κατά Χάλκης η Αγκυρα, για ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική
Τις «κόκκινες γραμμές» έδειξε ο Παπούλιας στον Μπαν Κι Μουν
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ερντογάν καλεί Γιώργο για διάλογο, μέσω Αγκυρας η ενημέρωση