Έντυπη Έκδοση

ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ»

Από την «εποχή Σημίτη» οι 5 στους 8 γραμματείς

Βγήκε... λευκός καπνός από το μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ καθώς ανακοινώθηκαν έξι γενικοί και δύο ειδικοί γραμματείς υπουργείων. Αναμένονται κι άλλα κύματα καπνού τις επόμενες ημέρες...

Πρόκειται για καθηγητές ΑΕΙ ως επί το πλείστον. Χαλαρή σχέση με το ΠΑΣΟΚ έχουν οι πιο πολλοί καθώς δεν είναι άνθρωποι του κομματικού μηχανισμού ή του κομματικού σωλήνα, ενώ δεν λείπουν πρόσωπα που δεν έχουν κομματική δραστηριότητα και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους.

1. Στο υπουργείο Οικονομικών:

* Γενικός γραμματέας ορίστηκε ο Ηλίας Πλασκοβίτης, οικονομολόγος ο ίδιος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εχει διατελέσει γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο ίδιο υπουργείο (1993-1998) και γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών (2000-2004).

* Στο ίδιο υπουργείο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων ορίστηκε ο Διομήδης Σπινέλης, καθηγητής Διοίκησης και Τεχνολογίας Ανάπτυξης Λογισμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σημαντικό και βραβευμένο επιστημονικό έργο. Δεν έχει κομματική δραστηριότητα.

2. Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:

**Γενικός γραμματέας Εμπορίου ορίστηκε ο Στέφανος Κομνηνός, οικονομολόγος, MSc. Ηταν επιστημονικός συνεργάτης στο υπουργείο Ανάπτυξης τη δεκαετία του '90 - είχε συνεργαστεί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.

* Γενικός γραμματέας Καταναλωτή ο Δημήτρης Σπυράκος, δικηγόρος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Εχει διατελέσει σύμβουλος του Κ. Σημίτη στο υπουργείο Εμπορίου (1993-1995) σε θέματα προστασίας καταναλωτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χαλαρή επιστημονική συνεργασία με τον τομέα οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

3. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

**Γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ορίστηκε ο Κώστας Μαθιουδάκης, καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Θερμικών Στροβιλομηχανών. Ηταν επικεφαλής ομάδας εργασίας για την ενέργεια στον τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

* Γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης ορίστηκε η Μαρία Καλτσά, αρχιτέκτων μελετητής. Ηταν σε μη εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Είχε συνεργαστεί στη δεκαετία του '80 με τη Μελίνα Μερκούρη στο υπουργείο Πολιτισμού και έχει βραβευθεί μαζί με άλλους για τον σχεδιασμό του μεγάλου πεζόδρομου της Δ. Αρεοπαγίτου - Απ. Παύλου.

** Ειδικός γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων ορίστηκε ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, πολιτικός μηχανικός, καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συγγραφέας άνω των 250 επιστημονικών εργασιών σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενωσης Υδάτων και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ενωσης Υδάτων. Δεν έχει κομματική δραστηριότητα.

* Ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίστηκε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, τη σύμβαση της οποίας διέκοψε το 2005 ο Γιώργος Σουφλιάς επειδή είχε ασκήσει έντονη και δημόσια κριτική για τη μόλυνση του Ασωπού και την αντίδραση του υπουργείου. Εχει πλούσια επιστημονική δράση. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Οχι σε 10 αλλά ούτε σε 110 χρόνια λησμονιέται η Ιστορία
Τα δίνουν όλα για τον αέρα της νίκης
Πιέζεται να αποσυρθεί ο Ψωμιάδης
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Μόνο η φορολογία οδηγεί σε αναδιανομή πλούτου
Βουλή
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Αλέκα Παπαρήγα
Κραυγές στο Τείχος
Γενικές και ειδικές γραμματείες της νέας κυβέρνησης
Από την «εποχή Σημίτη» οι 5 στους 8 γραμματείς
Τέλη κυκλοφορίας
Τέλος στα τέλη
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Αλλαγές σε θητεία, προαγωγές, ιεραρχία
Αλλαγή κανόνων για εξοπλισμούς
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Και συμφωνία με «Thyssen» για τα Ναυπηγεία
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Ψάχνει επιχειρήματα κατά Χάλκης η Αγκυρα, για ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική
Τις «κόκκινες γραμμές» έδειξε ο Παπούλιας στον Μπαν Κι Μουν
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ερντογάν καλεί Γιώργο για διάλογο, μέσω Αγκυρας η ενημέρωση