Έντυπη Έκδοση

**ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Αλλαγές σε θητεία, προαγωγές, ιεραρχία

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, στο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών αλλά και στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ετοιμάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Πάνου Μπεγλίτη.

Για "τυποποιημένο και ελεγχόμενο τρόπο" συμπεριφοράς ως προς τις προμήθειες, έκανε λόγο ο Ε. Βενιζέλος Για "τυποποιημένο και ελεγχόμενο τρόπο" συμπεριφοράς ως προς τις προμήθειες, έκανε λόγο ο Ε. Βενιζέλος Οι δύο υπουργοί απέφυγαν να αναφερθούν στις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, δεσμεύτηκαν όμως ότι αύριο θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι αρκετές με στόχο να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα, που θα είναι η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, η εκμετάλλευση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε κοινωνικό έργο.

Σε ό,τι αφορά τον νέο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, που καθορίζει την πορεία της καριέρας των αξιωματικών, τη μισθολογική τους εξέλιξη και το χρόνο συνταξιοδότησής τους, ο υπουργός είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης. «Δεν νοείται άνθρωποι στους οποίους έχει επενδύσει το κράτος χρήμα και χρόνο να φεύγουν, λόγω προαγωγής νεοτέρου τους, στην ακμή της ηλικίας τους, τη στιγμή που πρέπει να αποδώσουν».

Πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι σύντομα θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση της δεύτερης - παράλληλης επετηρίδας, στην οποία θα γράφονται όλοι όσοι δεν θα προάγονται και μέχρι σήμερα αποστρατεύονται. Οσοι μπαίνουν σε αυτήν θα παίρνουν τις αυξήσεις των μισθών χωρίς όμως να παίρνουν τους βαθμούς και κανείς δεν θα αποστρατεύεται πριν να ολοκληρώσει 35 χρόνια ενεργού υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός διέψευσε πληροφορίες για έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία λέγοντας ότι η «συνεργασία με τους αρχηγούς είναι πάρα πολύ καλή».

Τέλος, σύντομα αναμένεται και το σχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, που ήδη επεξεργάζονται τα επιτελεία. Θα προβλέπει μείωση των οργανικών θέσεων των ανώτατων αξιωματικών και σημαντική μείωση των μονάδων.

*Κι ενώ θα πρέπει ο πρωθυπουργός να προτείνει μέχρι τον Δεκέμβριο τον νέο Ελληνα επίτροπο στην Κομισιόν, σήμερα συναντάται με τον νυν επίτροπο αρμόδιο για το Περιβάλλον Σταύρο Δήμα, που συμπληρώνει μια θητεία στη θέση, καθώς ανέλαβε μόλις κέρδισε η Ν.Δ. τις εκλογές το 2004. Αναμένεται να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή με αφορμή τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να πει στον επίτροπο αν θα του ανανεώσει τη θητεία ή όχι. Οι δυο τους πάντως έχουν πολύ καλή προσωπική σχέση και προ καιρού, που το ΠΑΣΟΚ είχε διοργανώσει ημερίδα για την Πράσινη Ανάπτυξη, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Δήμας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Αλλαγή κανόνων για εξοπλισμούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Οχι σε 10 αλλά ούτε σε 110 χρόνια λησμονιέται η Ιστορία
Τα δίνουν όλα για τον αέρα της νίκης
Πιέζεται να αποσυρθεί ο Ψωμιάδης
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Μόνο η φορολογία οδηγεί σε αναδιανομή πλούτου
Βουλή
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Αλέκα Παπαρήγα
Κραυγές στο Τείχος
Γενικές και ειδικές γραμματείες της νέας κυβέρνησης
Από την «εποχή Σημίτη» οι 5 στους 8 γραμματείς
Τέλη κυκλοφορίας
Τέλος στα τέλη
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Αλλαγές σε θητεία, προαγωγές, ιεραρχία
Αλλαγή κανόνων για εξοπλισμούς
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Και συμφωνία με «Thyssen» για τα Ναυπηγεία
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Ψάχνει επιχειρήματα κατά Χάλκης η Αγκυρα, για ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική
Τις «κόκκινες γραμμές» έδειξε ο Παπούλιας στον Μπαν Κι Μουν
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ερντογάν καλεί Γιώργο για διάλογο, μέσω Αγκυρας η ενημέρωση